Od botoks doktora do Fejsbuk lobiste

Bivši političari koji su zamijenili karijere i našli novu, u nekim slučajevima, unosnu strast

10906 pregleda 0 komentar(a)
Olivije Veran, Foto: Rojters
Olivije Veran, Foto: Rojters

Dok se neki političari drže vlasti koliko god mogu, ostali shvate da život u javnoj službi nije baš onakav kakvim su ga zamišljali. U nekim slučajevima prosto pođu u penziju, a u nekim se posvete drugom pozivu, piše portal "Politiko".

Olivije Veran, bivši portparol francuske vlade i bivši ministar zdravlja, nedavno je najavio svoj sljedeći karijerni poduhvat u Klinici Šanzelize u Parizu. Za Verana, koji je bio neurolog prije nego što se posvetio politici, povratak medicini nije previše iznenađujući. Ono što je bilo šokantno i izazvalo metež u medicinskoj zajednici - bila je njegova odluka da se pridruži klinici visokog ranga specijalizovanoj za estetsku medicinu i hirurgiju. Veran je braneći svoju odluku rekao da neće vršiti estetske hirurške procedure, već će se fokusirati na estetsku medicinu. "Neću dirati penise ili zadnjice, i neću se baviti ni implantima za grudi", obećao je. To nije spriječilo časopis "Le Point" da ga prozove "Doktor botoks".

Bivši britanski vicepremijer Nik Kleg pronašao je utiočište, i veliku zaradu, u Silicijumskoj dolini. Kao predsjednik globalnih poslova u kompaniji Meta, on upravlja njenim odnosima sa vladama, što je, kako navodi "Politiko", nezahvalan zadatak u eri kada je Fejsbuk postao sinonim za političke dezinformacije. "Gardijan" ga je 2021. nazvao "žrtvenim jarcem" za probleme kompanije. Barem je zaradio dovoljno novca da kupi više luksuznih kuća, navodi portal.

Bivši francuski ministar ekonomije, socijalista Arno Montebur, bio je kreativan u traženju zanimanja nakon politike. Nakon ostavke 2014. i neuspjelog pokušaja da osvoji socijalističku nominaciju za predsjedničke izbore 2017, Montebur se okrenuo... medu. On je 2018. godine osnovao "Bleu, Blanc, Ruche" ("Plavo, bijelo, košnica"), kompaniju koja proizvodi i prodaje med sto odsto francuskog porijekla dok se fokusira na repopulaciju pčela. Montebur je 2021. osvojio nagradu za životnu sredinu na izložbi "Proizvedeno u Francuskoj".

Majstor svih zanata

Sana Marin je bila najmlađa svjetska premijerka kada je 2019. dospjela u vrh finske politike sa 34 godine. Nakon poraza na izborima 2023. i izlaska iz politike, njoj "cvjetaju ruže" u biznisu. Marin se pridružila londonskom Institutu za globalnu promjenu bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, a nedavno je potpisala ugovor sa jednom američkom agencijom za zabavu i talente kako bi istražila mogućnosti u televiziji i filmu.

Sana Marin
Sana Marinfoto: Reuters

Dobrodošli u Holivud

Bivši predsjednik SAD Barak Obama zgrće novac zahvaljujući unosnim govorničkim angažmanima koji donose honorare do 370.000 eura po govoru, navodi "Politiko". Potpisao je multimilionski ugovor za knjigu memoara "A Promised Land", koja je postala međunarodni bestseler. On je sa suprugom, bivšom prvom damom Mišel Obama, 2018. takođe osnovao filmsku produkcijsku kompaniju, koja proizvodi sadržaj za Netflks, i podkast u ekskluzivnom partnerstvu sa Spotifajem. Prema pisanju "Politika," ovi poduhvati su omogućili bračnom paru da živi vrlo komotno - posebno imajući u vidu da Obama već prima godišnju penziju od 200.000 eura koja se dodjeljuje bivšim predsjednicima. Međutim, Obama se našao na meti kritika zbog pretjeranih honorara za govore kako od političkih saveznika tako i od protivnika. Senator Berni Sanders je rekao: "To jednostavno ne izgleda dobro".

Ruski naftni guru

Bivši kancelar Gerhard Šreder, nekada hvaljen zbog odbijanja da se pridruži Sjedinjenim Državama u ratu u Iraku i zbog smanjenja nezaposlenosti u Njemačkoj, kasnije je zaradio milione promovišući ruske energetske interese. On je godinama imao bliski odnos sa Vladimirom Putinom, a ruski lider je čak pozvao Šredera na vožnju sankama kroz ruske šume na pravoslavni Božić 2001. godine. Stoga nije bilo iznenađenje kada se Šreder pridružio odboru akcionara kompanije Sjeverni tok koja je pod kontrolom Rusije, navodno zarađujući oko 250.000 eura godišnje. Od 2017, predsjedavao je odborom ruske naftne kompanije Rosnjeft sve do povlačenja u maju 2022. nakon što je Rusija pokrenula totalnu invaziju na Ukrajinu.

Sebastijan Kurc
Sebastijan Kurcfoto: Reuters

Lobista Kurc

Nekada zvijezda u usponu u konzervativnoj Evropi, Sebastijan Kurc je 2017. postao najmlađi kancelar Austrije, kada je imao 31 godinu. Njegove četiri godine na vlasti obilježene su skandalima i optužbama za korupciju, a sada radi kao lobista za američkog tehnološkog milijardera Petera Tila - suosnivača Pejpala i nekadašnjeg pristalice bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa - navodno zarađujući 300.000 godišnje. Kurc je takođe osnovao startap sa Šalevom Huliom, izraelskim pronalazačem kontroverznog špijunskog softvera "Pegaz". Kurc je u februaru proglašen krivim za krivokletstvo, što je narušilo njegove šanse za povratak u politiku. "Politiko" ističe da možda i nije previše zainteresovan za stari poziv, s obzirom na negativne posljedice koje bi to moglo imati na njegove unosnije projekte.

Viši poziv

Priča bivšeg britanskog ministra Džonatana Ejtkina je sušta suprotnost kada je zarada u pitanju. Njegova politička karijera naglo je prekinuta kada je završio u zatvoru zbog krivokletstva 1999. godine nakon što je propao njegov slučaj klevete protiv "Gardijana". Međutim, tokom tih sedam mjeseci iza rešetaka, Ejtkin se pridružio molitvenoj grupi koju je osnovao jedan irski provalnik, postao hrišćanin i pronašao svoje zvanje: Boga. Nakon izlaska iz zatvora, Ejtkin je diplomirao teologiju na Univerzitetu Oksford. A 2018. godine, postao je đakon i na kraju zatvorski kapelan.

Bonus video: