BLOG Iran: Izrael odgovoran za napad na konzulat u Damasku, odgovorićemo

Rat Izraela i Hamasa – 178. dan

37765 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 01.04.2024. 22:24h
Završeno
21:28h

Za izraelske ratne avione se sumnja da su bombardovali iransku ambasadu u Siriji u ponedjeljak, što je izgleda eksalacija u ratu u kom se Izrael sukobljava sa njegovim regionalnim protivnicima.

Teheran je rekao da je u napadu ubijeno sedam vojnih savjetnika, uključujući tri viša komandanta.

Reporteri Rojtersa na lokaciji u okrugu Meze u Damasku vidjeli su radnike hitne pomoći kako se penju na ruševine uništene zgrade unutar diplomatskog kompleksa, pored glavne zgrade ambasade. Vozila hitne pomoći bila su parkirana ispred. Iranska zastava visila je sa stuba pored ruševina.

Sirijski ministar spoljnih poslova i ministar unutrašnjih poslova primjećeni su na licu mjesta: "Snažno osuđujemo ovaj užasni teroristički napad koji je ciljao zgradu iranskog konzulata u Damasku i ubio jedan broj nevinih", rekao je sirijski ministar spoljnih poslova, Fejsal Mekdad.

Izrael je dugo gađao vojne objekte svog najvećeg neprijatelja Irana i one njegovih zastupnika u Siriji, i pojačao je te udare paralelno sa kampanjom protiv palestinske grupe Hamas koju podržava Iran u Pojasu Gaze. Napad danas bio je prvi put da je Izrael pogodio samu ogromnu bazu ambasade, objašnjava Rojters.

Izrael obično ne razgovara o napadima svojih snaga na Siriju. Upitan o napadu, portparol izraelske vojske je rekao: "Ne komentarišemo izveštaje u stranim medijima".

Iranski ambasador u Siriji, Hosein Akbari, koji nije povrijeđen, rekao je iranskoj državnoj televiziji da je poginulo pet do sedam ljudi, uključujući neke diplomate, i da će odgovor Teherana biti "oštar".

Korpus iranske revolucionarne garde saopštio je da je sedam vojnih savjetnika poginulo u napadu, uključujući Mohameda Rezu Zahedija, višeg komandanta iranskih elitnih snaga Kuds, prekomorske jedinice korpusa.

Iranski državni mediji navode da Teheran vjeruje da je Zahedi bio meta napada. Njegov zamjenik i još jedan viši komandant takođe su ubijeni zajedno sa još četvoricom.

Iranska televizija Al Alam na arapskom jeziku saopštila je da je Zahedi bio vojni savjetnik u Siriji koji je služio kao šef Kuds snaga u Libanu i Siriji do 2016. godine.

Zgrada djelimično korištena kao ambasadorska rezidencija

Pozivajući se na vojni izvor, sirijski državni mediji rekli su da je Izrael izveo napad sa okupirane Golanske visoravni na iransku ambasadu i da je Sirija oborila nekoliko projektila svojim sistemom protivvazdušne odbrane.

Rojters navodi da je iranski ambasador rekao da je napad pogodio konzularnu zgradu u sklopu ambasade i da se njegova rezidencija nalazi na gornja dva sprata.

Bijela kuća nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar. Portparol Stejt departmenta, Metju Miler, rekao je novinarima na redovnom brifingu za novinare da su Sjedinjene Države i dalje "zabrinute oko svega što bi bilo eskalativno ili izazvalo povećanje sukoba u regionu".

Miler je rekao da ne očekuje da će to uticati na pregovore o oslobađanju izraelskih talaca koje drži Hamas koji podržava Iran.

Od Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, koji je ubrzao rat u Gazi, Izrael je eskalirao vazdušne napade u Siriji protiv iranske garde i libanske oružane grupe Hezbolah koju podržava Teheran, a obije podržavaju vladu predsjednika Bašara el Asada.

Izrael je u petak izveo svoje najsmrtonosnije napade u posljednjih nekoliko mjeseci na sjevernu sirijsku provinciju Alepo i ubio visokog borca Hezbolaha u Libanu.

Takođe je redovno udarao na aerodrome u Alepu i Damasku u pokušaju da zaustavi iranski transfer oružja svojim zastupnicima, prenosi Rojters.

Izraelska vojska saopštila je u ponedjeljak da je zaustavila krijumčarenje naprednog oružja, uključujući gelere i protivtenkovske mine, na Zapadnu obalu iz Irana.

Rečeno je da je oružje otkriveno tokom operacije protiv operativca Hezbolaha sa sjedištem u Libanu i Iranske revolucionarne garde, za koju se navodi da je regrutovala agente za šverc oružja i izvođenje napada na Zapadnoj obali.

20:58h

Kao što je prethodno rečeno premijer Izraela, Benjamin Netanjahu, ponovo je pokrenuo poteze za zatvaranje katarske satelitske televizijske stanice Al Džazira u Izraelu, obećavši da će preduzeti "odmah akcije" da zatvori lokalnu kancelariju te stanice dok traje rat u Gazi.

Nekoliko sati nakon što je portparol njegove stranke rekao da će parlament biti sazvan da ratifikuje neophodan zakon, Kneset je odobrio predlog zakona kojim se dozvoljava privremeno zatvaranje stranih emitera u Izraelu za koje se smatra da predstavljaju prijetnju po nacionalnu bezbjednost, javlja Rojters.

Usvojen zakon omogućio bi Netanjahuu i bezbjednosnom kabinetu da zatvore stanicu na period od 45 dana, koji bi bio obnovljiv i ostao bi na snazi do kraja jula ili do kraja velikih vojnih operacija u Gazi.

Ni glavna kancelarija stanice u Izraelu ni katarska vlada u Dohi nijesu odmah odgovorili na zahtjev za komentar.

Al Džazira, koja je žestoko kritikovala izraelsku vojnu operaciju u Gazi, odakle je danonoćno izvještavala, ranije je optužila Izrael da sistematski "targetira" njene kancelarije i osoblje.

Ministar komunikacija, Šlomo Karai, optužio je Al Džaziru da podstiče neprijateljstva protiv Izraela, prenosi Rojters.

"Nemoguće je tolerisati da medij, sa akreditivima za štampu iz vladine službe za štampu i sa kancelarijama u Izraelu, djeluje iznutra protiv nas, svakako u ratu“, rekao je on.

Izraelski zvaničnici su se dugo žalili na izvještavanje Al Džazire, ali su prestali da preduzimaju akciju, imajući na umu da Katar finansira palestinske građevinske projekte u Pojasu Gaze - koje sve strane vide kao sredstvo za sprečavanje sukoba.

Međutim, potez da se vladi dozvoli da zatvori lokalne kancelarije stranih medijskih grupa izazvao je zabrinutost Sjedinjenih Država, glavnog saveznika Izraela, koji su rekli da je od ključne važnosti da se održi sloboda štampe.

„Ako je to tačno, ovakav potez je zabrinjavajući“, rekla je sekretarka za štampu Bijele kuće, Karin Žan Pjer, novinarima na brifingu.

Od rata u Gazi koji je izbio 7. oktobra bješnjenjem prekograničnih ubistava i kidnapovanja od strane dominantnih islamista Hamasa u enklavi, Doha je posredovala u pregovorima o prekidu vatre u okviru kojih je Izrael povratio neke od taoca.

Međutim, čini se da razgovori o drugom predloženom primirju ne vode nikuda.

U januaru je Netanjahu javno pozvao da se Katarci pritisnu da izvrše veći pritisak na Hamas.

Katar je domaćin političke kancelarije grupe i nekoliko visokih zvaničnika Hamasa. Upitan da li je pretnja Al Džaziri možda dio takvog pritiska, portparol izraelske vlade, Avi Hajman, nije direktno odgovorio, iako je rekao da stanica "izliva propagandu mnogo, mnogo godina“.

"Proces"

U onome što je možda bio nagovještaj da bi Al Džazira mogla imati pravni lijek protiv bilo kakvog zatvaranja, Hajman je dodao tokom brifinga: "Postoji odgovarajući proces, tako da još nismo tamo", javlja Rojters.

Izraelski ministar komunikacija optužio je tu stanicu 15. oktobra za pro-Hamasovo podsticanje i izlaganje izraelskih trupa zasJedama.

Al Džazira i vlada u Dohi nijesu odgovorile na te navode.

Sljedećeg mjeseca, izgledalo je da je Izrael poštedio katarsku stanicu, umjesto toga naredivši da se prekine lokalno emitovanje manjeg libanskog proiranskog kanala Al Majaden, po hitnim medijskim propisima.

Predlog zakona koji treba da se ratifikuje u ponedjeljak prošao je prvo čitanje u Knesetu u februaru.

Više od 32.000 Palestinaca je ubijeno tokom šestomjesečne vojne ofanzive Izraela na Gazu, uključujući 63 u posljednja 24 sata, saopštile su palestinske zdravstvene vlasti. U napadu 7. oktobra, Hamas je ubio 1.200 ljudi i uzeo 253 taoca, prema izraelskim podacima, zaključuje Rojters.

Izmjena: 21:20h
20:53h

Američki zvaničnik je rekao da je sastanak završen i da se kasnije očekuje pismena izjava o tome, kazao je američki zvaničnik, javlja Rojters.

Izmjena: 21:23h
20:35h

Iran kaže da zadržava pravo da preduzme recipročne akcije protiv izraelskog napada u Damasku na iranski konzulat, a portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova, Kanan, kaže da će Teheran odlučiti o "vrsti odgovora i kazne protiv agresora" prenose državni mediji, kaže Rojters.

20:21h

Visoki američki i izraelski zvaničnici planirali su da održe virtuelni sastanak kako bi razgovarali o alternativnim predlozima Bajdenove administracije za izraelsku vojnu invaziju na Rafu, saopštila je Bijela kuća. 

Sekretarka za štampu Bijele kuće, Karin Žan Pjer, rekla je da su Sjedinjene Države izrazile svoju zabrinutost u vezi sa bilo kojom velikom kopnenom operacijom u gradu Rafi na jugu Gaze, posljednjem relativno sigurnom utočištu za više od milion raseljenih palestinskih civila, javlja Rojters.

"Ako će nastaviti sa vojnom operacijom, moramo da obavimo ovaj razgovor", rekla je Žan-Pjer na brifingu. "Moramo da razumijemo kako će oni napredovati".

Ona je rekla novinarima da će savjetnik za nacionalnu bezbjednost, Džejk Saliven, voditi razgovore na američkoj strani.

Izraelski premijer, Benjamin Netanjahu, otkazao je prošle nedjelje planiranu posjetu Vašingtonu visoke izraelske delegacije nakon što su SAD u ponedjeljak u Ujedinjenim nacijama dozvolile usvajanje rezolucije o prekidu vatre u Gazi, označavajući novi ratni minimum u njegovim odnosima sa predsjednikom SAD-a, Džozefom Bajdenom.

Dva dana kasnije Izrael je zatražio od Bijele kuće da ponovo zakaže sastanak na visokom nivou o vojnim planovima za Rafu, rekli su zvaničnici, u očiglednom pokušaju da smanje tenzije između dva saveznika.

Rojters prenosi da Sjedinjene Države, zabrinute zbog produbljivanja humanitarne krize u Gazi, žele da Izrael razmotri alternativu kopnenoj invaziji.

Više od 32.000 Palestinaca je ubijeno, uključujući 63 u posljednja 24 sata, u šestomjesečnoj vojnoj ofanzivi Izraela na Gazu, saopštile su palestinske zdravstvene vlasti.

Izraelska odmazda počela je nakon napada 7. oktobra u kojem su militanti Hamasa probili izraelsku granicu da ubiju 1.200 ljudi i uzmu 253 taoca, prema izraelskim podacima.

Ofanziva je desetkovala djelove male primorske enklave, uključujući udare na bolnice i infrastrukturu, i stvorila ozbiljnu nestašicu hrane među uglavnom raseljenim stanovništvom.

20:07h

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas međunarodnu zajednicu da pruži "ozbiljan odgovor" na izraelske udare na iransku ambasadu u Damasku u kojima je ubijeno najmanje pet pripadnika iranske Revolucionarne garde, uključujući jednog komandanta.

U telefonskom razgovoru sa svojim sirijskim kolegom šef iranske diplomatije, Hosein Amirabdolahijan, rekao je da vazdušni napad na aneks iranske ambasade u Damasku predstavlja kršenje svih međunarodnih obaveza i konvencija i istakao potrebu ozbiljnog odgovora međunarodne zajednice na takve kriminalne akcije, saopštilo je iransko Ministarstvo.

U današnjem vazdušnom napadu pripisanom Izraelu pogođen je aneks izraelske ambasade u Damasku, a prema nevladinoj sirijskoj Opservatoriji za ljudska prava, poginulo je osam ljudi, uključujući pet pripadnika iranske Revolucionarne garde i jednog njenog komandanta.

To je peti napad u osam dana uperen na Siriju, gdje Iran i njegovi saveznici podržavaju vlast Bašara al Asada.

Sirijsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je "izraelski neprijatelj" sproveo vazdušne napade na iransku ambasadu u Damasku i da ima više poginulih i povrijeđenih. Kako je navelo, pogođeni aneks ambasade potpuno je uništen.

Sirijski ministar spoljnih poslova, Fajsal Mekdad, osudio je "gnusni teroristički napad" u kome je, kako je rekao poginuo "jedan broj nevinih ljudi".

(Beta)

19:53h

Portparolka Bijele kuće, Karin Žan Pjer, rekla je da bi bilo "zabrinjavajuće" ako su izvještaji tačni - da Izrael pokušava da ugasi, novinsku mrežu, Al Džaziru.

Izraelski premijer, Benjamin Netanjahu, ponovo je pokrenuo u ponedjeljak poteze za zatvaranje katarske satelitske televizije Al Džazire u Izraelu, rekavši preko portparola svoje stranke da će parlament biti sazvan uveče da ratifikuje neophodan zakon, javlja Rojters.

Izrael je ranije optužio tu stanicu da agituje protiv njega među arapskim gledaocima.

Izmjena: 20:33h
19:45h

"Zabrinuti smo kako je Hamas, izgleda, uspio da se rekonstituiše u bolnici", prenosi Rojters izjavu Bijele kuće.

19:37h

Rojters javlja da je predsjednik SAD-a, Džozef Bajden, upoznat sa izvještajima o izraelskim vazdušnim udarima u Damasku koji su pogodili iranski konzulat i "tim to ispituje", rekla je portparolka Bijele kuće, Karin Žan Pjer.

19:32h

Iranski ministar spoljnih poslova, Amirabdolahijan, kaže da je izraelski napad na iranski konzulat u Damasku "kršenje svih međunarodnih konvencija", kao i da Teheran drži Izrael odgovornim za posljedice napada, javljaju državni mediji, a prenosi Rojters.

19:29h

Bijela kuća: Savjetnik za nacionalnu bezbjednost, Saliven, vodi razgovore o Rafi na strani SAD-a, prenosi Rojters.

19:22h

Najmanje šest poginulih, nekoliko povrijeđenih u izraelskom vazdušnom napadu na iranski konzulat u Damasku, javljaju sirijski državni mediji, a prenosi Rojters.

Ambasador Irana u Siriji kaže da će odgovor Teherana biti oštar.

18:10h

Iranski konzulat u glavnom gradu Sirije, Damasku, je sravnjen sa zemljom, kako su sirijski i iranski mediji opisali kao izraelski vazdušni napad - reklo bi se eskalacija sukoba na Bliskom istoku koja bi suprotstavila Izrael Iranu i njegovim saveznicima, javlja Rojters.

Libanski bezbednosni izvor je u razgovoru za Rojters rekao da je jedan od mrtvih Mohamed Reza Zahedi, viši komandant iranskog Korpusa Revolucionarne garde (IRGC). Iranska državna televizija saopštila je da je ubijeno nekoliko iranskih diplomata.

Reporteri Rojtersa na licu mjesta u okrugu Meze u sirijskoj prestonici vidjeli su dim kako se diže iz ruševina zgrade koja je bila sravnjena, i vozila hitne pomoći parkirana ispred. Iranska zastava visila je sa stuba ispred ruševina. Na licu mjesta primjećeni su sirijski ministri unutrašnjih poslova i spoljnih poslova.

Izrael, koji je više puta gađao iranske mete tokom šestomjesečnog rata u Gazi, odbio je da komentariše incident, prateći svoju uobičajenu praksu. Portparol izraelske vojske je rekao: "Ne komentarišemo izvještaje u stranim medijima".

Iranska novinska agencija Tasnim saopštila je da je pet osoba ubijeno u izraelskom napadu. Sirijska državna novinska agencija SANA izvijestila je o neutvrđenom broju mrtvih i povrijeđenih, prenosi Rojters.

Od napada palestinske frakcije Hamasa na Izrael 7. oktobra, koju podržava Iran, Izrael je pojačao vazdušne napade u Siriji protiv libanske milicije Hezbolaha koju podržava Iran i iranske garde, a obije podržavaju vladu predsjednika, Bašara el Asada.

Izmjena: 20:46h
15:43h

Izraelske snage izvele su vazdušne napade na deset ciljeva koji pripadaju pokretu Hezbolah u južnom Libanu, saopštila je vojska Izraela.

Navodi se da je izvedeno skoro deset vazdušnih napada na ciljeve među kojima je i Hezbolahovo skladište oružja, osmatračnice i platforme za ispaljivanje projektila u regiji Rashaja al-Fuhar na jugu Libana.

Službena libanska agencija, NNA, objavila je da su izraelski ratni avioni napali područje između Rashaja al-Fuhara i Firdevsa u okrugu Marjajun u provinciji Nabatijeh na jugu Libana, prenosi Anadolija. Hezbolah se nije oglasio u vezi sa napadima i nema informacija o žrtvama.

(MINA)

13:49h

Ministarstvo zdravlja Hamasa saopštilo je danas da je 32.845 ljudi ubijeno u Pojasu Gaze od početka rata između Izraela i tog palestinskog islamističkog pokreta, 7. oktobra prošle godine.

Za 24 sata zabilježena su još 63 smrtna slučaja, navodi se u saopštenju ministarstva.

Dodaje se da je od početka rata povrijeđeno 75.392 ljudi.

11:11h

Virtuelni sastanak između izraelskih i američkih zvaničnika na temu planirane ofanzive Izraela u Rafi biće održan tokom dana, saopštili su danas izraelski izvori.

Sastanak će biti organizovan nedjelju dana pošto je Izrael otkazao posjetu svoje delegacije u Vašington.

"Sastanak je zakazan za danas onlajn. Možda će biti sastanka u stvarnosti kasnije tokom nedjelje", rekao je izvor za AFP koji je želio da ostane anoniman.

Izraelska najava predstojeće ofanzive u Rafi, gdje ima 1,5 miliona Palestinaca, izazvala je veliku zabrinutost u međunarodnoj zajednici.

(Beta)

10:51h

Izraelska policija saopštila je danas da je uhapsila sestru lidera palestinskog pokreta Hamas Ismaila Hanijea u Izraelu gdje ona živi, u sklopu istrage o "terorizmu" koju vode policija i služba za unutrašnju bezbjednost Šin Bet.

Sabah Abdel Salam Hanije (57), koja ima izraelsko državljanstvo, "osumnjičena je da ima kontakte sa agentima Hamasa i da je podsticala i podržavala terorističke akte u Izraelu", rekao je neimenovani portparol izraelske policije.

Tokom pretresa kuće osumnjičene u Tel-Ševi, na jugu zemlje, policija je saopštila da je otkrila dokumente, telefone i "dokaze koji pokazuju da je povezana sa izvršenjem teških krivičnih dejla protiv bezbjednosti države Izrael".

Izrael, koji ratuje protiv palestinskog pokreta u Pojasu Gaze, smatra Hamas terorističkom organizacijom, a vođa tog pokreta Hanije živi u Kataru.

(Beta)

09:46h

Izraelska vojska saopštila je danas da je završila operacije u oblasti bolnice Al Šifa, najveće u Pojasu Gaze, i da se povukla sa tog područja gdje je bila dvije nedjelje.

"Snage su završile operativne aktivnosti u zoni bolnice Al Šifa i napustile bolničko područje", navodi se u saopštenju vojske i dodaje da su "ubile teroriste tokom sukoba".

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze pod kontrolom Hamasa saopštilo je jutros da je izraelska vojska povukla tenkove i vozila iz bolnice Al Šifa, gdje je prije dvije nedjelje pokrenula vojnu operaciju.

"Desetine leševa, od kojih su neka u stanju raspadanja, pronađeni su u i oko bolnice", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja palestinskog pokreta Hamas.

Jedan ljekar je za Frans pres rekao da je pronađeno više od 20 tijela, kao i da su preko pojedinih prešla vojna vozila tokom povlačenja.

Izraelska vojska, koja optužuje borce Hamasa da se kriju u bolnicama, pokrenula je, kako je ranije opisala, "preciznu operaciju" 18. marta protiv Al-Šife, koji se nalazi u gradu Gaze na sjeveru te palestinske teritorije.

Rat između izraelskih snaga i Hamas počeo je 7. oktobra.

(Beta)

09:10h

Palestinski pokret Hamas prvi put se izvinio stanovnicima Gaze za patnje izazvane ratom, u saopštenju prenijetom na svom kanalu na Telegramu.

Palestinski islamistički pokret se izvinjava, kako je sinoć u saopštenju naveo, zbog teškoća izazvanih ratom protiv izraelske vojske koji traje skoro šest mjeseci.

On je i ovom prilikom ponovio želju da nastavi rat, navodeći da se njime mora da omogući postizanje "pobjede i slobode" Palestinaca.

Hamas je uputio "poruku zahvalnosti ljudima" iz Pojasa Gaze čiju "iscrpljenost" prepoznaje.

Pokret je insistirao na mjerama za koje je rekao da je pokušao da uvede kako bi ublažio poteškoće, posebno na pokušajima "kontrole cijena" u granicama svojih mogućnosti "s obzirom na agresiju koja je u toku".

Hamas tvrdi da komunicira sa "svim komponentama" društva u Gazi, pominjući druge oružane pokrete, "narodne komitete i grupe" kako bi "riješio probleme izazvane okupacijom".

Humanitarne potrebe su ogromne na toj teritoriji koja je već prije rata pod izraelskom blokadom uvedenom od 2006. godine, a pogođena je siromaštvom i nezaposlenošću.

Pomoć stiže, a većina stanovništva je raseljena u najjužniji dio, oko Rafe, blizu zatvorene granice sa Egiptom.

Taj grad, koji je prije rata imao manje od 300.000 stanovnika, sada je dom za više od milion, prema procjenama UN-a.

Posljednjih mjeseci različite ličnosti Hamasa, poput Haleda Mehala, bivšeg šefa političkog biroa Hamasa, procijenile su da su za "oslobođenje" Palestinaca neophodne "žrtve".

Rat je pokrenut napadom bez presedana koji je Hamas izveo iz pojasa Gaze 7. oktobra na Izrael, a koji je rezultirao smrću najmanje 1.160 ljudi, uglavnom civila.

Prema Izraelu, oko 250 ljudi je takođe kidnapovano, a njih 130 i dalje su taoci u Gazi, od kojih je 34 umrlo.

Kao odmazdu, Izrael je obećao da će uništiti Hamas, kojeg smatra terorističkom organizacijom zajedno sa SAD i Evropskom unijom, i pokrenuo je ofanzivu u kojoj je poginulo 32.782 ljudi u Pojasu Gaze.

(Beta)

08:21h

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze pod kontrolom Hamasa saopštilo je danas da je izraelska vojska povukla tenkove i vozila iz bolnice Al Šifa, najveće bolnice na opkoljenoj palestinskoj teritoriji, gdje je prije dvije nedjelje pokrenula vojnu operaciju.

Novinar AFP-a i očevici na licu mjesta vidjeli su tenkove i vojna vozila kako napuštaju bolnički kompleks.

"Desetine leševa, od kojih su neka u stanju raspadanja, pronađeni su u i oko bolnice", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja palestinskog pokreta Hamas.

Izraelska vojska se "povukla iz medicinskog kompleksa Al Šifa nakon što je zapalila zgrade i potpuno ih stavila van funkcije", navelo je ministarstvo i dodalo da su oštećene i zgrade koje ga okružuju.

Jedan ljekar je za Frans pres rekao da je pronađeno više od 20 tijela, kao i da su preko pojedinih prešla vojna vozila tokom povlačenja.

Izraelska vojska, koja optužuje borce Hamasa da se kriju u bolnicama, pokrenula je, kako je opisala, "preciznu operaciju" 18. marta protiv Al-Šife, koji se nalazi u gradu Gaze na sjeveru te palestinske teritorije.

Vojska je saopštila da je od tada "eliminisala oko 200 terorista". Operacija je počela kada su stotine raseljenih osoba našle utočište u krugu bolnice.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus juče je rekao da je 21 pacijent u toj bolnici preminuo od početka izraelske operacije.

Prema njegovim riječima, u bolnici je ostalo 107 pacijenata, među kojima je četvoro djece a 28 osoba je u kritičnom stanju.

(BETA)

Bonus video: