Netanjahu skreće pažnju sa raskola u vladi?

Premijer Izraela otkazao posjetu delegacije Vašingtonu, opozicija ga optužuje da je neodgovoran

9296 pregleda 1 komentar(a)
Palestinski ambasador u UN Rijad Mansur, Foto: Beta/AP
Palestinski ambasador u UN Rijad Mansur, Foto: Beta/AP

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je juče da neće poslati delegaciju u Vašington, kako je bilo planirano, zato što SAD nisu stavile veto na predlog Savjeta bezbjednosti UN za obustavu vatre u Gazi.

Netanjahu je rekao da to što Vašington nije blokirao predlog predstavlja “jasno odstupanje” od njegovog prethodnog stava i da će nanijeti štetu ratnim naporima protiv Hamasa, kao i naporima za oslobađanje više od 130 talaca iz zatočeništva u Gazi.

“U svjetlu promjene američkog stava, premijer Netanjahu je odlučio da delegacije ne ode”, saopštio je njegov kabinet.

SB UN je glasao za hitnu obustavu vatre između Izraela i palestinske islamističke grupe Hamas i hitno i bezuslovno oslobađanje svih civila. SAD su bile uzdržane.

Bijela kuća je negirala da je uzdržanost SAD odraz promjene u američkoj politici.

Delegacija na visokom nivou je trebalo da otputuje u Vašington na razgovore o planiranoj izraelskoj vojoj operaciji u gradu Rafa na jugu Gaze, gdje se sklonilo više od milion Palestinaca.

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi je rekao da je odluka Izraela razočaravajuća i da će SAD izraziti zabrinutost povodom izraelske politike u okviru tekućih razgovora između dvije vlade.

“Veoma smo razočarani što neće doći u Vašington kako bi nam omogućili da s njima razgovaramo o izvodljivim alternativama njihovom ulasku u Rafu. Ništa se nije promijenilo u vezi sa našim stavom da bi velika kopnena ofanziva u Rafi bila velika greška”, rekao je Kirbi.

On je dodao da će razgovori između izraelskog ministra odbrane Joava Galanta, američkog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Džejka Salivana, državnog sekretara Entonija Blinkena i drugih, obuhvatiti iste teme o kojima je tim SAD planirao da raspravlja sa delegacijom.

Galant je u Vašingtonu ove sedmice, kao dio odvojene delegacije od one čija posjeta je otkazana, dok administracija Džoa Bajdena vrši pritisak na Izrael da ne pokreće napad na Rafu.

U Izraelu, lider opozicije Jair Lapid je optužio Netanjahua da pokušava da skrene pažnju sa raskola u svojoj koaliciji oko predloga zakona o vojnoj službi, na štetu odnosa sa SAD.

“To je šokantna neodgovornost premijera”, napisao je Lapid na mreži Iks.

Sa protesta protiv pokušaja promjene politike koja ultraortodoksne Jevreje izuzima od vojne službe
Sa protesta protiv pokušaja promjene politike koja ultraortodoksne Jevreje izuzima od vojne službefoto: Reuters

Beni Ganc, član izraelskog ratnog kabineta, izjavio je u nedjelju da će napustiti vladu ako se usvoji zakon koji ultraortodoksne Jevreje i dalje izuzima od obavezne vojne službe.

“Nacija to ne može prihvatiti, Kneset (parlament) ne smije glasati za to, i moje kolege i ja nećemo biti članovi vanredne vlade ako takav zakon prođe u Knesetu”, rekao je centrista Ganc.

Ganc, bivši načelnik generalštaba, koji u anketama uživa veću podršku od Netanjahua, ušao je u vladu jedinstva kako bi pomogao u upravljanju ratom protiv Hamasa nakon napada 7. oktobra.

“Zakon o vojnom roku koji je sačinila vlada je ozbiljan moralni promašaj koji će stvoriti duboki jaz među nama u trenutku kada treba da se borimo zajedno protiv naših neprijatelja”, rekao je Ganc.

Njegova stranka sama ne bi mogla da sruši Netanjahuovu vladu, ali je i ministar odbrane Galant istupio protiv zakona, signalizirajući protivljenje unutar premijerove stranke Likud.

Galant je rekao da bi predlog zakona trebalo da se danas nađe pred vladom i da ga neće podržati.

Predloženi zakon nije javno objavljen, ali prema djelovima koji su procurili u izraelske medije, on produžava dugo osporavana vojna izuzeća za ultraortodoksne Jevreje, a možda ih čak i proširi, prenio je Rojters. Zakon, takođe, umanjuje značaj ekonomskih posljedica višedecenijske politike, za koju su su glavni izraelski ekonomisti više puta upozorili da nosi veliku cijenu.

Bonus video: