Južnokorejski ministar: Sjeverna Koreja isporučila Rusiji oko 7.000 kontejnera municije i vojne opreme za rat u Ukrajini

Sjeverna Koreja je, naveo je ministar odbrane Južne Koreje Šin Von-sik, za uzvrat dobila 9.000 kontejnera, a pretpostavlja se su u njima bili hrana, gorivo i vojna pomoć za jačanje vojske

13681 pregleda 5 komentar(a)
Šin Von-sik, Foto: Screenshot/Youtube
Šin Von-sik, Foto: Screenshot/Youtube

Sjeverna Koreja je Rusiji od prošle godine isporučila oko 7.000 kontejnera municije i druge vojne opreme za rat u Ukrajini, izjavio je danas ministar odbrane Južne Koreje Šin Von-sik.

Šin je govorio na konferenciji za novinare nekoliko sati nakon što je objavljeno da je Sjeverna Koreja jutros ispalila nekoliko balističkih raketa kratkog dometa ka svojim istočnim vodama. To je izvršeno samo nekoliko dana poslije završetka južnokorejsko-američkih vojnih vježbi.

Dodao je da su prvobitno za prevoz koristili brodove, a sada željeznicu.

Sjeverna Koreja je, naveo je Šin, za uzvrat dobila 9.000 kontejnera, a pretpostavlja se su u njima bili hrana, gorivo i vojna pomoć za jačanje vojske.

Sankcije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) strogo ograničavaju uvoz nafte i naftnih derivata u Sjevernu Koreju.

Od početka 2022. godine, Sjeverna Koreja koristi preusmjerenje pažnje javnosti na rusku invaziju, da intenzivira testiranje naoružanja.

Takođe preko Moskve, kojoj se predstavila kao blizak saradnik, pokušava da izađe iz diplomatske izolacije i pridruži se ujedinjenom frontu protiv SAD.

Zvaničnici SAD i Južne Koreje optuživali su Sjevernu Koreju da je posljednjih mjeseci isporučivala Rusiji artiljerijske granate, projektilie i drugu opremu za napad na Ukrajinu, te da su transferi ubrzani nakon samita Kima i ruskog predsjednika Vladimira Putina održanog u septembru.

Bonus video: