Majkrosoft: Ruske onlajn kampanje za uticaj na predsjedničke izbore u SAD krenule "punom parom", ali...

Nalozi povezani s Rusijom šire sadržaje koji izazivaju podjele usmjerene na američku publiku, uključujući kritikovanje podrške Ukrajini u njenom ratu s Rusijom, rekli su istraživači tehnološkog giganta u izvještaju, piše agencija Rojters

7931 pregleda 3 komentar(a)
Majkrosoft, Foto: Reuters
Majkrosoft, Foto: Reuters

Majkrosoft je saopštio da su ruske onlajn kampanje za uticaj na predstojeće predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) krenule "punom parom" u posljednjih 45 dana, ali sporijim tempom nego na prošlim izborima.

Nalozi povezani s Rusijom šire sadržaje koji izazivaju podjele usmjerene na američku publiku, uključujući kritikovanje podrške Ukrajini u njenom ratu s Rusijom, rekli su istraživači tehnološkog giganta u izvještaju, piše agencija Rojters.

Ruska ambasada u Vašingtonu nije odgovorila na zahtjev za komentar, ali je Kremlj prošlog mjeseca rekao da se neće miješati u novembarske izbore u SAD.

Također je odbacio optužbe SAD da je orkestrirao kampanje za uticaj na predsjedničke izbore u SAD 2016. i 2020.

Iako ruska aktivnost koju je Majkrosoft primijetio nije tako intenzivna kao oko prethodnih izbora, mogla bi se pojačati u narednim mjesecima, kažu istraživači.

"Poruke u vezi s Ukrajinom - preko tradicionalnih medija i društvenih mreža - su u toku posljednja dva mjeseca uzburkane mješavinom tajnih i otvorenih kampanja iz najmanje 70 vrsta aktivnosti povezanih s Rusijom koje pratimo", saopštio je Majkrosoft.

Najplodnija od takvih kampanja povezana je s ruskom predsjedničkom administracijom, dodaju oni.

Druga je usmjerena na objavljivanje dezinformacija na internetu na različitim jezicima, pri čemu objave obično počinju tako što očigledan zviždač ili građanin novinar postavlja sadržaj na videokanal.

Taj sadržaj je zatim pokriven mrežom veb lokacija koje uključuju DC Weekly, Miami Chronical i The Intel Drop.

"Na kraju, nakon što je narativ kružio online tijekom niza dana ili sedmica, američka publika ponavlja i ponovo postavlja ovu dezinformaciju, vjerovatno nesvjesna njenog originalnog izvora", navodi Majkrosoft.

"Zapažen porast" primijećen je kod ruske hakerske grupe koju Majkrosoft naziva Star Blizzard ili Cold River, koja je fokusirana na zapadne trustove mozgova, saopštila je kompanija.

"Trenutni fokus Star Blizzard na američke političke ličnosti i političke krugove može biti prva u nizu hakerskih kampanja čiji je cilj da dovedu rezultate Kremlja do novembra", navodi se.

Zlonamjerna upotreba vještačke inteligencije stranih rivala koji ciljaju izbore u SAD ključna je briga koju navode američki politički posmatrači, ali je Majrosoft saopštio da je otkrio da su jednostavniji digitalni falsifikati češći od dipfejk varijanti.

Manipulacije zvukom imaju veći uticaj od videozapisa, dodaje se.

Bonus video: