Predsjednici SAD i Kine razgovarali o Tajvanu, vještačkoj inteligenciji i pitanjima bezbjednosti

Bajden je potvrdio dugogodišnju politiku SAD - "Jedna Kina", ali je ponovio da se SAD protive bilo kakvim sredstvima prinude da se Tajvan stavi pod kontrolu Pekinga. Kina smatra Tajvan unutrašnjim pitanjem i energično protestuje zbog podrške SAD tom ostrvu

9312 pregleda 9 komentar(a)
Si i Bajden (arhiva), Foto: Reuters
Si i Bajden (arhiva), Foto: Reuters

Predsjednici SAD i Kine, Džozef Bajden i Si Đinping razgovarali su danas o Tajvanu, vještačkoj inteligenciji i bezbjednosnim pitanjima, u telefonskom razgovoru koji treba da pokaže povratak redovnom dijalogu dvije sile.

To je bio njihov prvi telefonski razgovor od novembarskog samita u Kaliforniji kada je došlo do obnavljanja veza vojske dve zemlje i obećanja o poboljšanju saradnje na zaustavljanju protoka smrtonosnog fentanila iz Kine.

Poziv je uslijedio prije najavljene posjete u četvrtak Kini, američke ministarke finansija Dženet Jelen. U narednim nedjeljama je planirana i posjeta šefa američke diplomatije Entonija Blinkena.

Bajden se založio za trajni dijalog na svim nivoima vlasti, vjerujući da je to ključno za održavanje konkurencije dvije ogromne ekonomije i nuklearnih sila od zaoštravanja tenzija.

Predsjednici su razgovarali o Tajvanu uoči inauguracije izabranog predsjednika tog ostrva Lai Čing Tea u maju. Lai je obećao da će sačuvati de fakto nezavisnost Tajvana od Kine.

Bajden je potvrdio dugogodišnju politiku SAD - "Jedna Kina", ali je ponovio da se SAD protive bilo kakvim sredstvima prinude da se Tajvan stavi pod kontrolu Pekinga. Kina smatra Tajvan unutrašnjim pitanjem i energično protestuje zbog podrške SAD tom ostrvu.

Bajden je u razgovoru sa Sijem zatražio da Kina da učini više kako bi ispunila svoje obaveze da zaustavi protok ilegalnih narkotika i spriječi njihov izvoz. Obećanje je dato na samitu u Kaliforniji prošle godine.

Američki predsjednik je upozorio Sija na miješanja u predsjedničke izbore u SAD zakazane ove godine u novembru, kao i na kontinuirane zlonamerne sajber napade na američku infrastrukturu.

Bajden je izrazio zabrinutost u vezi sa ljudskim pravima u Kini, uključujući novi restriktivni zakon o nacionalnoj bezbednosti Hongkonga i tretman Kine prema manjinskim grupama. Bajden je pomenuo i težak položaj Amerikanaca zatočenih u Kini ili kojima je zabranjeno da napuste Kinu.

Predsjednik SAD je govorio i o vezama Kine i Rusije, koja želi da obnovi svoju industriju dok napreduje sa svojom invazijom na Ukrajinu.

Bajden je takođe pozvao Peking da iskoristi svoj uticaj na Sjevernu Koreju kako bi obuzdao izolovanu i nestalnu nuklearnu zemlju.

Američki predsjednik je izrazio zabrinutost zbog kineske "nepoštene ekonomske prakse", rekao je neimenovani američki zvaničnik.

Bonus video: