SDF: Islamska država i dalje predstavlja veliku opasnost širom svijeta, nastoji da se obnovi kroz "ćelije spavača"

SDF kaže da u cilju potpunog iskorjenjivanja ID mora da se iskorijeni "njeno ideološko leglo"

7294 pregleda 7 komentar(a)
Borac Islamske države u Mosulu u Iraku 2014. godine, Foto: Reuters
Borac Islamske države u Mosulu u Iraku 2014. godine, Foto: Reuters

Islamska država (ID), iako vojno poražena, i dalje predstavlja veliku opasnost širom svijeta - saopštile su danas Sirijske demokratske snage (SDF), opozicioni vojni savez koji predvode Kurdi uz podršku Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Upozorenje je objavljeno na petu godišnjicu poraza ID u Siriji i samo nekoliko sati poslije terorističkog napada u Moskvi sa više od 270 mrtvih i ranjenih, za koji je ID preuzela odgovornost.

U saopštenju SDF se navodi da ID kao "teroristička organizacija i dalje predstavlja veliku opasnost za naš region i svijet" i "nastoji da se obnovi kroz 'ćelije spavača' pokušavajući da oživi svoje snove o vraćanju kontrole nad nekim oblastima".

I pored toga što je vojno pobijeđena, "ćelije i spavači ID", kao i njeni saveznici u Africi i Aziji i dalje izvode smrtonosne napade u Siriji i susjednom Iraku.

SDF kaže da u cilju potpunog iskorjenjivanja ID mora da se iskorijeni "njeno ideološko leglo".

SDF traži međunarodnu pomoć za rješavanje sudbine 10.000 zarobljenih boraca ID koje drži u više desetina zatvorskih centara na sjeveroistoku Sirije, među kojima i oko 2.000 stranih boraca čije su matične države odbile da ih prime natrag.

SDF nadgleda 45.000 članova porodica boraca ID, uglavnom žena i djece u velikom logoru al-Hol. Veliki broj tih su zagrižene pristalice ID i u logoru zato povremeno ima nasilja, te kaže da da je taj logor "tempirana bezbjednosna bomba".

Bonus video: