Pristalice NUG tvrde da su napale aerodrom i štab, vojna hunta u Mjanmaru kaže da je oborila sve dronove

Nije moguće nezavisno provjeriti većinu navoda obje strane

2730 pregleda 28 reakcija 0 komentar(a)
Vojska Mjanmara (Ilustracija), Foto: Reuters
Vojska Mjanmara (Ilustracija), Foto: Reuters

Prestalice Vlade nacionalnog jedinstva Mjanmara (NUG) koja je u egzilu su danas saopštile da su dronovima napale aerodrom i vojni štab u glavnom gradu Nejpidu, a vladajuća vojna hunta kaže da ih je sve oborila.

Vlada nacionalnog jedinstva koja međunarodno uživa povjerenje kao jedina legitimna je preko svog Ministarstva odbrane saopštila da su njene specijalne snage koristile bespilotne letelice za napad na više meta.

Nije moguće nezavisno provjeriti većinu navoda obje strane.

Iako je vojska saopštila da je oborila sedam dronova i da nema izvještaja o žrtvama, NUG tvrdi da je ipak bilo žrtava, a ima vijesti da je aerodrom bio zatvoren poslije napada.

Kompleks sadrži vojnu vazduhoplovnu bazu i civilni aerodrom, 25 kilometara od vojnog štaba za koji je NUG rekla da ga je takođe gađala da bi napala i kuću čelnika vojne hunte i predsjednika Mjanmara generala Min Aung Hlainga.

Vojska je preuzela vlast državnim udarom, zbacivši demokratski izabranu vladu Aung San Su Ći u februaru 2021. godine što je izazvalo velike proteste širom zemlje koje je vojska brutalno ugušila, ali uprkos velikoj prednosti u naoružanju i ljudstvu, nije bila u stanju da uguši pokret otpora.

Pobunjenici su se udružili s etničkim gerilskim grupama u pograničnim regionima koje decenijama ratuju protiv centralne vlade zahtijevajući veću autonomiju.

Procjenjuje se da se zbog toga 2,4 miliona ljudi raselilo od početka sukoba 2021. godine.

Bonus video: