Predstavnički dom Kongresa SAD podržao nacrt zakona za pomoć Ukrajini i Izraelu

Dom je izglasao i usvajanje niza mjera, pa tako i pravila prema kojima bi SAD mogle zabraniti korišćenje TikToka osim ako kineska matična kompanija ne proda aplikaciju

10685 pregleda 47 reakcija 19 komentar(a)
Predsjednik Predstavničkog doma Majk Džonson, Foto: Reuters
Predsjednik Predstavničkog doma Majk Džonson, Foto: Reuters

Dvostranačka većina Predstavničkog doma američkog Kongresa usvojila je nacrt zakona koji se Ukrajini, Izraelu i području Indo-pacifika dodjeljuju dodatna novčana sredstva u iznosu od 95 milijardi dolara.

Sada je preostalo da se o tome izjasni Senat Sjedinjenih Država, koji je pod kontrolom demokrata, što je preduslov da bude dostavljen na potpis predsjedniku, Džou Bajdenu.

Procjenjuje se da bi se to moglo dogoditi naredne sedmice.

Biden je uoči glasanja pozvao Kongres da što prije usvoji predložene zakone.

"Odmah ću ih potpisati kako bih poručio svijetu da podržavamo naše prijatelje i ne dozvoljavamo Iranu ili Rusiji da uspiju u svojim namjerama", rekao je Bajden.

Od ukupnih 95 milijardi dolara, 60,84 milijarde namijenjene su Ukrajini. U nju je uračunato i 23,2 milijarde za popunu zaliha američkog naoružanja, izvijestio je Reuters.

Njihova količina je smanjena, pošto su korišćene za snabdijevanje Ukrajine tokom blokade paketa pomoći u donjem domu Kongresa, koji je pod kontrolom republikanaca.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u subotu da će usvajanje predloga zakona o pomoći Ukrajini u Predstavničkom domu SAD "dodatno upropastiti" Ukrajinu i dovesti do još više smrtnih slučajeva u sukobu.

Istakao je da će odredba u nacrtu zakona koja dozvoljava američkoj administraciji da konfiskuje zaplijenjenu rusku imovinu i iskoristi je za obnovu Ukrajine narušiti ugled SAD.

Kazao je i da će Rusija odgovoriti mjerama u skladu sa sopstvenim interesima.

Za Izrael je predviđeno 26,38 milijardi dolara, od kojih će 9,1 milijarda biti iskorišćena za obezbjeđivanje humanitarne pomoći stanovništvu ugroženom konfliktom u Pojasu Gaze.

Za područje Indo-pacifika planirano izdvajanje iznosi 8,12 milijardi dolara.

Dom je izglasao i usvajanje niza mjera, pa tako i pravila prema kojima bi Sjedinjene Države mogle zabraniti korišćenje TikToka osim ako kineska matična kompanija ne proda aplikaciju.

Članovi Predstavničkog doma imali su prethodna tri dana da razmotre predložene zakone i ulože amandmane prije planiranog glasanja.

Bonus video: