Kineski zvaničnik: Peking želi da razvija uspješene odnose sa Pjongjangom

Peking je glavni ekonomski oslonac Pjongjanga i dugogodišnji saveznik

3119 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kineski visoki zvaničnik Žao Leđi izjavio je tokom rijetke posjete Sjevernoj Koreji da njegova zemlja želi da "uspješno razvija" odnose sa Pjongjagom, javili su danas sjevernokorejski mediji.

Žao, koji je predsjedavajući Stalnog komiteta Nacionalnog narodnog kongresa (kineskog parlamenta) i član Stalnog komiteta Politbiroa Komunističke partije, od četvrtka boravi u posjeti Sjevernoj Koreji da obilježi 75. godišnjicu diplomatskih odnosa između dvije zemlje.

On je treći najvažniji kineski političar, poslije predsjednika Si Đinpinga i premijera Li Ćianga.

Žao i njegov sjevernokorejski kolega Čoe Rjong Hae prisustvovali su u petak ceremoniji otvaranja "Godine prijateljstva Sjeverne Koreje i Kine", javila je sjevernokorejska agencija KCNA.

Kineski zvaničnik je tokom govora podsjetio da je "strateška politika" Pekinga da "odbrani, učvrsti i uspješno razvija" bilateralne odnose.

Kina je voljna da "otvori novo poglavlje" u prijateljskim odnosima između dvije zemlje, dodao je Žao.

Njegov sjevernokorejski kolega je naglasio da su odnosi između dvije zemlje "dostigli novo zlatno doba pod mudrim vođstvom" njihovih lidera.

Peking je glavni ekonomski oslonac Pjongjanga i dugogodišnji saveznik.

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un takođe nastoji da ojača svoje veze sa Kinom, dok pooštrava ton prema svom južnom susjedu.

Bonus video: