Bolsonaro bi mogao da završi u zatvoru zbog falsifikovanja podataka o vakcinaciji

Vrhovni sud je objavio policijsku prijavu u kojoj se navodi da su Bolsonaro i još 16 osoba unijeli lažne informacije u bazu javnog zdravstva kako bi izgledalo kao da su primili vakcinu protiv kovida

2694 pregleda 0 komentar(a)
Žair Bolsonaro, Foto: Reuters
Žair Bolsonaro, Foto: Reuters

Brazilska federalna policija prijavila je bivšeg brazilskog predsjednika Žaira Bolsonara za kriminalno udruživanje i falsifikovanje podataka o vakcinaciji protiv kovida.

Vrhovni sud je objavio policijsku prijavu u kojoj se navodi da su Bolsonaro i još 16 osoba unijeli lažne informacije u bazu javnog zdravstva kako bi izgledalo kao da su bivši predsjednik, njegova 12-ogodišnja kćerka i drugi ljudi iz njegovog kruga primili vakcinu protiv kovida.

Tokom pandemije Bolsonaro je bio jedan od svjetskih lidera koji su bili otvoreno protiv vakcinacije. On je izbjegavao zdravstvene mjere i podsticao građane Brazila da slijede njegov primjer, a njegova administracija je ignorisala mejlove kompanije Pfizer koja je nudila da proda Brazilu desetine miliona vakcina 2020.

Kancelarija glavnog tužioca imaće konačnu riječ o tome da li će se prijava policije iskoristiti za podizanje optužnice protiv Bolsonara na Vrhovnom sudu. Ona je rezultat jedne od nekoliko istraga koje se vode protiv Bolsonara, koji je bio na funkciji predsjednika Brazila od 2019. do 2022. godine.

"U pitanju je selektivna istraga. Miran sam, jer ne dugujem nikome ništa. Cijeli svijet zna da nisam primio vakcinu", kazao je Bolsonaro za Reuters.

Ako bude osuđen za falsifikovanje zdravstvenih podataka, 68-ogodišnji političar bi mogao da dobije kaznu od najmanje dvije, a najviše 12 godina zatvora.

Bonus video: