DISTANCIRAO SE OD SKANDALA

Da li se Pens sprema da naslijedi Trampa?

"Potpredsjednik nije fokusiran na priče o kampanji, naročito na one koje se odnose na period prije nego se pridružio kampanji"
2 komentar(a)
Majk Pens, Foto: Reuters
Majk Pens, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.08.2017. 06:51h

Američki potpredsjednik Majk Pens se sprema za impičment Donalda Trampa, tvrdi kongresmenka iz Demokratske partije, piše Independent.

"Majk Pens negdje planira inauguraciju", napisala je Maksin Voters na Tviteru. Pens je trenutno u Crnoj Gori, gdje se sastao sa državnim vrhom, a danas će i sa liderima iz regiona.

Voters je napisala da će tranziciju voditi Rejns Prajbus i Šon Spajser, koji su nedavno napustili Bijelu kuću.

Prajbus je bio šef osoblja, a Spajser je bio PR.

Voters je poznata po tome što je prva američka političarka koja je tvrdila da su navodi o Trampovim seksualnim egzibicijama u Rusiji, "potpuno tačni".

Po dokumentu koji su prenijeli najveći svjetski mediji, Tramp je ucijenjen jer postoje kompromitujuće seksualne i finansijske informacije o njemu u posjedu ruske države.

Voters je nebrojeno puta pozvala na njegov impičment (smjenu). To su 12. jula i zvanično zatražili kongresmeni Demokrata Al Grin i Bred Šerman. Oni su kao razlog naveli da je Tramp ometao pravdu otpuštanjem šefa FBI Džejmsa Komija.

Međutim, za impičment je potrebna većina u Kongresu i potom potvrda dvije trećine u Senatu, a izbori za sastav tih tijela su tek u novembru 2018. Trenutno obje kuće kontrolišu Republikanci.

Pens se distancirao od posljednjih skandala koji potresaju Bijelu kuću, uključujući otkrića o sastancima Trampovog sina sa ruskim advokatom tokom izborne kampanje.

"Potpredsjednik nije fokusiran na priče o kampanji, naročito na one koje se odnose na period prije nego se pridružio kampanji", kazao je Pensov potrparol.

Samo su dva američka predsjednika impičovana, ali to nije dovelo do njihovog povlačenja. BIl Klinton i Endrju Džonson su preživjeli glasanje u Senatu i završili svoj mandat.

Ričard Nikson se povukao zbog Votergejt skandala prije nego je pokrenuta procedura impičmenta.

Čak četrnaest potpredsjednika su postali predsjednici SAD. Osam je naslijedilo predsjednika nakon njegove smrti, pet je izabrano na narednim izborima, a jedan je postao predsjednik nakon ostavke svog šefa.

Preporučujemo za Vas