Hoće li Izrael iskoristiti grešku Irana?

Napadi Islamske Republike bez presedana pričinili su malu štetu i izazvali su nove simpatije prema njenom vječitom neprijatelju

26690 pregleda 51 reakcija 11 komentar(a)
Izrael je u stanju visoke pripravnosti: Tel Aviv juče, Foto: Reuters
Izrael je u stanju visoke pripravnosti: Tel Aviv juče, Foto: Reuters

Predsjednik Džo Bajden upozorio je premijera Benjamina Netanjahua da SAD neće učestvovati u kontraofanzivi protiv Irana ako Izrael odluči da uzvrati za masovni napad dronovima i raketama na izraelsku teritoriju u noći sa subote na nedjelju, saopštila je Bijela kuća.

Napad je možda prošao s relativno malo štete, ali je označio važnu transformaciju u sukobu koji su dva vječita bliskoistočna neprijatelja dugo vodili preko posrednika, atentata i udara izvan Izraela, često u trećim zemljama.

Prijetnja izbijanja otvorenog rata između Irana i Izraela i uvlačenja SAD dovela je region na ivicu, izazivajući pozive na uzdržanost od strane globalnih sila i arapskih država kako bi se izbjegla dalja eskalacija.

“SAD će nastaviti da pomažu Izraelu da se brani, ali ne žele rat”, rekao je portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi.

Izraelski zvaničnici su sinoć saopštili da se Netanjahuov kabinet zalaže za odmazdu, ali je podijeljen oko obima i tajminga odgovora

Iran je izveo napade zbog udara na njegov konzulat u Siriji 1. aprila za koji sumnjiči Izrael, a u kojem su ubijeni najviši komandanti Revolucionarne garde. Iz pespektive Teherana, odmazda je bila potrebna da bi sačuvao obraz i pred domaćom javnošću i pred njegovim regionalnim saveznicima.

Međutim, napad sa više od 300 raketa i bespilotnih letjelica, uglavnom lansiranih iz Irana, pričinio je samo skromnu štetu u Izraelu, jer je većina njih oborena uz pomoć SAD, Velike Britanije i Jordana.

Pogođena je vazduhoplovna baza u južnom Izraelu, ali je nastavila da funkcioniše normalno, a sedmogodišnja djevojčica je teže povrijeđena gelerima. Drugih izvještaja o ozbiljnoj šteti nije bilo.

Israel
foto: GRAPHIC NEWS

Lideri zemalja G7 osudili su napad Irana i poručili da će raditi na sprečavanju “nekontrolisane regionalne eskalacije” na Bliskom istoku.

Italija, koja trenutno predsjedava grupom, sazvala je sastanak lidera G7 nakon što je Bajden obećao koordinisan diplomatski odgovor na napad.

Skretanje pažnje sa Gaze

Analitičari smatraju da je iranski napad za sada skrenuo pažnju sa načina na koji Izrael vodi rat u Gazi.

Prije nedjelju dana, veći dio svijeta bio je ujedinjen u bijesu zbog užasavajućeg broja civilnih žrtava i pogoršanja gladi izazvane invazijom Izraela na Gazu. Čak su i neki od najbližih saveznika Izraela razgovarali o uvođenju ograničenja na prodaju oružja.

Sada, kako navodi britanski “Ekonomist”, Izrael može da se predstavi kao žrtva i razgovori o ograničavanju prodaje oružja biće odloženi. Nevolje građana Gaze biće sekundarne u odnosu na mogućnost većeg regionalnog rata, navodi list.

“Gardijan” piše da će napad Irana vjerovatno suzbiti žamor u Kongresu SAD o smanjenju isporuka oružja Izraelu. “Sada pristalice Izraela mogu da predstave ta ograničenja kao ostavljanje vodećeg saveznika Amerike na Bliskom istoku bez odbrane u trenutku kada je suočen sa dokazanom prijetnjom od Irana,” ističe se u analizi.

“Ekonomist” navodi da je Iran pogriješio u odgovoru na napad u Damasku, ali da je neizvjesno da li disfunkcionalna vlada Izraela može iskoristiti grešku Irana tako što će pokazati uzdržanost, zadržati saveznike na svojoj strani i izbjeći potpuni rat koji bi imao katastrofalne posljedice po svjetsku ekonomiju i desetine miliona ljudi.

Šansa za koaliciju

Dva izraelska ministra juče su poručili da odmazda Izraela nije izvjesna i da neće djelovati samostalno.

“Izgradićemo regionalnu koaliciju i naplatiti cijenu od Irana na način i u vrijeme koji nama odgovaraju”, rekao je centristički ministar Beni Ganc uoči sastanka ratne vlade.

Ministar odbrane Joav Galant je takođe rekao da Izrael ima priliku da formira strateški savez “protiv ove ozbiljne prijetnje Irana koji prijeti da će montirati nuklearni eksploziv na rakete”. Iran negira da pokušava da se domogne nuklearnog oružja.

Bajden i šef diplomatije Entoni Blinken tokom video-sastanka lidera G7
Bajden i šef diplomatije Entoni Blinken tokom video-sastanka lidera G7foto: Reuters

Izraelski zvaničnici su sinoć saopštili da se Netanjahuov kabinet zalaže za odmazdu, ali je podijeljen oko obima i tajminga odgovora.

Petočlani kabinet, u kojem Netanjahu, Galant i Ganc imaju ovlašćenja za donošenje odluka, sastao se juče i očekuje se da se ponovo sastane radi daljih diskusija, prenio je Rojters.

Načelnik generalštaba iranske vojske, general-major Mohamed Bageri, upozorio je na televiziji da će “naš odgovor biti mnogo veći od večerašnje vojne akcije ako Izrael uzvrati Iranu” i poručio Vašingtonu da bi njegove baze takođe mogle biti napadnute ako pomogne Izraelu da uzvrati.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan rekao je da je Teheran obavijestio SAD da će njihov napad na Izrael biti “ograničen” i u samoodbrani, kao i da su regionalni susjedi takođe obaviješteni o planiranim udarima 72 sata unaprijed.

Jedan turski diplomatski izvor rekao je da je Iran unaprijed obavijestio Tursku o tome šta će se dogoditi, prenio je Rojters.

Iran je rekao da je cilj napada bio kažnjavanje “izraelskih zločina”, ali sada “smatra da je to pitanje zaključeno”. U Iranu se u protekle dvije sedmice vodila debata o tome kako odmjeriti odgovor koji bi pokazao snagu protiv neprijatelja ali da ga ne uvuče u širi rat sa Izraelom i njegovim saveznicima.

Iranski šef diplomatije dolazi na sastanak sa stranim ambasadorima u Teheranu
Iranski šef diplomatije dolazi na sastanak sa stranim ambasadorima u Teheranufoto: Reuters

Rusija, Kina, Francuska i Njemačka, kao i arapske države Egipat, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati, pozvali su na uzdržanost.

“Učinićemo sve da zaustavimo dalju eskalaciju,” rekao je njemački kancelar Olaf Šolc tokom posjete Kini. “Možemo samo da upozorimo svakoga, posebno Iran, da ne nastavlja na ovaj način.”

Turska je takođe upozorila Iran da ne želi dodatne tenzije u regionu.

Iranska Revolucionarna garda zaplijenila je u subotu teretni brod povezan sa Izraelom u Hormuškom moreuzu, jednoj od najvažnijih svjetskih ruta za transport energenata, naglašavajući rizike za svjetsku ekonomiju.

Neki letovi su obustavljeni u zemljama širom regiona, a cijene akcija su pale na berzama u Izraelu i državama Zaliva.

Građani će snositi najveći teret

Rat u Gazi se proširio na frontove sa grupama udruženim sa Iranom u Libanu, Siriji, Jemenu i Iraku.

Najmoćniji iranski saveznik u regionu, libanska šiitska grupa Hezbolah, ispalila je preksinoć rakete na jednu izraelsku bazu. Izrael je saopštio da je juče ujutro pogodio lokaciju Hezbolaha duboko u Libanu. Hezbolah je pohvalio napad Irana kao “hrabru” odluku.

Jemenski Huti, koji ispaljuju rakete na brodove u Crvenom moru u znak, kako kažu, podrške Palestincima, nazvali su iranski napad legitimnim.

U Izraelu, iako je bilo uzbune zbog prvog direktnog napada iz druge zemlje u više od tri decenije, raspoloženje je bilo u suprotnosti sa traumom nakon napada predvođenog Hamasom 7. oktobra, piše Rojters.

Grafit u Tel Avivu na kojem je Bajden prikazan kao superheroj
Grafit u Tel Avivu na kojem je Bajden prikazan kao superherojfoto: Reuters

“Mislim da smo sada dobili dozvolu da odgovorimo. Mislim da je to bio veliki napad iz Irana... Pretpostavljam da će Izrael odgovoriti i da će se brzo završiti i vratiti se normalnom životu”, rekao je 60-godišnji Džeremi Smit.

U Iranu je državna televizija prikazala male skupove u nekoliko gradova koji su proslavljali napad, ali su privatno neki Iranci bili zabrinuti zbog odgovora Izraela.

“Iran je dao zlatnu priliku Netanjahuu da napadne našu zemlju. Ali mi, narod Irana, snosićemo najveći teret ovog sukoba”, rekla je Šima, 29-godišnja medicinska sestra iz Teherana.

Napad na konzulat kao prekretnica

Dok su visoki izraelski zvaničnici predstavili iranski napad kao “otkrivanje pravog lica” Teherana, realnost je da je neposredni uzrok bila pogrešna procjena Izraela prilikom udara na iranski diplomatski kompleks u Siriji, u kojem su poginula i dva visoka iranska generala, ocjenjuje “Gardijan”.

Nakon godina u kojima su obje strane djelovale u okviru uglavnom nedeklarisanog skupa “pravila”, Izrael je, kako su istakli analitičari, pregazio svaku crvenu liniju udarom za koji Teheran smatra da je ravan napadu na iransko tlo.

“Izrael je otišao predaleko atentatom na iranskog generala na diplomatskoj lokaciji”, rekao je Jagil Levi, profesor vojne sociologije na Otvorenom univerzitetu Izraela.

“Izrael se vodi dostupnošću svojih sistema naoružanja. I svaki put kada zemlja ili rukovodstvo smatraju da imaju dobre obavještajne podatke, dobru priliku i dostupne sisteme oružja koji mogu obaviti posao, Izrael napada”, dodao je. “Izrael nema pravi strateški pristup ... pokušaj identifikacije veza između konkretnih vojnih akcija i očekivanih koristi nije na repertoaru izraelskog rukovodstva”.

Izrael tvrdi da je presreo 99 odsto napada
Izrael tvrdi da je presreo 99 odsto napadafoto: Reuters

I dok se pridaje veliki značaj izraelskoj vojnoj strategiji odvraćanja, to je princip koji je ništa manje ukorijenjen u Iranu, uprkos višegodišnjim pokušajima da izbjegne direktnu konfrontaciju, navodi se u analizi “Gardijana”.

Izraelski komentatori su neuspjeh iranskog napada da nanese veliku štetu predstavili kao poraz Teherana i pobjedu Izraela, sugerišući da je odmazda neizbježna nakon prvog objavljenog napada strane države na izraelsko tlo od 1991. godine, kada je Irak ispalio projektile.

“U stvarnosti, činjenica da je Iran uopšte napao, dok se Izrael bori i protiv Hamasa u Gazi i protiv Hezbolaha na svojoj sjevernoj granici, predstavlja značajan strateški i politički neuspjeh koji prijeti da dodatno iscrpi vojne resurse, istovremeno izazivajući širenje sukoba”, ističe “Gardijan”.

Iran je “heroj u očima Palestinaca”

Mnogi Palestinci u Gazi su pozdravili napad na Izrael kao rijetku osvetu za ofanzivu na njihovu enklavu, iako su neki rekli da vjeruju da je Teheran izveo napad više radi predstave nego da nanese stvarnu štetu, prenio je Rojters.

“Prvi put smo vidjeli neke rakete koje nisu pale u naše oblasti. Te rakete su išle ka okupiranoj Palestini”, izjavio je Abu Abdalah, misleći na teritoriju koja je 1948. postala Izrael, a ne na okupiranu Zapadnu obalu i Gazu.

“Nadamo se da bi, ako Iran ili bilo koja druga zemlja uđe u rat, rješenje za Gazu moglo biti bliže nego ikad. Amerikanci će možda morati da riješe Gazu kako bi eliminisali korijene problema”, rekao je Abdalah (32).

Iranci na demonstracijama protiv Izraela ispred britanske ambasade u Teheranu
Iranci na demonstracijama protiv Izraela ispred britanske ambasade u Teheranufoto: Reuters

Mnogi u Gazi osjećaju da su ih bliskoistočni susjedi napustili otkako je Izrael započeo ofanzivu u kojoj je ubijeno više od 33.000 ljudi kao odgovor na napade Hamasa 7. oktobra na izraelsko tlo u kojima je ubijeno 1.200 ljudi i uzeta 253 taoca.

Međutim, podrška je stigla od Irana i njegovih regionalnih zastupnika, posebno od Hezbolaha, koji su saveznici islamističkog Hamasa.

Na snimcima iz enklave, mnogi stanovnici, uključujući u šatorima za raseljene, zviždali su, a drugi pjevali “alahu akbar” (bog je najveći) dok su nebo obasjavale iranske rakete i izraelska presrijetanja, prenio je Rojters.

“Ko god odluči da napadne Izrael, usudi se da napadne Izrael u vrijeme kada cio svijet djeluje u njegovu korist, heroj je u očima Palestinaca bez obzira na to da li dijelimo njihovu (iransku) ideologiju ili ne,” rekao je Madžed Abu Hamza (52), otac sedmoro djece, iz grada Gaza.

“Ubijaju nas duže od šest mjeseci i niko se nije usudio da uradi ništa. Sada Iran, nakon što je pogođen njihov konzulat, uzvraća udarac Izraelu i to nam unosi radost u srca”, dodao je Abu Hamza.

Bonus video: