Stopiran novi zakon prema kojem je Teksas smio hapsiti migrante

Zakon SB4, koji je administracija predsjednika Džoa Bajdena nazvala neustavnim omogućio bi lokalnoj i državnoj policiji hapšenja i kazneni progon osumnjičenih za ilegalan prelazak meksičke granice

1337 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Savezni žalbeni sud je zamrznuo teksaški kontroverzni zakon o imigraciji, jedan od najstrožih zakona koji je u današnje vrijeme donijela neka američka država, javlja BBC.

Odluka je donesena samo nekoliko sati nakon što je Vrhovni sud Sjedinjenih Država odobrio stupanje zakona SB4 na snagu.

Zakon SB4, koji je administracija predsjednika Džoa Bajdena nazvala neustavnim omogućio bi lokalnoj i državnoj policiji hapšenja i kazneni progon osumnjičenih za ilegalan prelazak meksičke granice.

Meksiko je saopštio da odbija da prihvati migrante koje Teksas deportuje prema novom zakonu.

Odluka tročlanog sudskog vijeća na Apelacionom sudu u Nju Orleansu za Peti okrug da zamrzne zakon posljednja je u nizu presuda o sudbini zakona SB4.

Ako bi zakon ponovo stupio na snagu, to bi označilo značajnu promjenu u upravljanju imigracijom jer su sudovi do nedavno uvijek presuđivali da samo savezna vlada može sprovoditi imigracione zakone, a ne pojedine savezne države.

Ilegalan prelazak američke granice je već sada savezno kazneno djelo, ali su imigracioni sudovi ta kršenja uglavnom treirali kao građansku parnicu, a ne kaznenu.

SB4 daje lokalnim i državnim policijskim službenicima ovlašćenje da zaustave i uhapse osobe za koje se sumnja da su granicu prešle nezakonito, osim u školama, zdravstvenim ustanovama ili religijskim prostorima.

Predviđeni su prekršajni postupci ili kazneni postupci i moguće zatvorske kazne, ili novčane kazne do 2.000 američkih dolara (oko 1.840 eura).

Prema SB4, kazne za one koji nezakonito uđu u Teksas nakon što su bili deportovani bi mogle biti i do 20 godina zatvora, zavisno od imigracionoj i kriminalnoj istoriji osobe.

SB4 je potpisan u decembru, a prvobitno je trebalo da stupi na snagu 5. marta.

Bonus video: