SAD: Do Kvon i Teraform Labs odgovorni za građansku prevaru, obmanuli investitore

Porota je donijela presudu u saveznom sudu nakon dvonedjeljnog suđenja

16708 pregleda 31 reakcija 19 komentar(a)
Do Kvon, Foto: Boris Pejović
Do Kvon, Foto: Boris Pejović

Porota u oblasti Njujorka - Menhetnu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), proglasila je juče singapursku kompaniju Teraform Labs i njenog osnivača Do Kvona odgovornim za građansku prevaru, složivši se sa američkom Komisijom za hartije od vrijednosti da su obmanuli investitore prije nego što je kolaps njihove kriptovalute stabilkoina 2022. šokiralo tržišta kriptovaluta, prenosi agencija Rojters.

Porota je donijela presudu u saveznom sudu nakon dvonedjeljnog suđenja i nakon što je ranije tokom dana saslušala završne riječi.

Komisija je optužila kompaniju i Do Kvona da su doveli investitore u zabludu 2021. o stabilnosti TerraUSD-a, stabilnog novca dizajniranog da održi vrijednost od jednog dolara. Regulatorni organ ih je takođe optužio da su lažno tvrdili da je Teraformov blok čejn korišćen u popularnoj korejskoj aplikaciji za mobilno plaćanje.

Do Kvon je dizajnirao TerraUSD i Lunu, tradicionalniji token koji je varirao u vrijednosti, ali je bio usko povezan sa TerraUSD.

Komisija je procijenila da su investitori izgubili više od 40 milijardi dolara na dva tokena zajedno kada TerraUSD veza za dolar nije mogla da se održi u maju 2022.

Komisija traži građanske finansijske kazne i naloge kojima se Do Kvonu i Teraformu zabranjuje ulazak u industriju hartija od vrijednosti.

Američki okružni sudija Džed Rakof razmotriće kazne u narednim nedjeljama nakon saslušanja predstavnika Komisije i optuženih.

Portparol Teraforma rekao je da je kompanija razočarana presudom i da razmatra mogućnosti.

"Nastavljamo da tvrdimo da Komisija uopšte nema zakonska ovlašćenja da pokrene ovaj slučaj", dodao je portparol.

Direktor Odeljenja za sprovođenje zakona Komisije, Gurbir Greval rekao je da je agencija zadovoljna presudom.

"Uz sva obećanja kriptovaluta, nedostatak registracije i usaglašenosti ima veoma stvarne posljedice za stvarne ljude", rekao je Greval, dodajući, "krajnje je vrijeme da kripto tržišta postupe u skladu sa pravilima".

Do Kvonov advokat je odbio da komentariše.

Kolaps TerraUSD i Lune smanjio je vrijednost drugih kriptovaluta, uključujući bitkoin, i izazvao veći haos na kripto tržištu, što je dovelo do toga da nekoliko kompanija podnese zahtjev za bankrot 2022.

Južnokorejski državljanin Do Kvon nalazi se u prihvatilište za strance u Crnoj Gori.

Takozvani "kralj kriptovaluta" je tamo smješten 23. marta nakon odslužene četvoromjesečne kazne zatvora na koju je osuđen zbog falsifikovanja ličnih isprava, nakon što je na aerodromu u Podgorici uhapšen sa lažnim pasošem.

On je tada nakon odslužene zatvorske kazne sproveden u staru zgradu policije u Podgorici, kod inspektora za strance, uz jake mjere obezbjeđenja.

Njegov advokat Goran Rodić je tada novinarima kazao da je pet sati trajalo saslušanje Do Kvona u Upravi policije i poručio da je južnokorejski državljanin trebalo da postupak ekstradicije čeka i brani se sa slobode.

On je tada kazao da će podnijeti tužbu Upravnom sudu.

Do Kvonu je takođe oduzet pasoš.

Vrhovni sud Crne Gore juče je ukinuo rješenje o izručenju Do Kvona Južnoj Koreji i predmet vratio podgoričkom Višem sudu na ponovno odlučivanje.

Na taj način uvažen je zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva čime su ukinuta rješenja Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda Crne Gore.

Bonus video: