Džonatakisu sedam godina i tri mjeseca zatvora: Dirigovao napadom pobunjene pro-Trampove mase na čuvare Kongresa

Federalni sudija Rojs Lambert je rekao prilikom izricanja osude da je Džonatakis na video-snimcima ovjekovječen kao vođa napada na Kapitol pošto je Donald Tramp odbio da prizna poraz od Džozefa Bajdena na predsjedničkim izborima 2020. godine

7116 pregleda 1 komentar(a)
Detalj ispred zgrade Kongresa SAD 6. januara 2021. godine u Vašingtonu, Foto: Shutterstock
Detalj ispred zgrade Kongresa SAD 6. januara 2021. godine u Vašingtonu, Foto: Shutterstock

Tejlor Džejms Džonatakis - 40-godišnji vodoinstalater iz savezne američke države Vašington, koji je uz pomoć megafona dirigovao napadom pobunjene pro-Trampove mase na policijske čuvare zgrade Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD) 6. januara 2021. godine u Vašingtonu, osuđen je danas na sedam godina i tri mjeseca zatvora. Federalni sudija Rojs Lambert je rekao prilikom izricanja osude da je Džonatakis na video-snimcima ovjekovječen kao vođa napada na Kapitol pošto je Donald Tramp odbio da prizna poraz od Džozefa Bajdena na predsjedničkim izborima 2020. godine.

Po riječima sudije, Džonatakis je predvodio navalu demonstranata na kordon policije, "izvikivao je komande" preko megafona i izdavao detaljne instrukcije masi kako da savlada policajce.

"U svakoj gnijevnoj masi postoje vođe i postoje sljedbenici. Gospodin Džonatakis je bio vođa. Znao je on tačno šta radi toga dana", rekao je sudija Lambert prije no što je izrekao zatvorsku kaznu.

Džonatakis je na sudu predstavljao samog sebe i često se služio antivladinim retorikom i prekidao sudiju dok mu je izricao presudu, što je sudija ocijenio kao "trabunjanje".

Tužilaštvo je tražilo da se Džonatakis osudi na devet godina zatvora jer je predvodio, organizovao i podstrekavao demonstrante da napadnu policajce koji obezbjeđuju Kapitol - zgradu Kongresa SAD. Porota ga je prošle godine proglasila krivim.

Džonatakis je s megafonom došao na protestni skup "Zaustavimo krađu" na kojem su bile pristalice tadašnjeg predsjednika Trampa. Okupljenima je objavio: "Gotovo je! Majkl Pens (potpredsjednik SAD) je glasao protiv predsjednika. Ostala nam je samo nuklearna opcija!".

Džonatakis je bio jedan od prvih demonstranata koji su pojurili policajce koji su se povlačili ka stepeništu Kapitola. Vikao je drugima i gestikulirao da se "zbiju" i spreme za napad. Potom je uzviknuo: "Juriš!", a onda su on i drugi bacili metalnu ogradu na kordon policajaca, dok je on jednog zgrabio za ruku.

Poslije sukoba, kada je masa prodrla u zgradu Kongresa u kojem su američki poslanici ipak potvrdili da je Tramp izgubio izbore, na društvenim mrežama je napisao: "Zločin je završen".

Uhapšen je 2021. godine, a u novembru 2023. godine sudska porota je utvrdila da je kriv po sedam osnova uključujući fizičke napade, izazivanje nemira i ometanje zajedničke sjednice oba doma Kongresa na kojoj se 6. januara 2021. ozvaničavala izborna pobjeda Džozdefa Bajdena.

Tužilaštvo je konstatovalo da Džonatakis nije prihvatio odgovornost za svoja djela i da je sebe predstavljao kao - žrtvu progona.

Protiv 1.350 ljudi podnijete su optužnice zbog napada na Kapitol 6. januara 2021. Oko 800 je osuđeno, a dvije trećine je dobilo zatvorske kazne u rasponu od nekoliko dana do 22 godine.

Bonus video: