FT: SAD tajno poslale Ukrajini raketni sistem dugog dometa

Američki zvaničnici su rekli da je raketni sistem ATACMS stigao u Ukrajinu prošle nedjelje i da ga je ukrajinska vojska odmah upotrijebila za napad na aerodrom na Krimu i na položaj ruskih snaga

3453 pregleda 8 komentar(a)
Ukrajinski vojnici, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnici, Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države (SAD) su u februaru u tajnosti odlučile da pošalju Ukrajini raketni sistem dugog dometa, promijenivši stav da ne isporučuju Kijevu oružje za koje su neki u Bijeloj kući strahovali da bi moglo da eskalira rat sa Rusijom, navodi britanski Fajnenšel tajms.

Američki zvaničnici su rekli da je raketni sistem ATACMS stigao u Ukrajinu prošle nedjelje i da ga je ukrajinska vojska odmah upotrijebila za napad na aerodrom na Krimu i na položaj ruskih snaga.

SAD tada nisu objavile odluku o održavanju operativne bezbjednosti Ukrajine na zahtjev Kijeva, naveli su zvaničnici.

Na promjenu stava predsjednika SAD Džozefa Bajdena djelimično su uticali pojačani napadi Rusije na civilnu infrastrukturu Ukrajine posljednjih mjeseci, kao i ruska upotreba sjevernokorejskih balističkih projektila, rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven.

"Već smo poslali neke (raketne sisteme dugog dometa), poslaćemo još sada kada imamo dodatna ovlašćenja i novac. Vjerujem da će to napraviti razliku", kazao je Saliven, misleći na novi paket vojne pomoći Ukrajini od 61 milijarde dolara, čije je slanje omogućeno usvajanjem zakona koji je Bajden juče potpisao.

Saliven je rekao da ne veruje da će nove isporuke oružja dovesti do eskalacije sukoba, uz tvrdnju da je to bio adekvatan odgovor na pojačane ruske napade sjevernokorejskim raketama dugog dometa.

SAD su ranije slale Ukrajini ATACMS sisteme kraćeg dometa, a najnovija isporuka označava prvi put da je Vašington pristao da pošalje artiljeriju sa dometom većim od 300 kilometara, što ukrajinskoj vojsci omogućava da izvede udare duboko unutar teritorije Rusije.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da ukrajinska upotreba novog ATACMS sistema pokazuje da SAD žele da "pojačaju teroristički potencijal" predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Bonus video: