Američki general: Izdržljivost ukrajinskih vojnika uskoro neće moći da parira ljudstvu i projektilima ruske vojske...

"Ako ne nastavimo da podržavamo Ukrajinu, ona će ostati bez artiljerijskih granata, i ostaće bez prestretača u protivvazdušnoj odbrani u prilično kratkom roku", kazao je general Kavoli, objašnjavajući da Kijev zavisi od Amerike kada je riječ o toj ključnoj municiji

7383 pregleda 0 komentar(a)
Kavoli, Foto: Screenshot/Youtube
Kavoli, Foto: Screenshot/Youtube

Izdržljivost ukrajinskih vojnika uskoro neće moći da parira ljudstvu i projektilima ruske vojske, ako Kongres ne izdvoji dodatna sredstva za vojnu pomoć Ukrajini, poručio je zakonodavcima glavnokomandujući američkih snaga u Evropi, general Kristofer Kavoli.

To je dio ozbiljnog upozorenja o tome u kom smjeru se razvija sukob, koji traje više od dvije godine.

Američki vojni zvaničnici su više puta upozorili proteklih nedjelja da su ruske snage uspjele da ostvare postepeni napredak u Ukrajini i da će, bez nove američke podrške, ukrajinske snage na kraju morati da pokleknu.

Svjedočeći pred Odborom za oružane snage Predstavničkog doma u srijedu, komandant Evropske komande američke vojske opisao je stanje na vojnom polju veoma direktno.

"Ako ne nastavimo da podržavamo Ukrajinu, ona će ostati bez artiljerijskih granata, i ostaće bez prestretača u protivvazdušnoj odbrani u prilično kratkom roku", kazao je general Kavoli, objašnjavajući da Kijev zavisi od Amerike kada je riječ o toj ključnoj municiji.

"Ne mogu da predvidim budućnost ali znam prostu matematiku", rekao je. "Na osnovu mog iskustva od 37 godina u američkoj vojsci, ako jedna strana puca, a druga ne može da uzvrati vatru, strana koja ne može da puca - gubi bitku."

Kavoli je takođe rekao da je Rusija već dobila značajnu prednost pošto američki zakonodavci nisu usvojili dodatni paket pomoći u iznosu od 60 milijardi dolara.

"Ruska strana sada ispaljuje više municije na Ukrajinu u razmjeri 5 prema 1", rekao je general članovima Kongresa. "U narednih nekoliko nedjelja, odnos će biti 10 prema 1".

"Ne govorimo o mjesecima. Ne govorimo hipotetički", kazao je Kavoli.

Više američkih zvaničnika je upozorilo da je ukrajinska vojska prinuđena da smanjuje potrošnju artiljerije i smanjuje kapacitete protivvazdušne odbrane dok Kijev čeka da američki zakonodavci odobre dodatnu pomoć.

"Već smo vidjeli posljedice neuspjeha da se usvoji paket dodatne pomoći", rekla je pomoćnica sekretara za odbranu Selest Volander na pretresu, svjedočeći pored generala Kavolija.

"Ne moramo da zamišljamo šta će se dogoditi", rekla je, kriveći nedostatak artiljerije koju Ukrajina dobija od SAD za uspjeh ruskih napada.

Paket dodatne pomoći za odbranu usvojen je u Senatu još u februaru, ali su lideri u Predstavničkom domu do sada odbijali da ga iznesu na glasanje.

Na konferenciji za novinare na Kapitol Hilu u srijedu, predsjedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson rekao je da članovi Kongresa nastavljaju da "aktivno razmatraju opcije na putu naprijed".

"To je veoma komplikovano pitanje u veoma komplikovano vrijeme. Sat otkucava i svi osjećaju urgentnost toga", rekao je Džonson. "Ali potrebno je da se pronađe konsenzus o tome, i radimo na tome."

Demokrate u Predstavničkom domu su, međutim, pokazale frustriranost Džonsonovim odbijanjem da stavi predlog zakona na glasanje.

"Predstavnički dom mjesecima čeka da usvoji bezbjednosni paket da pomogne Ukrajini", rekao je kongresmen Adam Smit, najviši demokrata u Odboru za oružane snage u Predstavničkom domu. "Prije više nedjelja smo već kasnili. A sada - svaki dan nas ekstremno skupo košta kada je riječ o sposobnosti da odvratimo Rusiju."

Članica Predstavničkog doma Elisa Slotkin, takođe demokrata, oštro je kritikovala Džonsona, navodeći da mora da sazove glasanje uprkos protivljenju male grupe republikanaca u donjem domu Kongresa.

"Moramo da to završimo", rekla je. "Shvatam da mu prijeti rizik da zbog te odluke izgubi posao, ali to je liderstvo - da se ponaša kao odrasla osoba i donose teške odluke".

Neki republikanci su, međutim, kritikovali demokratske zakonodavce zbog, kako kažu, pogrešnih prioriteta.

"Imamo stotine hiljada Amerikanaca koji umiru, predoziranje fentanilom, krijumčarenje djece i seks trafiking, da ne pominjemo stanovnike 178 i više zemalja koji prelaze našu granicu", rekao je republikanski kongresmen Kori Mils.

"Ali, oh, čekajte, to nije prioritet. Hajde da osiguramo granice Ukrajine", rekao je.

Bonus video: