Palestinski pregovarač čeka transplantaciju pluća u Izraelu

Faradž ima dobre odnose s diplomatskim zvaničnicima na Zapadu i arapskim zemljama, ali ne govori tečno engleski za razliku od Erekata koji je studirao političke nauke na državnom univerzitetu u San Francisku i doktorirao na Bradfordu u Velikoj Britanij
0 komentar(a)
Saeb Erekat, Foto: Reuters
Saeb Erekat, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.08.2017. 12:06h

Glavni palestinski pregovarač s Izraelom u poslednje dve decenije i takođe generalni sekretar izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Saeb Erekat, pati od ozbiljne plućne bolesti i na listi je čekanja za transplantaciju pluća u Izraelu i SAD, javljaju danas izraelski mediji.

Kako se navodi, Erekata trenutno zamjenjuje šef palestinske obavještajne službe Madžid Faradž.

Erekat koji ima 62 godine boluje o plućne fibroze, dijagnostikovane prije godinu dana i do sada je liječen ljekovima ali od prije nekoliko mjeseci takvo lječenje nema efekta i stanje pacijenta se dramatično pogoršalo.

Erekat je počeo da se leči u jednoj od izraelskih bolnica u centralnom djelu zemlje, ali su mu lekari jasno rekli da je transplantacija neophodna da bi preživeo. Od tada je na listi čekanja. Erekatovi izraelski ljekari su optimisti u pogledu njegovih izgleda njegovih šansi za oporavak ako se podvrgne transplantaciji.

Zbog Erekatove bolesti palestinski predsjednik Mahmud Abas je odlučio da ga Faradž zamjeni na čelu pregovaračkog tima. Međutim, poslednji izraelsko-palestinski pregovori doživjeli su krah još aprila 2014. godine.

Faradž ima dobre odnose s diplomatskim zvaničnicima na Zapadu i arapskim zemljama, ali ne govori tečno engleski za razliku od Erekata koji je studirao političke nauke na državnom univerzitetu u San Francisku i doktorirao na Bradfordu u Velikoj Britaniji.

Vijest o Erekatovom stanju objavljena je nekoliko dana nako što je javljeno da je Abas bio podvrgnut medicinskim testovima u bolnici u Ramali zbog isrcpljenosti.

Bonus video: