Rakete ispaljene iz Iraka prema bazi međunarodne koalicije u Siriji

To je prvi veliki napad na snage koalicije koju predvodi Vašington, poslije višenedjeljnog zatišja

6752 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rakete su kasno sinoć ispaljene iz sjevernog dijela Iraka ka bazi međunarodne antidžihadističke koalicije u susjednoj Siriji, saopštile su iračke snage bezbjednosti koje su pronašle vozilo koje je korišćeno za lansiranje tih projektila.

To je prvi veliki napad na snage koalicije koju predvodi Vašington, poslije višenedjeljnog zatišja.

Protekle zime su naoružane proiranske frakcije sprovele desetine raketnih napada i onih bespilotnim letjelicama na američke vojnike raspoređene na Bliskom istoku.

"Velika operacija potrage i inspekcije" pokrenuta je sinoć u provinciji Niniva, na sjeveru Iraka, na granici sa Sirijom, kako bi se pronašli počinioci napada, saopštile su iračke snage bezbjednosti.

Te snage su optužile "nepoznate napadače" da su raketama gađali bazu međunarodne koalicije oko 21.50 po lokalnom vremenu.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila da je "nekoliko raketa ispaljeno sa iračke teritorije ka bazi Harab al Džir u kojoj se nalaze američke snage" na sjeveroistoku Sirije.

Opservatorija sumnja da je za taj napad odgovorna proiranska naoružana grupa.

Ovi raketni napadi sprovode se u vrijeme rastućih napetosti u regionu, gdje je u toku rat između izraelskih snaga i palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze.

Bonus video: