Milioni u Sjevernoj Americi gledaće potpuno pomračenje Sunca

Očekuje se da pomračenje Sunca isprati najveći broj ikada u Sjevernoj Americi, zbog gusto naseljene putanje, a i činjenice da će u Teksasu i na drugim mjestima više od četiri minuta biti potpuni mrak usred dana

3628 pregleda 2 komentar(a)
U iščekivanju pomračenja, Foto: Reuters
U iščekivanju pomračenja, Foto: Reuters

Milioni ljudi duž uskog koridora od Meksika do Amerike i Kanade imaće priliku da vide potpuno pomračenje Sunca, čak i dok meteorolozi upozoravaju na oblačno vrijeme u nekim područjima.

Najbolji vremenski uslovi prognoziraju se u Vermontu i Mejnu u Americi, te Nju Bransviku i Njufaundlendu u Kanadi.

Očekuje se da pomračenje Sunca isprati najveći broj ikada u Sjevernoj Americi, zbog gusto naseljene putanje, a i činjenice da će u Teksasu i na drugim mjestima više od četiri minuta biti potpuni mrak usred dana. Gotovo svi u Sjevernoj Americi će moći da vide barem djelimično pomračenje, u zavisnosti od vremenskih uslova.

"Oblaci su jedna od najkomplikovanijih stvari za prognozu. Barem neće padati snijeg", rekla je u nedjelju Aleksa Mejns, meteorološkinja Nacionalne meteorološke službe.

Bez obzira da li će padati kiša ili će biti sunce, "ovo ima veze sa tim da se iskustvo podijeli sa drugim ljudima", rekao je Kris Lomas iz Engleske, koji je došao u Dalas u Teksasu da gleda pomračenje.

Tokom punog pomračenja, Mjesec će polako prekrivati Sunce dok ga potpuno ne blokira. Sumrak će biti dovoljno dug da se vide planete, zvijezde i možda čak i kometa.

Mrak tokom dana trajaće do 4 minuta i 28 sekundi. To je gotovo dvostruko duže nego tokom pomračenja u SAD prije sedam godina, zato što je Mjesec bliži Zemlji. Do novog potpunog pomračenja na ovom nivou proći će još 21. godina.

Pomračenje počinje na Pacifiku i zatim preko Mazatlana u Meksiku pomjera se u Teksas, Oklahomu, Arkanzas i 12 drugih država na srednjem zapadu, srednjem Atlantiku i Novoj Engleskoj, i na kraju u Kanadu. Posljednja stanica je Njufaundlend.

Mjesečeva sjenka će za samo sat i 40 minuta preći 6.500 kilometara širom kontinenta.

Tokom pomračenja, osim kad je potpuno, potrebne su specijalne naočare i filteri da bi se gledalo u Sunce.

Duž putanje potpunog pomračenja - koja je oko 185 kilometara široka - ovog puta je nekoliko velikih gradova, uključujući Dalas, Indijanapolis, Klivlend, Bafalo, Njujork i Montreal. U granicama te putanje živi oko 44 miliona ljudi, a još nekoliko stotina miliona u području od 320 kilometara od nje.

A kad se u sve uračunaju posjetioci, astronauti amateri i naučnici, onda nije ni čudo što su hoteli prepuni, a letovi rasprodati, dok je na putevima saobraćaj u zastoju.

Duž rute su eksperti iz NASA-e i brojnih univerziteta, koji će izvoditi eksperimente i puštati meterološke balone. Pomračenje će pratiti i sedmoro astronauta na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Bonus video: