Dva muškarca linčovana na Haitiju, nasilje nezaustavljivo raste

Ova ubistva još jedan su pokazatelj da je policija na Haitiju nadmašena brojčano, te koliko su bijesni Haićani nakon mjeseci ubistava, otmica i oružanih napada od strane bandi u zemlji.

6094 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Rojters
Ilustracija, Foto: Rojters

Dva muškarca na Haitiju linčovala je masa koja ih je optužila da su kupovali oružje za bande, saopštila je policija te zemlje.

Policija je potvrdila da je masa otela muškarce iz policijskog pritvora nakon što su pronađeni sa oko 20.000 dolara i ekvivalentom od oko 43.000 dolara u haićanskom novcu u njihovom automobilu, zajedno sa dva pištolja i kutijom municije, prenosi Guardian.

Posjedovanje tolike količine novca u kešu smatrano je sumnjivim, a stanovnici su pretpostavili da je novac namijenjen kupovini oružja za bande.

Ubistva su se dogodila u petak u blizini grada Mirebalaisa. Policija je, prema navodima haićanskih medija, ispalila upozoravajuće hice u vazduh kako bi pokušala da spriječi ubistva, ali nije zaustavila masu. Jedna od žrtava bio je policajac, a drugi bivši čuvar.

Ova ubistva još jedan su pokazatelj da je policija na Haitiju nadmašena brojčano, te koliko su bijesni Haićani nakon mjeseci ubistava, otmica i oružanih napada od strane bandi u zemlji.

Tokom posljednjih mjesec dan, bande su ciljale ključnu infrastrukturu širom glavnog grada Port-o-Prensa, uključujući policijske stanice, glavni međunarodni aerodrom koji je zatvoren, te dva najveća zatvora na Haitiju, odakle je oslobođeno preko 4.000 zatvorenika.

U četvrtak je Vilijam O'Nil, UN-ov stručnjak za ljudska prava za Haiti, rekao da je ovoj potrešenoj karipskoj zemlji sada potrebno između 4.000 i 5.000 međunarodnih policajaca kako bi se mogli suočiti sa "katastrofalnim" nasiljem bandi, koje targetira ključne osobe i bolnice, škole, banke i druge važne institucije.

Tokom 2023. broj ubijenih i ranjenih kao rezultat nasilja bandi značajno je porastao. Zabilježeno je 4.451 ubijenih i 1.668 ranjenih, navodi se u izvještaju O'Nila. Ove godine, brojevi nastavljaju da rastu, pa je tako bilo 1.554 ubijenih i 826 ranjenih do 22. marta.

Kao rezultat eskalacije nasilja bandi, takozvane "brigade za samoodbranu" preuzele su pravdu u svoje ruke, navodi se u izvještaju, i "barem 528 slučajeva linčovanja prijavljeno je 2023, a još 59 u 2024. godine".

Bonus video: