Ministarka finansija poručila da SAD neće prihvatiti kineski uvoz koji bi desetkovao nove industrije

Jelen je rekla da američki predsjednik, Džo Bajden, neće dozvoliti da se ponovi "kineski šok" s početka 2000-ih, kada je poplava kineskog uvoza uništila oko dva miliona američkih proizvodnih radnih mjesta

4023 pregleda 1 komentar(a)
Američka ministarka finansija, Dženet Jelen, na konferenciji za novinare u Pekingu, Foto: Reuters
Američka ministarka finansija, Dženet Jelen, na konferenciji za novinare u Pekingu, Foto: Reuters

Američka ministarka finansija, Dženet Jelen, upozorila je Kinu da Vašington neće prihvatiti da nove industrije budu desetkovane kineskim uvozom, pošto je završila četvorodnevne sastanke na kojima je bila kako bi insistirala na tome da Peking obuzda višak industrijskih kapaciteta, javlja Rojters.

Jelen je rekla na konferenciji za novinare da američki predsjednik, Džo Bajden, neće dozvoliti da se ponovi "kineski šok" s početka 2000-ih, kada je poplava kineskog uvoza uništila oko dva miliona američkih proizvodnih radnih mjesta.

Ona, međutim, nije zaprijetila novim tarifama ili drugim trgovinskim akcijama ako Peking nastavi sa masovnom državnom podrškom električnim vozilima (EV), baterijama, solarnim panelima i drugim proizvodima zelene energije.

Jelen je iskoristila svoje drugo putovanje u Kinu za devet mjeseci da se požali da je preveliko ulaganje Pekinga izgradilo fabričke kapacitete koji daleko prevazilaze domaću potražnju, dok brzorastući izvoz ovih proizvoda ugrožava kompanije u SAD i drugim zemljama.

Ona je rekla da će novostvorenom forumu za razmjenu, na kojem bi se razgovaralo o pitanju viška kapaciteta, biti potrebno vremena da dođe do rješenja.

Jelen je povukla paralele sa bolom koji se osjećao u američkom sektoru čelika u prošlosti.

"Već smo vidjeli ovu priču", rekla je ona novinarima. "Prije više od jedne decenije, ogromna podrška vlade NRK (Narodne Republike Kine) dovela je do kineskog čelika koji je bio ispod cene, preplavio globalno tržište i desetkovao industrije širom svijeta i Sjedinjenih Država.

Jelen je dodala: "Jasno sam stavila do znanja da predsjednik Bajden i ja nećemo prihvatiti tu realnost ponovo".

Kada je globalno tržište preplavljeno vještački jeftinim kineskim proizvodima, rekla je ona, "održivost američkih i drugih stranih firmi je dovedena u pitanje".

Jelen je rekla da su njeni razgovori sa kineskim zvaničnicima unaprijedili američke interese i da zabrinutost SAD zbog viška industrijskih kapaciteta dijele i evropski saveznici Vašingtona, kao i Japan, Meksiko, Filipini i tržišta u razvoju.

Uzvraćanje

Zamjenik kineskog ministra finansija, Liao Min, rekao je kineskim medijima da je Peking "u potpunosti odgovorio" na američka pitanja o prevelikim kapacitetima i izrazio "ozbiljnu zabrinutost" zbog ograničenja koja Vašington nameće trgovini i investicijama.

Liao je rekao da su kineske "trenutne konkurentske prednosti ukorijenjene u kineskom tržištu velikih razmjera, kompletnom industrijskom sistemu i obilnim ljudskim resursima", osuđujući "eskalaciju zelenih protekcionističkih mjera od strane nekih razvijenih ekonomija".

"Kina neće sjedjeti skrštenih ruku i ignorisati to", rekao je Liao u komentarima objavljenim na sajtu ministarstva.

Kineski parlament, Nacionalni narodni kongres, saopštio je u martu da će vlada preduzeti korake za suzbijanje prevelikih industrijskih kapaciteta.

Ali Peking kaže da je nedavni fokus SAD i Evrope na rizike od viška kineskog kapaciteta pogrešno usmjeren.

Kineski zvaničnici kažu da kritike potcjenjuju inovacije kompanija u Kini i precjenjuju važnost državne podrške u pokretanju njihovog rasta. Oni takođe kažu da će tarife ili druga ograničenja trgovine lišiti globalne potrošače alternativa zelene energije koje su ključne za postizanje globalnih klimatskih ciljeva.

WTO RULESTrade ograničavanja trgovine kineskim električnim vozilima bilo bi u suprotnosti sa pravilima Svjetske trgovinske organizacije, navelo je ministarstvo industrije i informacionih tehnologija u saopštenju koje su prenijeli državni mediji CCTV i "Kina Dejli".

Kinesko ministarstvo je dodalo da je posvećeno podršci izvozu električnih vozila i da će pomoći "ubrzanju prekomorskog razvoja" industrije, uključujući planiranje transporta i logistike i podršku firmama da inoviraju i ispune globalne standarde.

Kineski ministar trgovine, Vang Ventao, iznio je oštrije primjedbe tokom sastanka za okruglim stolom sa kineskim proizvođačima električnih vozila u Parizu, rekavši da su američke i evropske tvrdnje o kineskim viškom EV kapaciteta neosnovane, prenosi Rojters.

Umjesto subvencija, kineske kompanije za električna vozila oslanjaju se na stalne tehnološke inovacije, savršene sisteme proizvodnje i lanca snabdijevanja i potpunu tržišnu konkurenciju, rekao je Vang na svom putu da razgovara o istrazi Evropske unije protiv subvencija.

Jelen je sugerisala da je moguće kratkoročno rješenje bilo da Kina preduzme korake za jačanje potražnje potrošača uz podršku domaćinstava i pomjeri svoj model rasta sa investicija na strani ponude.

Jelen je opširno razgovarala o tom pitanju sa premijerom Li Ćjangom, a takođe se u nedjelju sastala sa ministrom finansija Lanom Foanom. Ona se danas sastala sa guvernerom Narodne banke Kine (PBOC), Panom Gongšengom i bivšim vicepremijerom Liujom Heom.

Jelen sa Gongšengom na dan njihovog sastanka
Jelen sa Gongšengom na dan njihovog sastankafoto: Reuters

U intervjuu za CNBC nakon sastanaka, Jelen je rekla da "ne razmišlja toliko" o ograničenjima trgovine Kinom, koliko o promjenama u njenom makroekonomskom okruženju. Ali ona je ponovila da ona ne bi isključila tarife kao opciju.

Bonus video: