Amnesti Internašenal: Pogubljenja u Iranu su 2023. dostigla osmogodišnji maksimum

Prošle godine su u Iranu izvršena 853 pogubljenja, uz najmanje 481 pogubljenja zbog osude za narkotike, navodi se u izvještaju ove organizacije objavljenom 4. aprila

2928 pregleda 1 komentar(a)
Logo Amnesti Internašenal, Foto: Shutterstock
Logo Amnesti Internašenal, Foto: Shutterstock

Pogubljenja u Iranu su 2023. dostigla osmogodišnji maksimum, prema novom izvještaju Amnesti Internašenal.

Prošle godine su u Iranu izvršena 853 pogubljenja, uz najmanje 481 pogubljenja zbog osude za narkotike, navodi se u izvještaju ove organizacije objavljenom 4. aprila.

"Smrtna kazna je odvratna u svim okolnostima, ali masovno je primjenjivati za krivična djela povezana s drogom nakon krajnje nepravednih suđenja pred Revolucionarnim sudom je groteskna zloupotreba moći", rekla je Dajana Eltahavi, zamjenica regionalnog direktora Amnestija za Bliski istok i sjevernu Afriku.

"Smrtonosna politika Islamske republike protiv narkotika doprinosi ciklusu siromaštva i sistemske nepravde i daljem jačanju diskriminacije marginalizovanih zajednica, posebno potlačene iranske (baluške) manjine", dodala je Eltahavi.

Izvještaj Amnestija takođe optužuje vladu da koristi smrtnu kaznu kao oružje protiv demonstranata disidenata i pripadnika potlačenih etničkih manjina i poziva na "snažan globalni odgovor" i pritisak na Teheran da uvede moratorijum na smrtnu kaznu.

Nakon što je talas protesta zahvatio Iran u drugoj polovini 2022. godine, piše Amnesti, "iranske vlasti su takođe intenzivirale upotrebu smrtne kazne kao oružja za suzbijanje neslaganja."

Broj pogubljenja u Iranu 2023. godine bio je najveći od 2015. godine i 172 odsto veći nego 2021. godine, kada je Ebrahim Raisi postao predsjednik, a Gholamhosein Iži postavljen na čelo pravosuđa, navodi Amnesti u izvještaju.

Iranska vlada ne objavljuje zvanične statistike o broju pogubljenja, a Amnesti je radio s iranskim grupama za ljudska prava na dokumentovanju slučajeva, koristeći otvorene izvore kao što su državni mediji i organizacije za ljudska prava.

Najmanje 95 pogubljenja prijavljeno je u 2024. do 20. marta, saopštila je grupa za ljudska prava, dodajući da vjeruje da je stvarni broj pogubljenja u Iranu veći.

Bonus video: