Mali: Vojna hunta zabranila medijsko izvještavanje o političkim aktivnostima

Krovna organizacija novinara u Maliju odgovorila je da odbija da se povinuje naredbi i pozvala medijske radnike da se mobilišu i ostanu ujedinjeni u odbrani prava građana na pristup informacija

2200 pregleda 0 komentar(a)
Privremeni predsjednik Malija Asimi Goita, Foto: Reuters
Privremeni predsjednik Malija Asimi Goita, Foto: Reuters

Vladajuća hunta u Maliju zabranila je medijima da izvještavaju o "aktivnostima političkih partija i udruženja", dan nakon što je zabranila sve političke aktivnosti u zemlji.

Vlasti Malija su kasno sinoć izdale naredbu kojom zabranjuju izvještavanje svih medija, televizije, radija, štampanih i onlajn novina.

U saopštenju se ne precizira da li će novinarima biti dozvoljeno da izvještavaju o temama poput ekonomije, koje su usko vezane uz politiku.

Vojna hunta u Maliju je juče zabranila sve političke aktivnosti, obrazlažući to interesima zaštite javnog reda i mira.

Krovna organizacija novinara u Maliju odgovorila je da odbija da se povinuje naredbi i pozvala medijske radnike da se mobilišu i ostanu ujedinjeni u odbrani prava građana na pristup informacija.

SAD su saopštile da su "duboko zabrinute" zabranom političkih aktivnosti.

"Sloboda izražavanja i sloboda udruživanja ključni su za otvoreno društvo", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler novinarima u Vašingtonu.

Mali je doživio dva državna udara od 2020. godine, što je dovelo do talasa nestabilnosti koji je pogodio zapadnu i centralnu Afriku, a situacija je pogoršana terorističkim akcijama od strane islamističkih grupa povezanih s Al-Kaidom i Islamskom državom.

Mali se ranije oslanjao na francuske trupe da pomognu u potiskivanju pobunjenika. Međutim usljed nezadovoljtva zbog nedostatka napretka, vladajuća hunta je naredila francuskim trupama da odu iz zemlje i umjesto toga se obratila ruskim plaćenicima za bezbjednosnu podršku.

Posljednje francuske trupe otišle su iz Malija u avgustu 2022. poslije skoro decenije operacija u toj zemlji.

Bonus video: