Sukob kineskih i filipinskih brodova u Južnom kineskom moru: Korišteni vodeni topovi

Kina kaže da polaže pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more, uključujući Drugi Tomasov plićak, koji se nalazi unutar filipinske ekskluzivne ekonomske zone od 200 milja (320 kilometara), te je rasporedila brodove da patroliraju spornim atolom (koralno ostrvo)

7887 pregleda 0 komentar(a)
Član filipinske obalske straže dijeli zalihe ljudima na čamcu na naduvavanje tokom misije snabdijevanja u Južnom kineskom moru, Foto: Reuters
Član filipinske obalske straže dijeli zalihe ljudima na čamcu na naduvavanje tokom misije snabdijevanja u Južnom kineskom moru, Foto: Reuters

Kineska obalska straža saopštila je da je u subotu preduzela mjere protiv filipinskih brodova u spornim vodama Južnog kineskog mora, dok su Filipini osudili poteze, uključujući korištenje vodenih topova, kao "neodgovorne i provokativne", javila je agencija Rojters.

Akcije Kine dovele su do "značajne štete" i povreda osoblja na civilnom brodu unajmljenom za snabdijevanje trupa, navela je filipinska operativna grupa u Južnom kineskom moru u saopštenju.

Incident se dogodio u vodama Drugog Tomasovog plićaka i Ostrva Spretli, prema kineskoj obalskoj straži.

Plićak je dom malog broja filipinskih vojnika stacioniranih na ratnom brodu koji je Manila ondje usidrila 1999. kako bi ojačala svoje zahtjeve za suverenitetom.

Kina kaže da polaže pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more, uključujući Drugi Tomasov plićak, koji se nalazi unutar filipinske ekskluzivne ekonomske zone od 200 milja (320 kilometara), te je rasporedila brodove da patroliraju spornim atolom (koralno ostrvo).

Presudom Stalnog arbitražnog suda iz 2016. utvrđeno je da tvrdnje Kine da posjeduje to područje nema pravnu osnovu.

Civilni brod je bio u pratnji dva broda filipinske mornarice i dva broda filipinske obalske straže, navodi se u izjavi filipinske vojske.

Brod filipinske obalske straže bio je "spriječen" i "opkoljen" brodom kineske obalske straže i dva broda kineske pomorske milicije, objavila je filipinska obalska straža u odvojenom saopštenju.

Kao rezultat toga, brod filipinske obalske straže bio je "izolovan" od broda za snabdijevanje "neodgovornim i provokativnim ponašanjem" kineskih pomorskih snaga, objavila je agencija.

Vašington "stoji uz svog saveznika Filipine i osuđuje opasne akcije" Kine, rekao je u izjavi portparol Stejt Departmenta Metju Miler.

"Akcije Kine destabilizuju regiju i pokazuju jasno nepoštovanje međunarodnog prava", rekao je Miler.

Gan Ju, portparol kineske obalske straže, rekao je da su Filipini prekršili obećanje da će ukloniti "nasukani brod" i poslali dva broda obalske straže i brod za snabdijevanje u vodama Drugog Tomasovog plićaka.

Kina nije rekla ko je obećao uklanjanje niti kada je to obećanje dato. Filipinsko ministarstvo obrane, ministarstvo vanjskih poslova i vojni čelnici opet su rekli da nema takvog obećanja.

Gan je rekao da su Filipini u subotu narušili i izazvali nevolje, te namjerno potkopali mir i stabilnost Južnog kineskog mora.

"Filipinski brodovi ignorisali su ponovljena upozorenja Kine i kontrole na ruti te su nasilno ušli", dodao je Gan.

Dodao je da kineska obalska straža "sprovodi propise u skladu sa zakonima i rješava stvari na razuman, zakonit i profesionalan način".

"Ako Filipini nastave jednostrano djelovati, Kina će nastaviti preduzimati odlučne mjere kako bi zaštitila svoj teritorijalni suverenitet i pomorska prava i interese", saopštilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

"Sve posljedice izazvane time snosiće Filipini."

Ali Filipine neće odvratiti "prikrivene prijetnje ili neprijateljstvo" od ostvarivanja svojih zakonskih prava nad svojim morskim zonama, uključujući Drugi Tomasov plićak, saopštila je njihova radna grupa.

Mnoge zemlje u azijsko-pacifičkom regionu oštro su reagovale zbog objave kineske mape prošle godine kojom zvanični Peking polaže pravo na veći dio Južnokineskog mora i druge teritorije, uključujući i dijelove Indije i Rusije.

Mapa, koju je objavilo krajem avgusta 2023. kinesko Ministarstvo prirodnih resursa, uključuje liniju u obliku slova "U" koja pokriva 80 posto Južnokineskog mora, regije koje potresaju sporovi.

Istovremeno, kroz Južnokinesko more je 2016. prošla roba vrijedna 3,37 hiljada milijardi dolara ili 21 posto svjetske trgovine, prema podacima nadležne agencije Ujedinjenih nacija (UNCTAD).

Nova mapa takođe ima deset crtica koje se pojavljuju istočno od Tajvana. Linija se proteže u ekskluzivne ekonomske zone Filipina, Vijetnama, Malezije, Bruneja i Indonezije.

Bonus video: