BLOG UN kaže da su napadi na humanitarne radnike potencijalni ratni zločini

Rat Izraela i Hamasa – 182. dan

20737 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Gaze, Foto: Reuters
Detalj iz Gaze, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.04.2024. 21:43h
Završeno
16:57h

Upozorenja za evakuaciju, koje je Izrael uputio ljudima u Gazi pred napade, sadržala su brojne i krupne greške, otkrila je analiza BBC-ja.

14:16h

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštila je 5. aprila da bi napadi na ljude uključene u humanitarnu pomoć mogli da predstavljaju ratne zločine.

Ta izjava uslijedila je nakon smrtonosnog napada Izraela na humanitarne radnike u Pojasu Gaze od 1. aprila.

"Napad na ljude ili objekte uključene u humanitarnu pomoć može da predstavlja ratni zločin. Kao što je visoki komesar više puta izjavio, praksa nekažanjavanja se mora prekinuti" rekao je portparol Kancelarije UN-a Džeremi Lorens.

Sedmoro humanitarnih radnika Svjetske centralne kuhinje ubijeno je u napadu izraelskih snaga, dok su pomagali u dostavljanju hrane u Gazi.

Humanitarci iz Poljske, Australije, Irske i Velike Britanije ubijeni su nedugo nakon što su nadgledali istovar 100 tona hrane dovezene morem u palestinsku enklavu.

Lorens je rekao da je njihovo ubistvo pokazatelj užasnih uslova u kojima humanitarci u Gazi rade .

"Međunarodno pravo zahtijeva od svih strana da poštuju i štite osoblje humanitarne pomoći i da osiguraju njihovu bezbjednost, zaštitu i slobodu kretanja", kazao je Lorens.

Rekao je da je obustava dostave i distribucije pomoći od nevladinih organizacija, uključujući Svjetsku centralnu kuhinju nakon ubistva, povećala rizik po živote i zdravlje stanovnika Pojasa Gaze.

Osnivač Svjetske centralne kuhinje i poznati španski kuvar Hose Andres, ranije je optužio Izrael da gađa njegove radnike "sistematski, automobil po automobil".

Izraelske vlasti su ubrzo nakon napada rekle da je riječ o "teškoj grešci", a obećali su i istragu incidenta.

Medicinska dobrotvorna organizacija Ljekari bez granica odbacila je izraelski stav da je vazdušni napad bio "žalosni incident", rekavši da je mnogo humanitarnog osoblja bilo napadnuto ranije.

(Reuters)

13:53h

Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je danas da su dobrodošle mjere koje je izraelska vlada najavila kako bi u Gazu stiglo više humanitarne pomoći, ali da one možda neće biti dovoljne.

Blinken je rekao da otvaranje više graničnih prelaza, ako se u potpunosti primjeni, ima potencijal da poveća neophodnu pomoć Palestincima.

Međutim, kako je naveo, SAD takođe žele da vide opipljive korake ka boljoj zaštiti civila i humanitarnih radnika.

Pozvao je na "nezavisnu, temeljnu i potpuno transparentnu istragu" o ubistvu sedam humanitarnih radnika Svjetske centralne kuhinje.

"Pozdravljamo te korake koje je najavio Izrael. To je pozitivan pomak, ali pravi test su rezultati i to je ono što želimo da vidimo u narednim danima i nedjeljama", rekao je novinarima Blinken u Luvenu, gradiću blizu Brisela gdje se sastao sa američkim i evropskim zvaničnicima iz oblasti trgovine.

SAD, kaže on, žele da vide bolju koordinaciju kako bi pomoć bila bezbjedno isporučena i distribuirana u Gazi.

(Beta)

11:36h

Ministarstvo zdravlja Hamasa saopštilo je danas da je u Pojasu Gaze od početka rata ubijena 33.091 osoba.

U protekla 24 sata ubijeno je 54 ljudi, saopštio je Hamas.

Od 7. oktobra prošle godine, kada je počeo rat, povređeno je ukupno 75.750 Palestinaca, dodaje se u saopštenju.

(BETA)

11:19h

Savjet Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava usvojio je danas rezoluciju kojom se Izrael poziva na odgovornost za moguće ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Pojasu Gaze, iako je Izrael to odbacio kao "iskrivljen tekst", prenosi agencija Rojters.

Za rezoluciju je glasalo 28 zemalja, 13 je bilo uzdržano, a šest je bilo protiv rezolucije, uključujući Sjedinjene Američke Države (SAD) i Njemačku.

Usvajanje je podstaklo nekoliko predstavnika u Savjetu da navijaju i aplaudiraju.

U rezoluciji je naglašena "potreba da se osigura odgovornost za sva kršenja međunarodnog humanitarnog i međunarodnog prava prava kako bi se okončala nekažnjivost".

Takođe je izražena "ozbiljna zabrinutost zbog izvještaja o ozbiljnim kršenjima ljudskih prava i teškim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava, uključujući moguće ratne zločine i zločine protiv čovječnosti na okupiranoj palestinskoj teritoriji".

Meirav Eilon Šahar, stalna predstavnica Izraela pri UN u Ženevi, optužio je Savjet da je "odavno napustilo izraelski narod i da dugo brani Hamas".

"Prema rezoluciji koja je pred vama danas, Izrael nema pravo da štiti svoj narod, dok Hamas ima svako pravo da ubija i muči nevine Izraelce", rekla je ona uoči glasanja.

"Glas 'za' je glas za Hamas", rekla je ona.

SAD su se obavezale da će glasati protiv rezolucije jer ne sadrži konkretnu osudu Hamasa za napade 7. oktobra, niti "bilo kakvo upućivanje na terorističku prirodu tih akcija".

Međutim, navodi se da njihov saveznik Izrael nije učinio dovoljno da ublaži štetu civilima.

"SAD su više puta pozivale Izrael da prekine vojne operacije protiv Hamasa humanitarnim operacijama, kako bi se izbjegle civilne žrtve i kako bi se osiguralo da humanitarni akteri mogu da obavljaju svoju suštinsku misiju bezbjedno", rekla je Mišel Tejlor, stalna predstavnica SAD u Savjetu.

"To se nije dogodilo i za samo šest mjeseci u ovom sukobu je ubijeno više humanitaraca nego u bilo kom ratu moderne ere", dodala je ona.

Savjet UN za ljudska prava, koji se sastaje nekoliko puta godišnje, jedino je međuvladino tijelo osmišljeno da štiti ljudska prava širom svijeta. On može pojačati kontrolu stanja ljudskih prava u zemljama i odobriti istrage.

11:14h

Sjedinjene Američke Države (SAD) pozdravljaju najnovije napore Izraela da omogući više humanitarne pomoći u Gazi, rekao je danas državni sekretar SAD Entoni Blinken, ali je dodao da će se uspjeh mjeriti rezultatima u poboljšanju situacije na terenu, prenosi agencija Rojters.

"Zaista dokaz su rezultati, a vidjećemo kako se oni odvijaju u narednim danima, u narednim nedjeljama", rekao je Blinken, govoreći zajedno sa liderima Evropske unije (EU) u Belgiji.

Predsjednik SAD Džozef Bajden zaprijetio je u četvrtak da će usloviti podršku izraelskoj ofanzivi u Gazi preduzimanjem konkretnih koraka za zaštitu humanitarnih radnika i civila, nastojeći po prvi put da iskoristi američku pomoć kako bi uticao na ponašanje izraelske vojske.

Upitan o akcijama Izraela nakon Bajdenove promjene pozicije, Blinken je rekao novinarima da će Vašington "pomno posmatrati" specifične pokazatelje kao što su broj kamiona koji dolaze u pojas Gaze i rizik od gladi.

On je takođe rekao da Izrael mora da se pobrine da stanovništvo bude zaštićeno od napada tako što će "maksimizirati sve napore da zaštiti civile", dodajući: "Jednostavno ne možemo imati toliko ljudi uhvaćenih u unakrsnoj vatri, ubijenih i povrijeđenih."

11:10h

Dan palestinske djece dolazi ove godine kada palestinska djeca doživljavaju neviđenu agresiju od strane izraelskih okupacionih snaga, saopšteno je iz Ambasade Palestine u Crnoj Gori.

08:02h

Izrael će dozvoliti "privremenu" isporuku pomoći u Pojas Gaze preko prelaza Erez, saopštio je danas kabinet premijera Benjamina Netanjahua.

"(Ratni) kabinet je ovlastio premijera, ministra odbrane (Joava Galanta) i ministra (Benija) Ganca da preduzmu hitne korake za povećanje humanitarne pomoći civilnom stanovništvu u Pojasu Gaze", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, pomoć će doprinijeti sprečavanju humanitarne krize ali je "neophodna i da bi se obezbijedio nastavak borbi i ostvarili ciljevi rata".

Izrael će odobriti "privremenu" isporuku humanitarne pomoći preko izraelske luke Ašdod, 40 kilometara sjeverno od Gaze, i prelaza Erez, na jugu zemlje.

Vlasti će takođe dozvoliti veću isporuku jordanske pomoći preko Kerem Šaloma, graničnog prelaza na jugu Izraela.

Međunarodni pritisak raste na izraelsku vladu zbog humanitarne katastrofe u Gazi.

Predsjednik SAD Džozef Bajden je juče prvi put govorio o mogućnosti uslovljavanja američke pomoći Izraelu.

(Beta)

Izmjena: 11:24h

Bonus video: