BLOG Hamas i porodica tvrde: Tri sina Ismaila Hanijea ubijena u izraelskom vazdušnom napadu na Gazu

Sukob Izraela i Hamasa – 187. dan

32829 pregleda 6 komentar(a)
Humanitarna pomoć za stanovnike Gaze, Foto: REUTERS
Humanitarna pomoć za stanovnike Gaze, Foto: REUTERS
Ažurirano: 10.04.2024. 21:46h
Završeno
20:17h

Izrael će otvoriti novi kopneni prelaz u Pojasu Gaze dizajniran uglavnom da olakša isporuku pomoći Palestincima iz inostranstva ili susjednog Jordana, rekao je izraelski ministar odbrane, Joav Galan, javlja Rojters.

Poslije prekograničnog napada vladajućih islamista Hamasa u Gazi 7. oktobra, Izrael je krenuo u rat i prekinuo snabdijevanje siromašne obalske enklave sa ili preko svoje teritorije.

Rastuća humanitarna kriza izazvala je pritisak na Izrael od njegovih zapadnih i arapskih partnera da učini više da olakša ulazak pomoći, nakon mjeseci u kojima je težio da prebaci teret na Egipat, koji se takođe graniči sa Gazom.

17:36h

Tri sina lidera Hamasa Ismaila Hanijea ubijena su danas u izraelskom vazdušnom napadu na Gazu, saopštila je palestinska islamistička grupa i Hanijeeva porodica, prenosi agencija Rojters.

Tri sina - Hazem, Amir i Mohamed - ubijeni su nakon što je automobil kojim su se vozili bombardovan u kampu Al-Šati u Gazi, saopštio je Hamas.

U napadu je ubijeno i dvoje Hanijeovih unuka, a treći je ranjen, prenose mediji Hamasa.

"Naši zahtjevi su jasni i konkretni i nećemo praviti ustupke u vezi sa njima. Neprijatelj će biti u zabludi ako misli da će gađanje mojih sinova, na vrhuncu pregovora i prije nego što pokret pošalje svoj odgovor, natjerati Hamas da promijeni svoj stav.", rekao je Hanije za televiziju Al Džazira.

"Krv mojih sinova nije draža od krvi našeg naroda", rekao je Hanije, koji živi u inostranstvu u zalivskoj arapskoj državi Katar.

Rojters navodi da je Hanije bio tvrdogovorno lice Hamasove međunarodne diplomatije dok je rat sa Izraelom bješnjeo u Pojasu Gaze, gdje je njegova porodična kuća uništena u izraelskom vazdušnom napadu još u novembru.

Hamas je u utorak saopštio da proučava izraelski predlog o prekidu vatre, ali da je "nepopustljiv" i da nije ispunio nijedan od palestinskih zahtjeva.

U sedmom mjesecu rata u kojem je izraelska vazdušna i kopnena ofanziva opustošila Gazu, Hamas želi okončanje izraelskih vojnih operacija i povlačenje iz enklave, kao i dozvolu da se raseljeni Palestinci vrate kući.

Najstariji sin Hanijea potvrdio je u objavi na Fejsbuku da su njegova tri brata ubijena.

"Hvala Bogu koji nas je počastio mučeništvom moje braće Hazema, Amira i Muhameda i njihove djece", napisao je Abdel-Salam Hanije.

Imenovan na čelo militantne grupe 2017. godine, Hanije se preselio između Turske i glavnog grada Katara Dohe, izbjegavajući ograničenja putovanja u blokiranoj Gazi koja je nametnuo Izrael i omogućavajući mu da djeluje kao pregovarač u posljednjim pregovorima o prekidu vatre ili komunicira sa Hamasovim glavnim saveznikom Iranom.

Izrael čitavo rukovodstvo Hamasa smatra teroristima, optužujući Hanijea i druge lidere da nastavljaju da "vuku konce terorističke organizacije Hamas".

Ali koliko je Hanije unaprijed znao o prekograničnom napadu militanata iz Gaze 7. oktobra na Izrael, nije jasno, navodi Rojters.

Plan napada, koji je izradio Hamasov vojni savjet u Gazi, bio je tako strogo čuvana tajna da su neki Hamasovi zvaničnici u inostranstvu izgledali šokirani njegovim vremenom i obimom.

11:02h

Španski premijer Pedro Sančes izjavio je danas da je priznavanje palestinske države "u geopolitičkom interesu Evrope".

"Međunarodna zajednica neće moći da pomogne palestinskoj državi ako ne prizna njeno postojanje", rekao je Sančes pred španskim poslanicima.

On je dodao da je "Španija spremna da prizna palestinsku državu", ne navodeći datume.

Sančes je ponovo osudio, kako je rekao, "apsolutno nesrazmjeran odgovor" vlade Benjamina Netanjahua na "teroristički napad Hamasa" 7. oktobra prošle godine.

On je upozorio da takav odgovor prijeti da "destabilizuje Bliski istok, a samim tim i cijeli svijet".

(BETA)

09:00h

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei ponovo je danas uputio prijetnje Izraelu koji će, kako je rekao, biti "kažnjen" zbog napada u Siriji.

"Podli režim je napravio grešku. Mora biti kažnjen i biće kažnjen", rekao je ajatolah Hamnei u govoru koji je emitovan uživo povodom Ramazanskog bajrama.

U napadu na iranski konzulat u Damasku 1. aprila poginulo je 16 ljudi, uključujući sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde.

Iran i Sirija su za napad okrivili Izrael, koji nije potvrdio svoju umiješanost.

07:43h

Pristup izraelskog premijera Benjamina Netanjahua ratu u Gazi je "greška", rekao je američki predsjednik Džo Bajden u intervjuu, nstavljajući da kritikuje način na koji Izrael pristupa rješenju sukoba, prenosi Rojters.

"Mislim da je to što on radi greška. Ne slažem se sa njegovim pristupom“, rekao je Bajden u komentaru za Univision, američku TV mrežu na španskom jeziku.

Bajden je takođe ranije nazvao izraelsko bombardovanje u Gazi "neselektivnim“, a vojne akcije "pretjeranim“.

Bijela kuća je prošle sedmice saopštila da je predsjednik, u razgovoru sa Netanjahuom, zaprijetio da će usloviti američku podršku ofanzivi Izraela, preduzimanjem konkretnih koraka da se zaštite humanitarni radnici i civili.

Taj poziv uslijedio je nakon izraelskog vazdušnog napada u kojem je ubijeno sedam članova humanitarne organizacije "World Central Kitchen".

"Apelujem na Izrael da pozovu na prekid vatre, da omoguće narednih šest, osam sedmica potpuni pristup svoj hrani i ljekovima stanovništvu Gaze“, rekao je Bajden u intervjuu.

07:42h

Sukob Izraela i Hamasa – 187. dan.

Više od 1.200 kamiona pomoći ušlo je u pojas Gaze u prethodna tri dana, od kojih 468 juče.

To je najveći broj kamiona sa humanitarnom pomoći od početka rata između Izraela i paletsinskog Hamasa, saopštila je izraelska vojska.

Sve se događa u trenutku kada je Izrael pod pritiskom da isporuči više pomoći civilima u Gazi kojima preti glad.

Tih 468 kamiona koji su prošli inspekciju i stigli u Gazu juče predstavlja najveći broj kamiona pomoći koji su ušli u jednom danu od početka rata, saopštila je vojska.

Služba izraelskog Ministarstva odbrane, koja koordiniše civline aktivnosti vojske na palestinskim teritorijama, saopštila je da je rekordan dnevni broj kamiona ušao u nedjelju (322) i u ponedjeljak (419).

Prema Agenciji UN za palestinske izbjeglice Unrwa, prosječno je 150 kamiona dnevno ulazilo u Gazu u martu, što je daleko manje od 500 kamiona koliko ih je dnevno ulazilo na tu teritoriji prije rata početog 7. oktobra napadom Hamasa na jug Izraela.

Međunarodne organizacije i SAD nedjeljama vrše pritisak na Izrael da otvori prolaze ka sjeveru te palestinske teritorije gdje je humanitarna kriza najteža.

Izraelska vojska je saopštila da je od 468 kamiona koji su danas ušli u Gazu njih 47 namijenjeno sjeveru te teritorije.

Nevladine organizacije i Izrael prebacuju odgovornost jedna na drugu za sporo slanje pomoći, humanitarne organizacije govore o drastičnim inspekcijama vozila od strane izraelskih vlasti dok Izrael tvrdi da humanitarne organizacije nisu u stanju da distribuiraju toliku pomoć u pojasu Gaze.

(BETA)

Bonus video: