Iranski napad na Izrael: Da li je za sada gotovo?

Iranski napad doveo je do osuda cijelog Zapada. U odbrani Izraela učestvovale su i američke i britanske snage.

11236 pregleda 86 reakcija 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Stotine dronova i raketa letjeli su ka Izraelu, većina je navodno presretnuta. Dok Iran priča o „samoodbrani“, SAD, Njemačka i druge zemlje osuđuju napad i upozoravaju na mogući haos na Bliskom istoku.

Mirno je jutro u Izraelu nakon vatrene noći u kojoj je ka toj zemlji letjelo tristotinak iranskih dronova i krstarećih raketa.

„Velika većina“ je presretnuta, naveo je portparol izraelske vojske, ali nije dao detaljan izvještaj o šteti i žrtvama. Najprije je navedeno da je u napadu povređena jedna devojčica i da je jedan vojni objekat blago oštećen.

Prvi direktan napad Irana na Izrael u Teheranu nazivaju „samoodbranom“ i „odmazdom“ zbog udara na iranski konzulat u Damasku početkom mjeseca. U tom napadu, koji se pripisuje Izraelu, stradao je i visoki zvaničnik iranske Revolucionarne garde.

Iranski napad doveo je do osuda cijelog Zapada. U odbrani Izraela učestvovale su i američke i britanske snage.

Za sada još nema odgovora Izraela, mada ga je jedan neimenovani vojni zvaničnik najavio, prenose mediji.

Udari i u Jerusalimu

Vazdušna uzbuna bila je oglašena u brojnim mjestima, između ostalog u Jerusalimu, na jugu i na sjeveru zemlje. Čule su se eksplozije.

Nešto od toga zabilježio je kamerom Amijen Esif, dopisnik DW iz Jerusalima.

Istovremeno je došao udar iz Libana. Tamošnja šiitska paravojska Hezbolah, bliska Teheranu, navela je da je ciljala Golanske visoravni koje Izrael drži pod okupacijom.

Agencija AFP navodi da su i jemenski Huti poslali dronove ka Izraelu.

„Presreli smo, odbili smo, zajedno ćemo pobijediti“, naveo je izraelski premijer Benjamin Netanjahu na Tviteru.

Iranska misija pri UN pozvala se na Povelju UN, tvrdeći da je u pitanju samoodbrana nakon „agresije“ na diplomatsko predstavništvo u Damasku.

Ambasada Irana u Damasku nakon napada
Ambasada Irana u Damasku nakon napadafoto: REUTERS

Kako su naveli na Tviteru, „stvar se sada može smatrati zaključenom“, što bi trebalo da znači da neće biti novih napada.

„Ipak, ako izraelski režim načini još jednu grešku, odgovor Irana biće značajno ozbiljniji“, navode oni.

Ministar odbrane Irana Mohamad Reza Aštiani najavio je „snažan odgovor“ za države koje bi „otvorile svoj vazdušni prostor za napade na Iran iz Izraela“.

Revolucionarna garda je navela da su uspješno uništene „važne vojne mete“ u Izraelu i upozorila SAD i druge države da se ne miješaju.

Napad „sporim“ dronovima

Marina Miron, istraživačica na Odeljenju studija rata Kraljevskog koledža u Londonu, navela je da je Iran vjerovatno koristio dronove Mohadžer 10, jedine za koje je poznato da ih Iran ima, a da mogu da lete do 24 sata. Njihova brzina je oko 200 kilometara na sat.

„Djeluje da su ti dronovi primjećeni rano, oni su relativno spori“, rekla je Miron za DW. „Tako da je izraelska armija znala da dolaze… nije to neočekivan potez.“

Iz vojne perspektive, navela je ona, „jeste iznenađujuće što je Iran, znajući za moguće posljedice, ipak izveo napad sa svoje teritorije“.

Do sada je Iran za to koristio svoje marionete u regionu. „Oni mogu da djelaju mnogo brže. I oduzele bi Izraelu i Sjedinjenim Državama mogućnost da lansiraju protivnapad na iransko tle“, dodala je Miron.

Poznati američki politikolog Jan Bremer je pak na Tviteru ocijenio da je „iranski napad bio postavljen tako da može lako biti presretnut“. Po njemu, cilj je bilo podizanje letvice zastrašivanja.

„Sljedeći koraci će zavisiti od sposobnosti Bajdenove administracije (i saveznika) da spriječe Izrael od direktnog vojnog odgovora na iranskom tlu“, naveo je on.

„Čak i tako, mnogo je opasnosti kad se uzmu u obzir svi akteri i arene vojnog konflikta koji su umiješani.“

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Podrška Njemačke, SAD i drugih

Niz zapadnih zemalja pružio je bezuslovnu podršku Izraelu nakon što je Teheran lansirao napade.

„Naša privrženost bezbjednosti Izraela protiv prijetnji iz Irana i marioneta je poput armiranog čelika“, naveo je Bajden na Tviteru. On je okupio nacionalni tim za bezbjednost u Bijeloj kući.

Njemački kancelar Olaf Šolc naveo je da se iranski napad ne može opravdati.

„Iran rizikuje dalju eskalaciju u regionu. Njemačka je uz Izrael i pričaćemo o situaciji sa saveznicima“, naveo je on.

Šefica diplomatije Analena Berbok upozorila je da iranski napad može „odvesti region u haos“. „Izrael ima našu kompletnu solidarnost u ovim trenucima.“

Sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da je „duboko uznemiren“ zbog opasnosti „pogubne eskalacije u celom regionu“.

Izrael je tražio sjednicu Savjeta bezbjednosti.

Bonus video: