Safadi: Netanjahu nastoji da skrene pažnju sa Gaze eskalacijom sa Iranom

"Mi smo protiv eskalacije. Netanjahu želi da skrene pažnju sa Gaze i fokusira se na svoju konfrontaciju sa Iranom"

4391 pregleda 1 komentar(a)
Safadi, Foto: reuters
Safadi, Foto: reuters

Jordanski ministar spoljnih poslova, Ajman Safadi, rekao je da međunarodna zajednica treba da spriječi izraelskog premijera, Benjamina Netanijahua, da "ukrade" pažnju Gaze eskalacijom svoje konfrontacije sa Iranom, prenosi Rojters.

Na konferenciji za novinare sa svojom njemačkom koleginicom Analenom Berbok u Berlinu, Safadi je rekao da je Iran odgovorio na napad na njegov konzulat i najavio da "ne želi da dalje eskalira".

Safadi sa njemačkom ministarkom spoljnih poslova, Analenom Berbok
Safadi sa njemačkom ministarkom spoljnih poslova, Analenom Berbok foto: reuters

"Mi smo protiv eskalacije. Netanjahu želi da skrene pažnju sa Gaze i fokusira se na svoju konfrontaciju sa Iranom", dodao je Safadi.

Iran je 13. aprila lansirao više desetina bespilotnih letjelica i projektila ka Izraelu.

Iranska državna televizija je prenijela saopštenje iranske Revolucionarne garde da je napad na Izrael nazvan operacija "Pravo obećanje" i da je to dio kazne za "izraelske zločine". Oni su dodali da su meta njihovih projektila specifične mete u Izraelu.

Američki predsjednik, Džozef Bajden, prenio je prije dva dana izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu američko protivljenje bilo kakvom osvetničkom djelovanju protiv Irana, izvještava Rojters.

Sa druge strane, kako prenosi Fajnenšel Ekspres, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da će Rusija podržati Iran ako Sjedinjene Američke Države napadnu iransko tlo kao vid podrške Izraelu.

Sardar Bageri, šef osoblja Iranskih oružanih snaga, rekao da je, iz iranske perspektive, vojna operacija protiv Izraela "završena".

Gutereš je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o napadu Irana na Izrael rekao da je Bliski istok na ivici provalije.

"Bliski istok je na ivici provalije. Ljudi u regionu suočeni su sa stvarnom opasnošću od razornog širenja sukoba. Vrijeme je za smirivanje napetosti i maksimalnu uzdržanost", rekao je Gutereš.

Bonus video: