Susret zvaničnika Kine i Sjeverne Koreje na najvišem nivou u posljednjih pet godina

Predsjedavajući kineskog Nacionalnog narodnog kongresa Džao Leji, treći najviši zvaničnik u vladajućoj Komunističkoj partiji, doputovao je u četvrtak u Sjevernu Koreju a njegova posjeta će trajati do subote

3036 pregleda 2 komentar(a)
Džao Leji i Čoe Rjong Hae, Foto: Beta/AP
Džao Leji i Čoe Rjong Hae, Foto: Beta/AP

Visoki kineski zvaničnik doputovao je u Sjevernu Koreju kako bi na sastanku na najvišem nivou u posljednjih pet godina razgovarao o unapređenju saradnje, izvijestili su u petak sjevernokorejski državni mediji.

Predsjedavajući kineskog Nacionalnog narodnog kongresa Džao Leji, treći najviši zvaničnik u vladajućoj Komunističkoj partiji, doputovao je u četvrtak u Sjevernu Koreju a njegova posjeta će trajati do subote.

Džao se odmah po dolasku sastao sa svojim sjevernokorejskim kolegom Čoe Rjong Haeom i razgovarao o tome kako da promoviše razmjenu i saradnju u svim oblastima kao što su politika, ekonomija i kultura.

Njih dvojica su takođe razmijenili stavove o drugim regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa, saopštila je KCNA.

Džao je jedan od sedam članova Stalnog komiteta Politbiroa, najvišeg rukovodnog tijela Komunističke partije na čijem je čelu kineski lider Si Đinping.

Njegova posjeta Sjevernoj Koreji označila je prvu bilateralnu razmjenu u kojoj je učestvovao član Stalnog komiteta kineskog Politbiroa od početka pandemije korona virusa.

Očekuje da će Sjeverna Koreja i Kina održati brojne susrete povodom 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Sjeverna Koreja nastoji da pojača saradnju sa Kinom i Rusijom suočena sa sukobom sa SAD i Južnom Korejom oko njenog nuklearnog programa, podsjeća AP.

Vjeruje se da je Kina dugo pružala pomoć Sjevernoj Koreji kršeći međunarodne sankcije.

Bonus video: