Kremlj negira da stoji iza Havana sindroma

Novinarska istraga pokazala da je jedinica GRU-a povezana sa misterioznim oboljenjem

13334 pregleda 36 reakcija 2 komentar(a)
Ambasada SAD u Havani, Foto: Rojters
Ambasada SAD u Havani, Foto: Rojters

Kremlj je u ponedjeljak odbacio izvještaj da ruska vojna obavještajna služba možda stoji iza misterioznog oboljenja “Havana sindrom” koje na globalnom nivou pogađa američke diplomate i špijune.

Insajder, istraživačka grupa sa sjedištem u Rigi u Letoniji koja se fokusira na Rusiju, objavio je da su članovi jedinice ruske vojne obavještajne službe GRU poznate kao 29155 bili raspoređeni na mjesto navodnih zdravstvenih incidenata koji se odnose na američko osoblje.

Istraga Insajdera koja je strajala godinu i koja je sprovedena u saradnji sa novinarima televizijskog programa “60 minuta” i njemačkog “Špigla” takođe je pokazala da su istaknuti pripadnici jedinice 29155 primili nagrade i unapređenja za rad u vezi sa razvojem “nesmrtonosnog akustičnog oružja”.

“Ovo uopšte nije nova tema: dugi niz godina tema takozvanog “Havana sindroma” je preuveličana u medijima, i od samog početka povezivana je sa optužbama protiv ruske strane”, kazao je juče portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovarajući na pitanja novinara o izvještaju.

“Međutim, nikada niko nije objavio ili predočio bilo kakav ubjedljivi dokaz za ove neosnovane optužbe”, kazao je Peskov. “Stoga, sve ovo su ništa više do neosnovane, nepotkrijepljene optužbe medija”.

Novinarska istraga je pokazala da su istaknuti pripadnici jedinice 29155 primili nagrade i unapređenja za rad u vezi sa razvojem "nesmrtonosnog akustičnog oružja"

Američka obavještajna istraga, čija su otkrića objavljena prošle godine utvrdila je da je “prilično nevjerovatno” da je strani neprijatelj odgovoran za oboljenja, koja su prvo prijavili zvaničnici američke ambasade u kubanskoj prijestonici Havani 2016. godine.

Simptomi oboljenja, kako navodi Rojters, uključuju migrene, mučninu, probleme sa pamćenjem i vrtoglavicu.

U izvještaju Insajdera navodi se da su se prvi incidenti u vezi sa simptomima “Havana sindroma” pojavili i prije 2016.

Navodi se da “je vrlo vjerovatno bilo napada dvije godine ranije u Frankfurtu u Njemačkoj, kada je jedan zaposleni u američkom konzulatu pao u nesvijest, usljed nečega sličnog snažnom energetskom udaru”.

Američki Kongres je 2021. godine usvojio Havana zakon kojim se daje ovlaštenje Stejt departmentu, CIA i drugim američkim vladinim agencijama da isplate nadoknade zaposlenima i njihovim porodicama pogođenim ovim oboljenjem dok su bili na službenoj dužnosti.

Bonus video: