U Haitiju zvanično formiran predsjednički prelazni savjet

Savjet još nije formalno nadležan vođenje države, a Arijel Anri će podnijeti ostavku svoje vlade tek poslije imenovanja novog premijera - precizira se u dokumentu

2752 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dugo očekivani predsjednički savjet za tranziciju Haitija zvanično je danas formiran, mjesec dana poslije najave ostavke spornog premijera Ariela Anrija.

Formiranje tog tijela, koje će pokušati da uspostavi javni red i stabilnost u zemlji pogođenoj nasiljem kriminalnih bandi, ozvaničeno je dekretom koji je potpisao Anri i objavljen u Službenom glasniku.

"Mandat prelaznog predsjedničkog savjeta prestaje najkasnije 7. februara 2026. godine" - navodi se u tekstu kao i da će njegovi članovi morati da "brzo" imenuju premijera i "inkluzivnu" vladu.

Savjet još nije formalno nadležan vođenje države, a Arijel Anri će podnijeti ostavku svoje vlade tek poslije imenovanja novog premijera - precizira se u dokumentu.

Siromašni Haiti na Karibima desetinama godina ide iz krize u krizu, uz hroničnu političku nestabilnost. Od kraja februara traje oružana pobuna nekoliko oružanih bandi koje se bore da sruše vlast.

Bonus video: