Tramp još nije donio odluku o vojnoj akciji u Siriji: Konsultuje se s Mej i Makronom

Rusija, saveznica rukovodstva Sirije, zatražila je za sjednicu Savjeta bezbjednosti i dodala da je prioritet izbjeći direktan vojni sukob SAD i Rusije u Siriji.
5 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.04.2018. 06:18h

Američki predsjednik Donald Tramp koji je kasno sinoć okupio svoj tim za državnu bezbjednost, još nije donio odluku o mogućoj vojnoj akciji u Siriji koja bi bila odmazda za napada u gradu Dumi gdje su sirijske vlasti, kako tvrde zapadne zemlje, koristile hemijsko oružje.

"Još nije donijeta konačna odluka", rekla je potparolka Bijele kuće Sara Sanders i dodala da Tramp nastavlja konsultacije s britanskom premijerkom Terezom Mej i francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

Britanska vlada je sinoć potvrdila da su se Tramp i Mej u razgovoru telefonom složili da upotreba hemijskog oružja ne može da ostane bez odgovora.

Makron je neodređen o datumu eventualne vojne operacije, ali tvrdeći da postoji dokaz o umiješnosti sirijskih vlasti u napadu u Dumi gdje je poginulo više od 40 ljudi.

Rusija, saveznica rukovodstva Sirije, zatražila je za danas sjednicu Savjeta bezbjednosti UN o tom slučaju i dodala da je prioritet izbjeći direktan vojni sukob SAD i Rusije u Siriji.

Stručnjaci međunarodne Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) saopštili su da sjutra počinju istragu mestu napada u Dumi o potencijalnoj upotrebi takvog oružja, a za ponedjeljak je zakazan sastanak o tome u sjedištu te organizacije u Hagu.

Bonus video: