Gdje je sve i kako legalizovana upotreba kanabisa za ličnu rekreativnu upotrebu

Suprotno popularnom vjerovanju, prodaja i konzumiranje hašiša i marihuane nisu legalni u Holandiji, ali se tolerišu posebno u takozvanim kofi-šopovima (coffee shops)

6019 pregleda 24 reakcija 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Legalizacija kanabisa za ličnu rekreativnu upotrebu, kao što će od ponedjeljka biti u Njemačkoj, ostaje izuzetak u svijetu.

U Evropskoj uniji, Malta je bila prva zemlja koja je krenula tim putem, zatim Luksemburg, a sada Njemačka.

U drugim djelovima svijeta, Urugvaj i Kanada su rijetki primjeri zemalja koje su legalizovale marihuanu.

Legalizacija te psihotropne biljke za medicinsku upotrebu je više rasprostranjena, a trenutno sa to koristi u oko 50 zemalja.

Malta je bila prva evropska zemlja koja je legalizovala uzgoj i konzumiranje marihuane u privatnoj sferi.

Zakon usvojen u decembru 2021. dozvoljava posjedovanje sedam grama kanabisa i uzgoj četiri biljke. Konzumiranje u javnosti ili pred maloljetnikom ostaje zabranjeno.

U Luksemburgu od jula 2023. zakon dozvoljava uzgoj kanabisa s ograničenjem od četiri biljke po domaćinstvu. Lična potrošnja je dozvoljena.

U Njemačkoj će od 1. aprila biti dozvoljeno da stariji od 18 godina kupuju kanabis, maksimalno do 25 grama dnevno, preko neprofitnih udruženja. Takođe će biti moguće uzgajati do tri biljke za ličnu upotrebu.

Suprotno popularnom vjerovanju, prodaja i konzumiranje hašiša i marihuane nisu legalni u Holandiji, ali se tolerišu posebno u takozvanim kofi-šopovima (coffee shops).

Eksperiment je počeo krajem 2023. u dva holandska grada kako bi se uspostavio pravni okvir za uzgoj i snabdijevanje kanabisa za kafiće koji su se do sada tajno snabdijevali.

U Španiji se proizvodnja za ličnu potrošnju toleriše na privatnim mjestima, ali je trgovina i javna potrošnja zabranjena.

Portugal je dekriminalizovao kanabis i teške droge 2001. Upotreba više nije protivzakonita niti posjedovanje za ličnu upotrebu. Ali promet i trgovina ostaju zabranjeni.

Gruzija je dekriminalizovala potrošnju kanabisa 2018. godine, odlukom Ustavnog suda, ali bez ukidanja zabrane prodaje i uzgoja kanabisa.

Urugvaj je u decembru 2013. godine bio prva zemlja na svijetu koja je legalizovala proizvodnju, distribuciju i potrošnju kanabisa. U toj zemlji moguć je kućni uzgoj za ličnu potrošnju i kupovina u apoteci.

U Meksiku, Vrhovni sud je dekriminalizovao rekreativnu upotrebu marihuane u junu 2021. godine.

Na Jamajci je kanabis i dalje nezakonit, ali su od 2015. posjedovanje i uzgoj u malim količinama dekriminalizovani.

U oktobru 2018. Kanada je postala prva zemlja Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7) koja je legalizovala kanabis u rekreativne svrhe.

Kanadsko zakonodavstvo ograničava lično posjedovanje na 30 grama i četiri biljke po domaćinstvu. Na kanadskim provincijama je da organizuju prodaju u ovlašćenim prodavnicama, javnim ili privatnim.

U SAD, upotreba, prodaja i posjedovanje kanabisa i dalje su zabranjeni saveznim zakonom. Ali mnoge države su uvele izuzeća za medicinsku, a i za rekreativnu upotrebu. Danas je lična rekreativna potrošnja dozvoljena u 20-ak američkih država.

Ustavni sud Južne Afrike je 2018. godine proglasio neustavnim zakon koji zabranjuje privatnu konzumaciju kanabisa i pozvao parlament da izradi zakon koji će odražavati tu odluku.

Tajland je izuzetak u Aziji.

U junu 2022. ta zemlja je uklonila kanabis sa svoje liste narkotika i dekriminalizovala njegovo uzgajanje, potrošnju i prodaju. Ali od tada aktuelna vlada pokušava da preokrene kurs, sa najavom, u februaru 2024. godine, zakona kojim bi se rekreativna upotreba marihuane ponovo učinila nelegalnom.

Bonus video: