Raketom ugašeni snovi o potomstvu

Hiljade zamrznutih embriona uništene su u izraelskom napadu u Gazi

18302 pregleda 6 komentar(a)
Klinika Al Basma pogođena je u izraelskom napadu u decembru, Foto: Rojters
Klinika Al Basma pogođena je u izraelskom napadu u decembru, Foto: Rojters

Kada je izraelska granata u decembru pogodila najveću kliniku za plodnost u Gazi, eksplozija je odvalila poklopce sa pet kanistera tečnog azota skladištenih u uglu jedinice za embriologiju.

Pošto je ultra-hladna tečnost isparila, temperatura unutar kanistera je porasla usljed čega je uništeno preko 4000 embriona i još 1000 uzoraka sperme i neoplođenih jajnih ćelija koje su čuvane u Centru za vještačku oplodnju Al Basma u Gazi.

Al Basma
foto: REUTERS

Posljedice samo te jedne eksplozije su dalekosežne, ističe agencija Rojters.

Embrioni u tim kanisterima su bili posljednja nada za stotine palestinskih parova koji se suočavaju sa neplodnošću. “Veoma smo svjesni šta je tih 5000 života, ili potencijalnih života, značilo za roditelje sa aspekta budućnosti ili prošlost”, kazao je za Rojters Baheldin Galajini, 73, akušer i ginekolog koji je diplomirao na Oksfordu i osnovao kliniku 1997. godine.

Najmanje polovina tih parova neće imati drugu šansu za potomstvo, kazao je on. “Srce mi se raspuklo na milion komadića”, kazao je on.

Na pitanje britanske agencije o ovom incidentu, služba za medije izraelske vojske je saopštila da istražuje izvještaje. Izrael negira da namjerno gađa civilnu infrastrukturu i optužuje borce Hamasa da djeluju iz medicinskih ustanova, što Hamas poriče.

Mnogočlane porodice su uobičajene u Gazi, gdje je polovina populacije mlađa od 18 godina, a stopa plodnosti je na visokih 3,38 rođenja po ženi, pokazuju podaci Palestinskog biroa za statistiku.

Al Basma
foto: REUTERS

Uprkos siromaštvu u Gazi, parovi koji imaju problema da dobiju potomstvo odlučuju se za vještačku oplodnju, a pojedini prodaju televizore i nakit kako bi platili proceduru, kazao je Al Galajini.

Mohamed Adžur, glavni embriolog u Al Basmi je i nakon početka izraelskih napada pokušavao da održi temperaturu u kanisterima na minus 180 stepeni kako bi embrioni opstali. Međutim, krajem oktobra izraelski tenkovi su ušli u Gazu i vojnici su zatvorili ulice oko Centra za vještačku oplodnju. Tada je postalo preopasno za provjeru kanistera.

Galajini je kazao da ne zna da li je laboratorija bila namjerna meta izraelskog napada u decembru.

“Svi ti životi su uništeni i oduzeti: 5000 života jednom raketom”, kazao je on.

Bonus video: