Tramp kaže da zakon o zabrani abortusa u Arizoni iz 19. vijeka "ide predaleko", pozvao vlasti da ga izmijene

Ova izjava je razljutila religijske konzervativce, ali obradovala Bajdenove saradnike koji pitanje abortusa vide kao jednu od Trampovih slabosti

5212 pregleda 0 komentar(a)
Tramp po slijetanju u Atalntu, Foto: Reuters
Tramp po slijetanju u Atalntu, Foto: Reuters

Donald Tramp je izjavio da zakon kojim se u Arizoni zabranjuje abortus, a koji datira iz 19. vijeka, "ide predaleko" i pozvao je tamošnje vlasti da ga izmijene. Istovremeno, Tramp je branio odluku Vrhovnog suda da ukine univerzalnu zaštitu prava na abortus garantovanu presudom Ro protiv Vejda, i državama prepusti pravo da odlučuju o tom pitanju.

"Biće razjašnjeno, i kao što znate, tu je riječ o pravu saveznih država. Biće razjašnjeno, i siguran sam da će guverner i svi ostali uspjeti da vrate situaciju u razumne okvire i da se za to pobrinu vrlo brzo", rekao je Tramp po slijetanju u Atlantu, gdje će se pojaviti na donatorskom događaju u kampanji.

Iako je Tramp mijenjao mišljenje o tome da li podržava pravo na abortus, za vrijeme svog mandata imenovao je troje konzervativnih sudija Vrhovnog suda, koji su doprinijeli tome da se formira većina koja je ukinula presudu u slučaju Ro protiv Vejda. Zbog toga se sada Tramp suočava sa političkim posljedicama i nerijetko zauzima defanzivnu poziciju, i apeluje na republikance da ne podržavaju zabrane abortusa koje su nepopularne među Amerikancima.

Tramp je nedavno objavio video klip u kojem kaže da ne podržava nacionalnu zabranu abortusa, i da o tome treba da odlučuju države.

Ova izjava je razljutila religijske konzervativce, ali obradovala Bajdenove saradnike koji pitanje abortusa vide kao jednu od Trampovih slabosti.

Vrhovni sud Arizone je u utorak omogućio da se vrati na snagu zakon iz 1864. kojim se zabranjuju svi abortusi, čak i u slučaju silovanja i incesta, i jedino se dozvoljava ako je život majke u opasnosti. Doktori koji omoguće prekid trudnoće biće gonjeni po zakonu iz Građanskog rata, naveo je sud, bez navođenja detalja o kaznama.

Tramp i dalje tvrdi da je ponosan na troje sudija Vrhovnog suda, zahvaljujući kojima je ukinuto ustavno pravo na abortus. Ipak, smatra da države treba poštuju tri izuzetka i omoguće abortus u slučaju silovanja, incesta ili kada je život majke u opasnosti.

Takođe je pominjao zakon o zabrani abortusa na Flordi poslije šeste nedjelje trudnoće, rekavši da će "možda takođe morati da se mijenja". Vrhovni sud Floride je odobrio zabranu abortusa poslije 15. nedjelje trudnoće, a ta presuda omogućava i primjenu nove zabrane poslije 6. nedjelje.

"Ljudi su želeli da se ukine Ro protiv Vejda 52 godine, i da o abortusu odlučuju države. I to smo im dali, bilo je to nevjerovatno postignuće. Sada države odlučuju kako hoće, to je volja naroda. Tako da će i Florida vjerovatno morati da menja pravila".

Bivši predsednik je ignorisao pitanja o tome kako planira da glasa na referendumu na Floridi kojim bi se pravo na abortus ubacilo u ustavni amandman.

Bonus video: