Vatikan kritikuje promjene pola, rodnu teoriju i surogat roditeljstvo kao kršenje ljudskog dostojanstva

U dokumentu "Beskonačno dostojanstvo" Vatikan je proglasio operaciju koja afirmiše rod i surogat majčinstvo teškim povredama ljudskog dostojanstva, stavljajući ih u rang s abortusom i eutanazijom kao praksama za koje je naveo da odbacuju Božji plan za ljudski život

7187 pregleda 6 komentar(a)
Vatikan, Foto: Printscreen YouTube/La Repubblica
Vatikan, Foto: Printscreen YouTube/La Repubblica

Vatikan je u ponedjeljak potvrdio svoje protivljenje promjeni pola, rodnoj teoriji i surogat roditeljstvu, kao i abortusu i eutanaziji, četiri mjeseca pošto je dao blagoslov za istopolne parove.

S druge strane, Vatikan je potvrdio protivljenje kriminalizaciji homoseksualnosti, koja još postoji u mnogim zemljama, posebno u Africi.

U dokumentu "Beskonačno dostojanstvo" (Dignitas infinita) Vatikan je proglasio operaciju koja afirmiše rod i surogat majčinstvo teškim povredama ljudskog dostojanstva, stavljajući ih u rang s abortusom i eutanazijom kao praksama za koje je naveo da odbacuju Božji plan za ljudski život.

Dokument koji je odobrio papa koji je pružio ruku LGBTQ+ zajednici, trans katolici su prihvatili kao nazadovanje, mada predvidljivo. Ta poruka je ipak u skladu s dugogodišnjim vjerovanjem argentinskog jezuita da dok trans osobe treba da budu dobrodošle u crkvu, takozvane "rodne ideologije" ne bi trebalo.

Objavljivanje ovog dokumenta na 20 stranica uslijedilo je poslije žestoke reakcije konzervativnih djelova Katoličke crkve, posebno u Africi, na prethodnu deklaraciju DDF-a o LGBT pitanjima.

Nema naznaka da je novi tekst, koji opisuje ono što Crkva doživljava kao prijetnju ljudskom dostojanstvu, pripremljen kao direktan odgovor na sporove oko blagoslova istopolnim zajednicama, budući da je nastajao pet godina, mada je prošao kroz opsežne revizije.

Papa Franjo ga je odobrio prošlog mjeseca nakon što je tražio da se pominje i "siromaštvo, položaj migranata, nasilje nad ženama, trgovina ljudima, rat i druge teme", naveo je Fernandez u saopštenju.

U deklaraciji se navodi da surogat roditeljstvo narušava dostojanstvo i surogat majke i djeteta, i podsjeća da je Franjo u januaru pozvao na globalnu zabranu.

Što se tiče rodne teorije, u dokumentu se navodi da "želja za ličnim samoopredjeljenjem... predstavlja ustupak vjekovnom iskušenju da se učini Bogom, ulazeći u takmičenje sa pravim Bogom ljubavi koji nam je otkriven u Jevanđelju".

Rodna teorija sugeriše da je rod složeniji i fluidniji od binarnih kategorija muškarca i žene, i da zavisi od više nego vidljivih polnih karakteristika.

U deklaraciji se navodi da "svaka intervencija promjene pola, po pravilu, rizikuje da ugrozi jedinstveno dostojanstvo koje je osoba dobila od trenutka začeća".

Vatikan priznaje mogućnost operacije za rješavanje "genitalnih abnormalnosti", ali je u tekstu naglasio da "takav medicinski postupak ne bi predstavljao promjenu pola u smislu koji je ovdje predviđen".

Vatikan je, međutim, pokušao da dopre do transseksualnih osoba, za koje je DDF izdao odobrenje da budu kršteni i da budu kumovi.

Deklaracija od ponedjeljka pojačala je trajnu osudu Vatikana abortusa, eutanazije i smrtne kazne.

Takođe wse spominje seksualno zlostavljanje kao pretnja ljudskom dostojanstvu - nazivajući ga "široko rasprostranjenim u društvu", uključujući i unutar Katoličke crkve - kao i sajber maltretiranje i druge oblike onlajn zlostavljanja.

Bonus video: