Lapid tvrdi da je Izrael izgubio moć odvraćanja Irana

Lapidova izjava uslijedila je dva dana nakon što je Iran, koji podržava palestinski islamistički pokret Hamas i libanski Hezbolah, kao i pobunjenike Huti, lansirao više od 300 projektila i dronova na Izrael u znak odmazde za smrtonosni napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila

11734 pregleda 0 komentar(a)
Lider izraelske opozicije Jair Lapid, Foto: Reuters
Lider izraelske opozicije Jair Lapid, Foto: Reuters

Lider izraelske opozicije Jair Lapid optužio je danas vladu premijera Benjamina Netanjahua da je zemlja izgubila svoj kapacitet odvraćanja od sukoba, poslije nedavnog iranskog napada na Izrael.

Politika Netanjahua rezultirala je "potpunim gubitkom izraelskog kapaciteta odvraćanja", napisao je Lapid na društvenoj mreži Iks (X).

Lapidova izjava uslijedila je dva dana nakon što je Iran, koji podržava palestinski islamistički pokret Hamas i libanski Hezbolah, kao i pobunjenike Huti, lansirao više od 300 projektila i dronova na Izrael u znak odmazde za smrtonosni napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila.

Izrael, SAD i drugi saveznici presreli su navodno gotovo sve projektile ispaljene u prvoj direktnoj vojnoj akciji Irana protiv njegovog glavnog neprijatelja.

Iran, pak, tvrdi da nije ni upućivao projektile na velike gradove, već isključivo na vojne instalacije, a tvrdnje o uspješnosti akcije pokušava da dokaže amaterskim video snimcima velikih eksplozija na tlu, za koje međutim nije moguće potvrditi autentičnost.

Kabinet Netanjahua, podijeljen između pristalica uzdržanosti i krajnjih desničara koji zahtijevaju snažnu i brzu odmazdu, još uvek proučava različite opcije.

Međutim, SAD su upozorile Izrael da izbjegne zaoštravanje, dok je američki predsjednik Džozef Bajden obavijestio Benjamina Netanjahua da Vašington neće učestvovati u odgovoru na iranski napad.

Netanjahu je tako sputan u svojoj želji da brzo odgovori Teheranu koji, uprkos prethodnim upozorenjima, nije oklijevao da lansira svoje dronove i rakete.

Izraelska ratna vlada danas bi trebalo da se ponovo sastane, dok Netanjahu još nije javno govorio poslije napada.

Lapid je to ocijenio kao "cirkus".

"Uzaludno je tražiti od ministara ove vlade da se ponašaju odgovorno. Oni moraju da prestanu da pričaju i prijete Iranu u medijima", dodao je lider izraelske opozicije.

Blinken: Vašington ne želi zaoštravanje sa Iranom, ali će nastaviti da brani Izrael

SAD ne žele zaoštravanje sa Iranom, ali će nastaviti da brane Izrael poslije iranskog napada, izjavio je danas šef američke diplomatije Entoni Blinken.

"Ne tražimo zaoštravanje, ali ćemo nastaviti da branimo Izrael i štitimo naše snage u regionu", rekao je Blinken na početku sastanka u Vašingtonu sa zamjenikom iračkog premijera Muhamedom Ali Tamimom.

Američki ministar je osudio iranski napad "ogromnog obima", prvi koji je direktno ciljao Izrael.

Blinken je rekao da je u posljednjih 36 sati imao intenzivnu diplomatsku aktivnost u cilju koordinacije diplomatskog odgovora, u pokušaju da se spriječi zaoštravanje situacije na Bliskom istoku.

Šef američke diplomatije je razgovarao sa kolegama iz Egipta, Jordana, Turske, Saudijske Arabije, Velike Britanije i Njemačke.

Zamjenik iračkog premijera je sa svoje strane izrazio bojazan da bi cio region mogao da bude uvučen u širi sukob koji bi ugrozio i međunarodnu bezbjednost.

"Zbog toga pozivamo sve strane na uzdržanost", rekao je Al Tamin.

Irački premijer Mohamed Čia al Sudani boravi danas u SAD gdje će ga u Bijeloj kući primiti predsjednik Džozef Bajden.

Bonus video: