I Kina čestitala Putinu ponovni izbor za predsjednika Rusije

"Uvjereni smo da će pod strateškim vođstvom predsjednika Si Đinpinga i predsjednika Putina odnosi Kine i Rusije nastaviti da napreduju", rekao je ovinarima Lin Džijan portparol ministarstva spoljnih poslova

3365 pregleda 6 komentar(a)
Si Đinping, Foto: Reuters
Si Đinping, Foto: Reuters

Kineski predsjednik Si Đinping poslao je poruku Vladimiru Putinu u kojoj mu čestita ponovni izbor za predsjednika Rusije, javili su u danas kineski državni mediji, prenosi agencija Rojters.

Agencija Beta je prenijela da je Kina čestitala danas Putinu na pobjedi na predsjedničkim izborima u Rusiji izrazivši uvjerenje da će odnosi dvije zemlje "nastaviti da napreduju" narednih godina.

"Kina upućuje svoje čestitke", rekao je novinarima Lin Džijan portparol ministarstva spoljnih poslova.

"Uvjereni smo da će pod strateškim vođstvom predsjednika Si Đinpinga i predsjednika Putina odnosi Kine i Rusije nastaviti da napreduju", dodao je on.

Podsjetio je da su Kina i Rusija "partneri u globalnoj strateškoj saradnji", i istakao da se ove godine obilježava 75-ogodišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje.

Putin, koji je na vlasti gotovo četvrt vijeka, izabran je na juče završenim predsjedničkim izborima na novi šestogodišnji mandat, prema gotovo potpunim rezultatima izbora na kojima je nije bilo opozicije.

Na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova, Putin je osvojio 87,29 odsto, prenijela je danas agencija Ria Novosti podatke Centralne izborne komisije.

Putin je svojom pobjedom prikazao sliku "konsolidovane" Rusije koja neće dozvoliti da je zastrašuju njeni protivnici, dvije godine od početka napada na Ukrajinu i usvajanja sankcija bez presedana od strane Zapada, piše Frans pres.

"Šefovi kineske i ruske država nastaviče blisku razmjenu, vodiće dvije zemlje ka održavanju dugotrajnog prijateljstva i dobrosusjedstva i produbiti globalnu stratešku koordinaciju i promovisati nastavak razvoja odnosa između Kine i Rusije, rekao je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Kina i Rusija dijele zajedničku želju da se suprotstave, kako one vide, američkoj hegemoniji. U tom smislu dvije susjedne zemlje su se posljednje dvije godine približile po pitanju političkih i ekonomskih planova, piše Frans pres.

Putinu je danas čestitao i lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un.

Na izborima za predsjednika Rusije glasalo se i u Crnoj Gori.

Bonus video: