BLOG Bijela kuća: Izjave Hamasa oko primirja u Gazi nisu ohrabrujuće

Sukob Izraela i Hamasa – 186. dan

13335 pregleda 2 komentar(a)
Uništena Al Šifa bolnica u Gazi, Foto: Reuters
Uništena Al Šifa bolnica u Gazi, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.04.2024. 21:50h
Završeno
21:39h

Bijela kuća je ocijenila danas da "nisu mnogo ohrabrujuće" izjave Hamasa oko predloga za primirje u Gazi povezanog sa oslobađanjem talaca, iako posrednici još čekaju na zvaničan odgovor tog palestinskog islamističkog pokreta.

"Vidjeli smo da je Izrael napravio nekoliko koraka napred po pitanju šta nudi za pregovarački sto. I naravno vidjeli smo javne izjave Hamasa koje nisu bile mnogo ohrabrujuće", rekao je novinarima savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven.

Saliven je ipak dodao da je jutros razgovarao sa katarskim premijerom Mohamedom ben Abdelrahmanom Al Tanijem koji je rekao da još nije dobio odgovor Hamasa na predlog sporazuma.

Taj predlog je podnijet tokom maratonskog sastanka u nedjelju u Kairu, prema Salivenu, u prisustvu predstavnika izraelske vlade i Hamasa preko posrednika iz Egipta, SAD-a i Katara.

"Izvršio sam pritisak da se dobije odgovor sa njihove strane što je moguće prije i čim budemo imali više informacija o toj temi, mi ćemo vam prenijeti", rekao je Saliven novinarima.

On je rekao da je vrijeme da se zaključi primirje.

"Mi smo spremni, mislm da je Izrael spreman i mislim da Hamas treba da dođe za sto i bude spreman da ga zaključi takođe", rekao je Saliven.

Hamas je objavio danas da razmatra predlog o višenedjeljnom primirju u borbama i vazdušnim napadima na Gazu, uz oslobađanje desetine izraelskih talaca, iako su odbačeni neki njegovi zahtjevi.

(BETA)

11:12h

Savjet bezbjednosti UN je odlučio da će do kraja aprila odgovoriti na zahtjev Palestine za punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama što je Palestinska uprava opisala kao "istorijsko", a Izrael žestoko osudio.

"Savjet je odlučio da se to razmotri tokom aprila" - izjavila je u ponedeljak Vanesa Frejzer, ambasadorka Malte koja ovog mjeseca predsjedava Savjetom bezbjednosti.

U septembru 2011. je predsjednik palestinskih vlasti Mahmud Abas pokrenuo tu proceduru tražeći "pristupanje Države Palestine UN", ali ta procedura od tada nije okončana. Palestina je u novembru 2012. dobila status "države-posmatrača koja nije članica" UN.

Palestina je svoj zahtjev za članstvo u UN aktuelizovao pismom Savjetu bezbjednosti UN prošle nedelje ukazujući na izraelsku ofanzivu u Gazi, te je to tijelo u ponedeljak pokrenulo proces razmatranja.

"Ovo je istorijski trenutak", prokomentarisao je palestinski ambasador pri UN Rijad Mansur.

Izgledi na uspjeh su više nego mali.

Prvo bi bila potrebna pozitivna preporuka Savjeta bezbjednosti s najmanje devet glasova "za", bez veta neke stalne članice, a zatim dvotrećinska većina glasova u Generalnoj skupštini UN.

Posmatrači predviđaju veto Sjedinjenih Država koje su se već tome usprotivile 2011. godine.

"Naš stav je poznat i nije se promijenio" - ponovila je u ponedeljak američka ambasadorka Linda Tomas-Grinfild posle prvog sastanka iza zatvorenih vrata "Komiteta za prijem novih članova", formiranog u Savjetu.

Sjedinjene Američke Države smatraju da UN nisu mjesto za priznanje palestinske države, već da bi to trebalo da bude rezultat dogovora Izraela i Palestinaca.

SAD takođe ističu svoj zakon koji planira da smanji finansiranje UN ako Savjet bezbjednosti prihvati palestinsku državu bez takvog bilateralnog sporazuma.

Uprkos svemu, članovi Savjeta su odlučili da je rad "Komiteta za prijem novih članova" koristan i da će se ta grupa ambasadora ponovo sastati u četvrtak - prenijela je ambasadorka Malte.

Ambasador Izraela pri UN Gilad Erdan je sa govornice Generalne skupštine oštro osudio palestinski zahtjev i to što "Savjet bezbjednosti raspravlja o priznavanju 'palestinske' države" - rekao je on.

Ambasador je ocijenio da je već samo razmatranje tog zahtjeva "već pobjeda" za one koji su počinili i podržali napad Hamasa na Izrael 7. oktobra čime je počeo rat u Gazi. Rekao je da ti koji su podržali napad Hamasa smatraju - kao i Amerikanci - da bi palestinska država trebalo da bude rezultat pregovora o "trajnom rješenju " koji su godinama u zastoju.

Izraelska vlada se protivi rešenju sa dvije države koje zastupa velika većina međunarodne zajednice, uključujući Sjedinjene Države.

"Sve što tražimo je da zauzmemo naše legitimno mjesto u zajednici država", tvrdi palestinski ambasador pri UN Mansur koji se nada glasanju Savjeta bezbjednosti 18. aprila.

Upitan o postojanju nacrta rezolucije o tome, alžirski ambasador Amar Bendžama je odgovorio: "Ne još, ali biće uskoro".

Ako bude američkog veta, to ne bi bilo prvi put da bi neki zahtjev za prijem u UN bio blokiran u Savjetu bezbjednosti.

Tokom Hladnog rata, Sjedinjene Države i Sovjetski Savez su više puta blokirali prijem zemalja saveznica suprotnog bloka. Poslednji veto je bio 1976. godine, kada su Amerikanci blokirali prijem Vijetnama u UN.

(BETA)

09:22h

Turska je danas ograničila izvoz robe u Izrael, kao odgovor na rat u Gazi, saopštilo je tursko ministarstvo trgovine.

Ograničenje se odnosi na proizvode od čelika, gvožđa i aluminijuma.

"Ova odluka će ostati na snazi sve dok Izrael ne proglasi trenutni prekid vatre i dozvoli dostavu humanitarne pomoći Gazi", navodi se u saopštenju ministarstva.

Ankara je u ponedjeljak saopštila da je Izrael blokirao turski zahtjev da iz vazduha dostavi humanitarnu pomoći u Gazu.

"Ne postoji izgovor da Izrael blokira naš pokušaj da padobranom ispustimo pomoć izgladnelim stanovnicima Gaze", rekao je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan.

"Odlučili smo da preduzmemo niz novih mera protiv Izraela", dodao je on.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan osudio je izraelski rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze i više puta je Izrael nazivao "terorističkom državom".

(BETA)

09:21h

Sukob Izraela i Hamasa – 186. dan.

Hamas je saopštio da predlog Izraela, koji je dobio od posrednika Katara i Egipćana, ne ispunjava nijedan od zahtjeva te palestinske grupe, prenosi Rojters.

Međutim, Hamas navodi da će proučiti predlog, koji je opisan kao "nepopustljiv", i dostaviti svoj odgovor posrednicima.

Bonus video: