Kim Džong Un nadgledao vojne vježbe koje su uključivale lansiranje "novih i super velikih" raketnih bacača

Super veliki raketni bacač, koji Seul i vojska Vašingtona naziva KN-25, balistička je raketa kratkog dometa, navodi južnokorejska novinska agencija Jonhap

2938 pregleda 3 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un nadgledao je vojne vježbe koje su uključivale lansiranje "novih i super velikih" raketnih bacača, izvijestili su državni mediji 19. marta, dan nakon što je Seul rekao da je Pjongjang lansirao balističke rakete kratkog dometa.

Kim Džong Un, Sjeverna Koreja, rakete
foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja zaključile su jednu od najvećih zajedničkih vojnih vježbi prošle sedmice, što je izazvalo bijes na Sjeveru.

Sjeverna Koreja je osudila sve vježbe Vašingtona i Seula, koje je opisala kao pripreme za invaziju.

Vojska Seula saopštila je u ponedjeljak da je otkrila sjevernokorejski "balistički projektil srednjeg dometa" koji je lansiran dok je američki državni sekretar Entoni Blinken boravio u glavnom gradu Južne Koreje na razgovorima.

Super veliki raketni bacač, koji Seul i vojska Vašingtona naziva KN-25, balistička je raketa kratkog dometa, navodi južnokorejska novinska agencija Jonhap.

Sjever tvrdi da se oružje može opremiti taktičkom nuklearnom bojevom glavom.

Sjevernokorejska državna novinska agencija rekla je da je Kim gledao vježbe na kojima su testirane "stvarne ratne sposobnosti" 600-milimetarskog raketnog bacača, jer je naglasio važnost "ratnih priprema".

Prema Kimovim riječima, ovaj raketni bacač pomoći će Sjeveru da "blokira i suzbije mogućnost rata sa savršenom spremnošću da uništi neprijateljski kapital".

Pjongjang je ovog mjeseca upozorio Seul i Vašington da će platiti "visoku cijenu" za svoje vojne vježbe, a zatim je objavio da je Kim izjavio da je artiljerijska jedinica njegove države sposobna da pogodi glavni grad Južne Koreje.

Test balističkog projektila u ponedjeljak bio je drugi test ove godine, pri čemu je Sjever proglasio Jug "glavnim neprijateljem", a zemlja je odustala od svoje namjere da ujedini dvije Koreje.

Vašington, ključni saveznik Seula, stacionirao je blizu 27.000 američkih vojnika u Južnoj Koreji kako bi pomogao Seulu u odbrani od Pjongjanga.

Bonus video: