Najviši sud Floride omogućio da glasači odlučuju o pravu na abortus

Abortus je na Floridi ilegalan poslije 15 nedjelja trudnoće prema zakonu koji je Desantis potpisao 2022. godine

2359 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Najviši sud Floride u ponedjeljak je potvrdio zakon koji su predložili republikanci i koji zabranjuje abortus poslije 15 nedjelja trudnoće, što će omogućiti da stupi na snagu strožija zabrana poslije šest nedelja, ali je takođe otvorio put biračima da odluče da li da se izmjeni ustav države kako bi se ustanovilo pravo na abortus.

Vrhovni sud Floride potvrdio je postojeću zabranu, što je pobjeda guvernera te savezne države Rona Desantisa i drugih republikanaca, poslije žalbe koju je podnijela organizacija Planirano roditeljstvo (Planned Parenthood), koja omogućava abortus, kao i druge grupe.

Sud je takođe odbio predlog državne tužiteljke, republikanke Ešli Mudi da o ustavnim amandmanima o pravu na abortus glasači ne odlučuju 5. novembra kada se u SAD održavaju predsjednički i drugi izbori. Pristalice predloga ustavnih amandmana u januaru su obezbijedili potreban broj potpisa za njegovo stavljanje na glasanje. Njime bi se zabranili zakoni koji "zabranjuju, kažnjavaju, odlažu ili ograničavaju abortus prije sposobnosti (za život fetusa) ili kada je to neophodno radi zaštite zdravlja pacijenta ".

Generalno se smatra da fetus može da živi izvan materice poslije oko 24 nedjelje.

Abortus je na Floridi ilegalan poslije 15 nedjelja trudnoće prema zakonu koji je Desantis potpisao 2022. godine, dva mjeseca prije nego što je Vrhovni sud SAD poništio svoju presudu Ro protiv Vejda iz 1973. koja je legalizovala abortus širom zemlje.

Desantis je potom potpisao još strožu zabranu koju je usvojio parlament Floride pod kontrolom republikanaca počevši od šest nedjelja trudnoće. Šest nedjelja trudnoće je prije nego što mnoge žene saznaju da su trudne.

Pristup abortusu sada skoro da ne postoji u južnim saveznim državama, pošto je većina nametnula široka ograničenja koja podržavaju republikanci.

abortus
foto: REUTERS

Vrhovni sud Floride je u odluci iz 1989. naveo da pravo na privatnost državnog ustava uključuje i pravo na abortus. U to vrijeme, većinu sudija visokog suda imenovali su demokratski guverneri. Sada se taj sud sada smatra jednim od najkonzervativnijih u SAD.

Svih sedam sadašnjih sudija imenovali su republikanski guverneri, uključujući pet koje je postavio Desantis, otvoreni protivnik abortusa koji se neuspješno borio za republikansku predsjedničku nominaciju.

Zagovornici prava na abortus nastojali su da pitanje iznesu direktno na glasanje. Pravo na abortus je dobilo više glasova svuda u SAD gdje je stavljeno pred birače poslije odluke Vrhovnog suda SAD kojim je ukinuta njegova ustavna zajamčenost. Ustavni amandmani na Floridi moraju biti usvojeni sa najmanje 60 odsto glasova, što je veći procenat glasova nego što je bilo koja državna mjera za abortus do sada osvojila.

Prošlog novembra, birači su sa razlikom od 57 odsto prema 43 odsto odobrili ustavni amandman kojim se garantuju prava na abortus u Ohaju, državi koja je na izborima 2020. glasala za Donalda Trampa s razlikom od osam procentnih poena u odnosu na demokratu Džoa Bajdena na predsjedničkim izborima. Tramp je 2020. godine na Floridi dobio tri odsto glasova više od Bajdena.

Bonus video: