Fondacija Ethereum pod istragom

Fondacija Ethereum se suočava sa istragom od strane vlade; "Fortune" navodi da SEC istražuje ETH. Nakon objavljivanja ovog članka, "Fortune" je objavio da SEC nastoji da klasifikuje ETH kao hartiju od vrijednosti

19330 pregleda 9 komentar(a)
Buterin, Foto: Screenshot/Youtube
Buterin, Foto: Screenshot/Youtube

Ethereum fondacija - švajcarska neprofitna organizacija u srcu ekosistema Ethereum - suočena je sa pitanjima od neimenovanog "državnog organa", navodi se na sajtu grupe GitHub.

Povjerljiva istraga događa se u vrijeme promjene u tehnologiji Ethereuma i u mogućem preokretu za osnovnu imovinu, ETH, koju mnoge američke investicione kompanije žele da ponude kao investicioni fond kojim se trguje na berzi (ETF). Američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) usporava njihove napore uprkos tome što je nedavno odobrila niz bitkoin ETF-ova.

Suosnivač blokčejn platforme Ethereum je Vitalik Buterin od aprila 2022. godine ima i državljanstvo Crne Gore. Tu informaciju je saopštilo tadašnje Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) na čijem je čelu bio aktuelni premijer Milojko Spajić. Tada je pojašnjeno da je Buterinu državljanstvo dodijeljeno u skladu sa članom 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu.

Vitalik Buterin, Milojko Spajić
foto: MFSS

Nakon objavljivanja ovog članka, "Fortune" je objavio da SEC nastoji da klasifikuje ETH kao hartiju od vrijednosti, što je potez koji bi imao velike posljedice za Ethereum, ETH ETF i generalno na kripto. Finansijski regulator je poslao istražne sudske pozive američkim kompanijama u proteklih nekoliko nedjelja, prenio je "Fortune".

Razmjeri istrage i njen fokus su bili nepoznati do objavljivanja članka. U izjavi na GitHub-u datiranoj na 26. februar, 2024. navodi se da "smo dobili dobrovoljni upit od državnog organa koji je uključivao zahtjev za povjerljivošću".

Iz Ethereum fondacije nijesu odgovarali na pitanja za komentar.

Prethodno, sajt Ethereum fondacije sadržao je sljedeću objavu:

"Ethereum fondaciju (Stiftung Ethereum) nikada nije kontaktirala nijedna agencija bilo gdje na svijetu na način koji zahtijeva da kontakt ne bude objavljen. Stiftung Ethereum će javno objaviti svaku vrstu istrage vladinih organa koja ne spada u opseg redovnih poslovnih operacija”.

Ta objava je sa sajta uklonjena 26. februara zajedno sa sa "warrant canary" oznakom.

Warrant canary je obično neka vrsta teksta ili vizuelne oznake (poput živopisne ptice, što je bio slučaj u Ethereum fondaciji) koju pojedine kompanije postavljaju na sajtove kako bi naznačile da im nikad nijesu uručeni tajni vladini pozivi ili zahtjevi za dokumentaciju.

Ukoliko neka vladina agencija zatraži informaciju, kompanija može ukloniti tekst i na taj način sugerisati da im je uručen zahtjev, a da to eksplicitno ne kaže.

Ethereum fondacija je prethodno 2019. godine greškom uklonila tu oznaku ali ju je brzo vratila na sajt.

Advokat upoznat sa situacijom kazao je da je švajcarska regulatorna agencija možda uručila zahtjev za dokumenta Ethereum fondaciji i da možda sarađuje sa američkom Komisijom za hartije od vrijednosti.

"Takođe mislim da možemo reći da Ethereum fondacija nije jedini entitet od kojeg oni traže informacije", kazao je taj advokat za CoinDesk.

SEC procjenuje više primjena za Ether ETF, ali analitičari koji prate proces su sve manje optimistični da će savezna regulatorna agencija odobriti bilo kakvu primjenu, navodeći kao razlog nedostatak angažovanja između aplikanta i zvaničnika SEC-a.

"Svaka glasina o svakoj aktivnosti” u koju se SEC i njihove kolege iz inostranstva upuštaju može biti povezana sa krajnjim rokom od 23. maja sa kojim se suočava SEC”, kazao je advokat.

Bonus video: