Bliski istok na ivici rata

Rusija i Njemačka pozvale na udržanost nakon prijetnje Irana da će napasti Izrael

20257 pregleda 59 reakcija 22 komentar(a)
Iranci pale izraelsku zastavu na skupu povodom sahrane pripadnika Revolucionarne garde, Foto: Reuters
Iranci pale izraelsku zastavu na skupu povodom sahrane pripadnika Revolucionarne garde, Foto: Reuters

Rusija i Njemačka su juče pozvale zemlje na Bliskom istoku da pokažu uzdržanost, a Izrael je poručio da se sprema da "ispuni sve svoje bezbjednosne potrebe" u regionu koji je na ivici zbog prijetnje Irana da će napasti Izrael.

Njemački avioprevoznik "Lufthansa", jedan od jedina dva zapadna prevoznika koji lete za Teheran, produžio je suspenziju letova za iransku prijestonicu, a Rusija je upozorila svoje građane da ne putuju na Bliski istok, prenio je Rojters.

Iran je obećao da će se osvetiti za vazdušni napad prvog aprila na njegovu ambasadu u Damasku u kojem je ubijen iranski general i šest iranskih vojnih oficira, što je pojačalo tenzije u regionu koji je več napet zbog rata u Gazi.

Izrael nije preuzeo odgovornost za napad, ali je iranski vrhovni lider, ajatolah Ali Hamenei rekao u srijedu da Izrael "mora biti kažnjen i biće", kao i da je to ravno napadu na iransku teritoriju.

"Imperativ Irana da kazni ovaj izopačeni režim" mogao se izbjeći da je Savjet bezbjednosti UN osudio napad i priveo počinioce pravdi, saopštila je juče misija Teherana pri Ujedinjenim nacijama.

Gaza
foto: GRAPHIC NEWS

Izraelski ministar spoljnih poslova, Izrael Kac, odmah je odgovorio na mreži X, upozorivši da "ako Iran napadne sa svoje teritorije, Izrael će odgovoriti i napasti Iran".

Premijer Benjamin Netanjahu je rekao da Izrael nastavlja rat u Gazi, ali da sprovodi bezbjednosne pripreme u drugim područjima.

"Ko god nam naudi, naudićemo i mi njemu. Spremni smo da ispunimo sve bezbjednosne potrebe države Izrael, i defanzivno i ofanzivno," rekao je u komentarima objavljenim nakon posjete jednoj vazduhoplovnoj bazi.

Sukob se proširio po Bliskom istoku otkad je izbio rat u Gazi, a grupe koje podržava Iran stale uz Palestince izvodeći napade iz Libana, Jemena i Iraka. Teheran je izbjegao direktni sukob sa Izraelom i SAD, istovremeno izjavljujući podršku svojim saveznicima.

Netanjahu je rekao da Izrael nastavlja sukob u Gazi, ali da se priprema za scenarije u drugim područjima

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok pozvala je svog iranskog kolegu Hoseina Amirabdolahijana da pozove na "maksimalnu uzdržanost" kako bi se izbjegla dalja eskalacija.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je poručilo građanima da ne putuju na Bliski istok, posebno u Izrael, Liban i na palestinske teritorije.

"U ovom trenutku je vrlo važno da svi ostanu uzdržani kako ne bi došlo do potpune destabilizacije situacije u regionu, koji baš i ne odiše stabilnošću i predvidljivošću", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji za novinare.

Američki predsjednik Džo Bajden izjavio je u srijedu da Iran preti da će pokrenuti "značajan napad na Izrael" i da je rekao Netanjahuu da je "naša posvećenost bezbjednosti Izraela usred ovih prijetnji Irana i njegovih zastupnika čvrsta".

Američki zvaničnici su kazali da bi SAD mogle intervenisati da pomognu Izraelu da se odbrani od iranskog raketnog napada, što povećava mogućnost direktnog sukoba ne samo između Irana i Izraela, nego i između Irana i SAD, piše "Gardijan".

Američki zvaničnici su obavijestili katarsku medijsku mrežu Al Džazira da SAD vjeruju da će iranski napad u znak odmazde ubrzo desiti, i da će ga izvesti sam Iran, a ne posredničke snage, prenio je britanski list.

SAD su takođe saopštile da su njihovi zvaničnici pozvali regionalne ministre spoljnih poslova da izvrše pritisak na Iran da pokaže uzdržanost.

Američki zvaničnici su kazali da bi SAD mogle intervenisati da pomognu Izraelu da se odbrani od iranskog raketnog napada, što povećava mogućnost direktnog sukoba ne samo između Irana i Izraela, nego i između Irana i SAD

"Gardijan" navodi da se u Iranu vodi otvorena debata između diplomata i akademika o najboljem odgovoru na ono što oni vide kao psihološki rat. U jednom trenutku je objavljeno da Iran koristi napad u Damasku da utiče na SAD da pritisnu Netanjahua da pristane na potpuno primirje sa Hamasom.

"Postoji određeni skepticizam u Teheranu da je napad na Izrael nužno neizbježan, te da Bajden zapravo pokušava da skrene pažnju sa činjenice da njegov navodno odlučan i čvrst telefonski razgovor sa Netanjahuom prošlog četvrtka nije rezultirao poplavom humanitarne pomoći u Gazu koju su američki zvaničnici zahtijevali", piše "Gardijan".

Iran je treći najveći proizvođač nafte u grupi OPEC, a cijene nafte su juče ostale blizu najviših nivoa u posljednjih šest mjeseci, prenio je Rojters.

Iranska novinska agencija je kasno u srijedu na platformi X objavila jedan arapski izvještaj u kojem je navedeno da je vazdušni prostor iznad Teherana zatvoren zbog vojnih vježbi, ali je potom uklonila izvještaj i demantovala da je objavila takvu vijest.

"Lufthansa" je saopštila da vjerovatno neće letjeti u Teheran prije 13. aprila. Austrijska nacionalna aviokompanija je juče saopštila da i dalje planira da leti, ali će prilagođavati vrijeme kako bi se izbjeglo da posada mora da se iskrca zbog prenoćišta.

Iranski vazdušni prostor je takođe ključna ruta preleta za previoznike "Emirata" i "Katar ervejza" ka Evropi i Sjevernoj Americi.

Bonus video: