Guverner Merilenda poziva Kongres da odobri finansiranje nove izgradnje mosta

Most Francis Scott Key u Baltimoru srušio se u utorak rano ujutro, usmrtivši šest radnika koji su održavali put

2217 pregleda 0 komentar(a)
Srušeni most u Baltimoru, Foto: REUTERS
Srušeni most u Baltimoru, Foto: REUTERS

Uz napore da se očiste hiljade tona čeličnih ostataka sa srušenog mosta u luci Baltimora, guverner Merilenda Ves Mure u nedjelju je pozvao republikance da sarađuju sa demokratama kako bi odobrili federalna sredstva za obnovu mosta i oporavak privrede ovog lučkog grada.

Most Francis Scott Key u Baltimoru srušio se u utorak rano ujutro, usmrtivši šest radnika koji su održavali put, kada je veliki kontejnerski brod ostao bez struje i udario u potporni stub.

Veći dio raspona srušio se u rijeku Patapsko, blokirajući brodski kanal luke Baltimor.

Bajdenova administracija je u četvrtak pustila 60 miliona dolara početne hitne pomoći za pomoć u čišćenju ostataka mosta i ponovnom otvaranju luke, koja je najveća u Sjedinjenim Državama za uvoz i izvoz "roll-on, roll-off" vozila za poljoprivredu i građevinarsku opremu.

Luka je zatvorena od utorka, ostavljajući u neizvjesnosti radna mjesta za oko 15.000 ljudi koji se oslanjaju na njeno svakodnevno poslovanje, piše Reuters. Federalni zvaničnici su rekli zakonodavcima Merilenda da bi konačni trošak ponovne izgradnje mosta mogao da poraste na najmanje dvije milijarde dolara, izvijestio je Roll Call pozivajući se na izvor upoznat sa raspravama.

Predsjednik Džo Bajden je obećao da će federalna vlada pokriti troškove, ali to će zavisiti od usvajanja zakona koji će odobriti sredstva i u Predstavničkom domu pod vodjstvom republikanaca i u Senatu pod vodjstvom demokrata.

Ministar saobraćaja Pite Batigig je izrazio optimizam da će Kongres da odobri sredstva potrebna za čišćenje i obnovu, ističući da je podijeljeno zakonodavno tijelo usvojilo Bajdenov infrastrukturni paket vrijedan bilion dolara 2021. godine.

Očekuje se da će Bajden ove sedmice da posjeti mjesto urušavanja mosta.

Ogromna dizalica počela je da reže djelove srušenog mosta kako bi ih pripremila za uklanjanje u subotu, što je, kako su rekli zvaničnici, prvi korak dugog i komplikovanog čišćenja.

Portparol kancelarije guvernera je rekao u nedjelju da je komad mosta težak 200 tona uklonjen i da službenici rade na određivanju najbolje strategije za izvlačenje broda iz ruševina.

Bonus video: