BLOG Irska i Norveška spremne da priznaju palestinsku državu

Sukob Izraela i Hamasa - 189. dan

23406 pregleda 9 komentar(a)
Uništene zgrade u Kan Junisu, Foto: Reuters
Uništene zgrade u Kan Junisu, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.04.2024. 21:43h
Završeno
20:28h

Premijeri Irske i Norveške podržali su danas formalno priznanje palestinske države poslije odvojenih razgovora sa šefom španske vlade koji predvodi kampanju u tom cilju.

Novi irski premijer Sajmon Haris rekao je poslije sastanka sa španskim kolegom Pedrom Sančesom da je Irska blizu formalnog priznavanja palestinske države i da bi željela da to uradi u dogovoru sa Španijom i drugim zemljama koje slično misle.

Španija i Irska, koje su dugo već zalažu za palestinska prava, prošlog mjeseca su sa Maltom i Slovenijom najavili da će zajednički raditi na priznavanju palestinske države. Ta nastojanja su uslijedila pošto sve veći broj poginulih u Pojasu Gaze usljed izraelske ofanzive podstiče globalne pozive na prekid vatre i trajno rješenje za mir u regionu.

Sastanak s Harisom bio je dio niza aktivnosti koje je Sančes planirao ove nedjelje s kolegama iz EU kako bi pokušao da dobije podršku za priznavanje palestinske države.

On je poslije sastanka u Oslu s norveškim kolegom Jonasom Garom Storeom ranije danas rekao da postoje "jasni znakovi" da su evropske zemlje spremne da priznaju palestinsku državu.

"Norveška je spremna da prizna državu Palestinu", rekao je Store na konferenciji za novinare sa Sančesom, dodajući da bi takvu odluku trebalo donijeti u bliskoj saradnji sa "zemljama koje slično misle".

Store je rekao da nisu postavljeni čvrsti rokovi za priznanje palestinske državnosti.

19:44h

Dva Palestinca su poginula, a tri su danas ranjena u sukobima sa Izraelcima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Desetine izraelskih naseljenika su napale palestinsko selo, ubile jednog Palestinca, a 18 ranile. Izraelski naseljenici koji su tražili nestalog 14-godišnjeg Izraelca pucali su na Palestince i palili im kuće - kaže izraelska grupa za ljudska prava Ješ Din, a izraelska vojska da vodi istragu.

Palestinski pokret Hamas je rekao da je jedan od poginulih lokalni komandant.

Od početka rata Izraela protiv Hamasa na drugoj palestinskoj teritoriji - u Pojasu Gaze prije šest mjeseci, Izraelci su ubili više od 460 Palestinaca na Zapadnoj obali.

(Beta)

19:10h

Evropska unija (EU) je danas saopštila da uvodi sankcije vojnim ograncima palestinskog pokreta Hamasa i Islamskog džihada zbog "rasprostranjenog seksualnog nasilja" tokom napada na Izrael 7. oktobra.

Borci iz brigada Al-Kuds - oružanog krila Islamskog džihada, jedinice Nuhba iz Hamasa i brigade Al-Kasam - oružanog krila Hamasa, "počinili su na sistematski način široko rasprostranjeno seksualno i rodno zasnovano nasilje kao ratno oružje" - saopštila je EU.

EU je navela da zlostavljanje koje su činili borci Hamasa obuhvata "silovanje i ubistva maloljetnika, sakaćenje leševa i sakaćenje genitalija".

EU je optužila napadače za "ciljanu otmicu žena i djevojaka". Hamas i Islamski džihad su već na listi terorističkih organizacija EU.

Tri palestinska entiteta dodata su na listu sankcija EU zbog kršenja ljudskih prava. Sankcije se odnose na 104 pojedinca i 26 organizacija iz više zemalja.

Odluka o uvođenju sankcija dio je sporazuma država EU koji predviđa sankcije i protiv izraelskih naseljenika na Zapadnoj obali zbog nasilja nad Palestincima.

Rat u Pojasu Gaze počeo je napadom pripadnika Hamasa na jug Izraela 7. oktobra uz smrt 1.170 ljudi, većinom civila, a Izrael od tada vodi vojnu operaciju odmazde u kojoj je u Gazi poginulo više od 33.600 ljudi, uglavnom civila.

(Beta)

14:27h

Španski premijer, Pedro Sančez, rekao je da u Evropi postoje "jasni znaci" da su zemlje u regionu spremne da priznaju palestinsku državu, javlja Rojters.

Sančez se ranije sastao sa svojim norveškim kolegom Jonasom Garom Storjeom u Oslu usred njegove diplomatske kampanje za dobijanje podrške za priznavanje palestinske državnosti.

10:14h

Najmanje 33.634 Palestinca je ubijeno, a 76.214 povrijeđeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja Gaze, prenosi Rojters.

U protekla 24 sata ubijeno je 89 Palestinaca, a 120 je povrijeđeno.

10:13h

Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 189. dan

Pogledajte šta se dešavalo juče:

Bonus video: