Avion u SAD prizemljen nakon što mu je otpao poklopac motora

U avionu je bilo 135 putnika i šest članova posade. Povrijeđenih nije bilo

3563 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Avion "Boing 737-800" kompanije "Sautvest erlajns" koji je letio u Hjuston bezbjedno se vratio na Međunarodni aerodrom u Denveru nakon što je poklopac motora otpao i udario u krilo, saopštila je američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo.

Američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo saopštila je da je istraga u toku.

Avio-kompanija "Sautvest erlajns" navela da će timovi za održavanje pregledati letjelicu, koja je poletjela u 7:49 po lokalnom vremenu, a na aerodrom se vratila u 8:15, prenosi RTS.

Let je dostigao visinu od oko 10.000 stopa (oko 3.000 metara) prije nego što se bezbjedno vratio 25 minuta nakon polijetanja na Međunarodni aerodrom u Denveru.

U avionu je bilo 135 putnika i šest članova posade. Povrijeđenih nije bilo.

Putnici i stjuardese čuli glasan udarac

U snimljenom razgovoru kontrole letenja, jedan od pilota je rekao da je "nekoliko putnika i stjuardesa čulo da je nešto glasno udarilo u krilo" aviona.

Iz kompanije "Sautvest erlajns" izvinjavaju se putnicima zbog neprijatnosti, ali nisu željeli da navedu kada je motor aviona posljednji put održavan.

"Izvinjavamo se zbog neprijatnosti i njihovog kašnjenja, ali naš najveći prioritet stavljamo na krajnju bezbjednost naših putnika i zaposlenih“, navodi se u saopštenju.

Prema podacima američke Federalne uprave za vazduhoplovstvo, ova letjelica je na redovnim letovima od 2015. godine.

Novi problemi za "Boing"

Kompanija "Boing" odbila je da komentariše najnoviji incident, a za sve informacije uputila je na avio-kompaniju "Sautvest erlajns".

Ovo je najnoviji u nizu mehaničkih problema koji muče "Boingove" avione u proteklih nekoliko mjeseci, iako se kompanija godinama suočavala sa ispitivanjima u pogledu bezbjednosti svojih letjelica.

"Boing" je suočen sa intenzivnim kritikama od kada je 5. januara otpao dio trupa aviona "boing 737 maks 9s" kompanije "Aljaska erlajns" na visini od 4.800 metara.

Poslije tog incidenta, Federalna uprava za vazduhoplovstvo je prizemljila "boing 737 maks 9" na nekoliko nedjelja, zabranila "Boingu" da poveća proizvodnju tog tipa aviona i naredila da razvije sveobuhvatan plan za rješavanje "sistemskih problema kontrole kvaliteta" u roku od 90 dana.

Federalna uprava za vazduhoplovstvo istražuje i nekoliko nedavnih problema sa motorima "Boingovih" aviona kompanije "Sautvest erlajns".

Avion "Sautvest erlajnsa" je u četvrtak prekinuo poletanje na aerodromu u Teksasu nakon što je posada prijavila probleme sa motorom. Pored toga, istražuje se i let "Sautvest erlajnsa" od 25. marta kada se avion vratio na aerodrom Ostin u Teksasu pošto je posada takođe prijavila mogući problem sa motorom.

I 22. marta avion "Sautvest erlajnsa" vratio se na aerodrom u Fort Loderdejlu na Floridi nakon što je posada prijavila isti problem.

Bonus video: