Pens: Nema značajnije prijetnje baltičkim zemljama od nepredvidljivih susjeda na istoku

"Nedavna diplomatska mjera Moskve neće spriječiti posvećenost SAD našoj bezbjednosti, bezbjednosti naših saveznika i bezbjednosti slobodoljubivih zemalja širom svijeta", rekao je Pens
0 komentar(a)
Majk Pens, Foto: Reuters
Majk Pens, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.07.2017. 18:07h

Američki potpredsjednik Majk Pens završio je danas posjetu Estoniji pošto je uvjerio zvaničnike tri baltičke zemlje da ih SAD snažno podržavaju i da će stati u njihovu odbranu ako ih, kako je naveo, ugroze spoljne snage.

Prije nego što je napustio glavni grad Estonije, Talin, Pens je pozdravio NATO trupe rekavši da "nema nijedne značajnije pretnje baltičkim zemljama od spektra agresije njihovih nepredvidljivih susjeda na istoku", čime je ukazao na Rusiju.

Potpredsjednik SAD je prethodno razgovarao sa predsjednicima Estonije, Letonije i Litvanije o bezbjednosti i regionalnim pitanjima.

Pens će tokom evropske turneje posjetiti i Gruziju i Crnu Goru.

Američki potpredsjednik u utorak, 1. avgusta počinje posjetu Crnoj Gori gdje će razgovarati sa predsjednikom Filipom Vujanovićem, dok su za 2. avgust planirani susreti sa premijerom Duškom Markovićem i učešće na samitu predsjednika država i vlada Jadranske povelje.

Nadamo se boljim odnosima s Rusijom, posvećeni smo zaštiti NATO saveznika

Pens je ranije danas izjavio da uprkos odluci Moskve da smanji prisustvo američkih diplomata, SAD žele da poboljšaju odnose s Rusijom.

"Nadamo se boljim danima i boljim odnosima s Rusijom", izjavio je Pens novinarima tokom posjete Estoniji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je naredio da 755 američkih diplomata napusti Rusiju, u odgovoru na nove američke sankcije, što je Bijela kuća ocijenila kao "nepotrebnu odluku i za žaljenje".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ranije danas rekao da je za poboljšanje odnosa Rusije i SAD potrebno da Vašington pokaže političku volju i da se uzdržava od "diktata sankcijama".

"Nedavna diplomatska mjera Moskve neće spriječiti posvećenost SAD našoj bezbjednosti, bezbjednosti naših saveznika i bezbjednosti slobodoljubivih zemalja širom svijeta", rekao je Pens.

Poslije razgovora s predsjednicima Estonije, Letonije i Litvanije, Pens je rekao da SAD ostaju posvećene zaštiti NATO saveznika od napada.

"SAD, sa predsjednikom Donaldom Trampom na čelu, čvrsto stoje iza našeg Člana 5 o zajedničkoj odbrani - napad na jednog od nas je napad na sve nas", izjavio je Pens.

Zajednička odbrana članica NATO je važno pitanje za bivše sovjetske republike koje se graniče s Rusijom.

Pens je u nedjelju doputovao u Estoniju, koja je trenutno predsjedavajuća EU, a tokom evropske turneje posjetiće i Gruziju i Crnu Goru.

Bonus video: