Htio da se pohvali borbenim vještinama pa postao predmet šale

Ispostavilo se da "vojnici" koji aplaudiraju predsjedniku nisu bilo ko već generali, šef policije, šef državnog tužilaštva, direktor carine i čelnik bezbjednosnih službi
3 komentar(a)
Gurbanguli Berdimuhamedov, Foto: Screenshot (YouTube)
Gurbanguli Berdimuhamedov, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 04.08.2017. 15:26h

Država Turkmenistan je veoma izolovana, u toj mjeri da je od nje zatvorenija možda samo Sjeverna Koreja.

Slobodni mediji, demokratski izbori i opozicija praktično ne postoje, a zemlja je pod čvrstom rukom vladajućeg režima - ne toliko različitog od onog u Sjevernoj Koreji, prenosi Jutarnji.hr.

I dok Sjevernom Korejom vlada Kim Džong Un, u Turkmenistanu je na vlasti Gurbanguli Berdimuhamedov (60), koji je ove godine reizabran na funkciju sa 98 odsto glasova.

Berdimuhamedov je na čelu Turkmenistana od kraja 2006. godine, kada je naslijedio preminulog Saparmurata Nijazova. Pokojni Nijazov bio je poznat po bizarnim odlukama, poput zabrane opere, baleta i cirkusa jer su "ne-turkmenski", ali ni njegov nasljednik nije imun na neobične načine privlačenja pažnje.

Tako je Berdimuhamedov do sada uveseljavao državu svirkom na gitari i glumljenjem DJ-a, ali i nizom egzibicija poput dizanja tegova i trkama automobila i konja.

Jednom je tokom trke čak i pao sa konja, a snimak se odmah našao na YouTubeu usprkos trudu njegova obezbjeđenja da unište bilo kakav trag da se događaj ikad odigrao.

Posljednji u nizu mačističkih portreta na državnoj televiziji Berdimuhamedova prikazuje obučenog u komandosa, sa sunčanim naočarima na licu, piše Guardian.

Tokom kratke pokazne "vježbe" predsjednik puca na mete iz pištolja i automatske puške, a baca i noževe. Naravno, sve pogađa precizno, u sam centar.

Berdimuhamedovu "oduševljeni" vojnici zdušno aplaudiraju, a za efektan kraj predsjednik je "naručio" i vazdušni udar helikoptera.

"Birajući oružje koje je bilo pred njim, šef države je demonstrirao svoju preciznost i visok nivo vojne spreme. Nakon toga predsjednik je demonstrirao svoju neprikosnovenost u gađanju meta pištoljem, a potom i vještinu rukovanja bodežom, kojim je precizno pogodio udaljenu metu", objavili su državni mediji uz snimak.

Propagandni uradak se Berdimuhamedovu obio o glavu.

Opoziciona web stranica "Kronike Turkmenistana", čije je uredništvo u inostranstvu, ali ima niz saradnika u samoj državi, premontiralo je originalni snimak dodajući joj muziku i kratke video isječke iz popularnog i krajnje neuvjerljivog akcionog filma 80-ih godina, Komandosa.

Tako se kadrovi predsjednika zamjenjuju sa onim Arnolda Švarcenegera. Berdimuhamedov malo vozi, pa Švarceneger oblači opremu, pa opet predsjednik malo puca...

Da bi stvar bila još bolja, ispostavilo se da "vojnici" koji aplaudiraju predsjedniku nisu bilo ko već generali, šef policije, šef državnog tužilaštva, direktor carine i čelnik bezbjednosnih službi.

Bonus video: